Voorbereidingen Koningsconcert in volle gang
LAATSTE LOODJES VOOR DE BORNSE HARMONIE EN DOUBLE6

Voorbereidingen Koningsconcert in volle gang

Het is alweer de derde keer dat de Bornse Harmonie en Double6 het spectaculaire Koningsconcert verzorgen op Koningsdag, maar het is zeker geen routineklusje geworden. Al maanden geleden is de voorbereiding begonnen en er wordt steeds intensiever invulling gegeven aan het concert. Plannen werden gesmeed, ideeën omarmd of verworpen, muziekstukken opnieuw gearrangeerd, soms gesteggeld over de uitvoering maar over het algemeen in harmonie in een creatief proces toegewerkt naar een van de hoogtepunten van het Oranjefeest op 27 april.

 

Musical and More

Paul Homan, voorzitter van de Bornse Harmonie en zanger van Double6: “We beginnen met inventariseren van nieuwe wensen en brainstormen over een thema. We kwamen uit bij het thema ‘musical’.” Dirigent Marcel Bergboer vult aan: “Een thema kan handig zijn als kapstok, maar het kan ook een beperking zijn. Dat willen we niet.” En dus werd het ‘Musical and More’. Daarmee was in ieder geval de richting van de muziekkeuze bepaald: het wordt een mix van musical, pop- en filmmuziek.

 

Bijzondere combinatie

Het bijzondere van het optreden is de combinatie van een band met een harmonieorkest. Geen alledaagse combinatie en het allereerste concert in deze vorm, inmiddels vier jaar geleden, was dan ook een spannend avontuur. “Hoe krijg je dat in hemelsnaam samen?”, vroeg Marcel zich af. “Het is echt een hele andere wereld. Een orkest speelt bijvoorbeeld nooit uit het hoofd, terwijl een band gewend is te improviseren.” “Marcel denkt in maten en ik in woorden”, zegt Paul. Marcel: “Als ik zeg: begin maar bij maat 60, dan kijkt hij mij aan ……..” Paul lachend: “Tja, dat blijft wel een dingetje.”

 

Maar ook muzikaal gezien vergt het wel het een en ander om alles goed op elkaar af te stemmen, past de favoriete toonsoort van de band niet altijd bij die van het orkest en andersom. Marcel: “Daar moet je oplossingen voor verzinnen. Of de band past zich aan het arrangement van het orkest aan of we maken een eigen arrangement bij het nummer van de band.” Het is kortom een puzzel, maar wel een leuke puzzel. Paul: “Het gaat eigenlijk heel flexibel en het is geweldig juist die combinatie te kunnen maken.”

 

Gastoptredens

Double6 wordt voor de gelegenheid uitgebreid met toetsenist Sjoerd Stuurman, bassist Remco Hendriksen en zangeres Jorieke Spijker. De Hengelose Jorieke was een van de solozangeressen tijdens de 1e Kerststoet en zal dus niet voor het eerst optreden op het Dorsetplein. Cabaretière Nathalie Baartman zal nog een keer het liedje ‘Boorn’ uit haar theatershow Voest laten horen, een nummer speciaal voor haar door de Bornse Harmonie gearrangeerd en uitgevoerd en waar ze nog steeds apetrots op zijn dat het in theaters over heel Nederland te horen is. De finalisten van Maestro, Jan Loohuis en Marcel Boonk mogen hun dirigeertalenten weer laten zien, voor wie het gemist heeft of er gewoon geen genoeg van kan krijgen.

 

Enthousiast

Voor de muzikanten van de Bornse Harmonie is het Koningsconcert zeker een van de hoogtepunten van het jaar. Zowel het A, B als C-orkest zullen van zich laten horen. Ondanks de vakantietijd zijn de meeste leden present. Paul: “Het mooie van de Harmonie is dat iedereen zo flexibel is. Met Palmpasen staan ze er toch maar weer en als Heracles een orkest nodig heeft, dan is het bij ons binnen 24 uur geregeld. Iedereen is gemakkelijk enthousiast te krijgen.”

 

Het Koningsconcert vindt plaats op het Dorsetplein van 13.00 uur tot 15.00 uur. “Ongeveer, als het gezellig is gaan we gewoon door.” (AJ)

 

(Op de foto boven links Marcel Bergboer en rechts Paul Homan)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Ook geen Verbonden in Licht

Dit jaar zou voor de zevende keer de nagedachtenisavond Verbonden in Licht plaatsvinden op de...
21-09-2020

Geen Sinterklaas in Borne en Hengelo

De jaarlijkse intochten van de Goedheiligman en zijn gevolg gaan dit jaar niet door in Borne en...
04-09-2020

Geen groots carnaval in Borne

Dinsdag aan het eind van de middag vond er op het gemeentehuis overleg plaats over het al dan...
01-09-2020

‘Volgend jaar een nieuwe kans’

Vanaf vandaag tot en met zondag zou Borne in het teken staan van de jaarlijkse...
26-08-2020

Acteurs en cliënten samen op witte doek

Eigenlijk zou het dit jaar de vijftiende editie worden van het jaarlijkse Aveleijn...
18-08-2020

Aangepaste open dagen Floralia

De jaarlijkse open dagen van de bloemenvereniging Floralia aan de Twickelerblokweg zijn...
06-08-2020