Een nieuwe kans via Twente Milieu
27-10-2017
ACHT DEELNEMERS ‘STARTPUNT’ ASSEMBLEREN ONDERGRONDSE CONTAINERS

Een nieuwe kans via Twente Milieu

“Dit project is meer dan leuk. Ik vind het geweldig!”, zegt John van der Tonnekreek (rechts op de foto boven), praktijkbegeleider bij Twente Milieu. Sinds eind september begeleidt hij acht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die in de locatie aan De Bieffel in Borne werken in het nieuwe project Twente Milieu Startpunt. De groep assembleert ondergrondse containers en volgt tegelijkertijd aan het ROC een MBO-opleiding Techniek. Het is in principe een leerwerktraject voor een jaar, waarna de deelnemers zouden moeten uitstromen naar een andere baan of naar een vervolgopleiding. Vijf van de acht deelnemers zijn statushouder, geen van de acht deelnemers heeft op dit moment een opleiding. “Je ziet de jongens echt groeien. Vooral de statushouders voelen dit heel erg als een veiligheid. Hun achtergrond is vaak best heftig. Dit geeft ze weer grip. Ze zijn allemachtig trots op het werk dat ze doen.”

 

‘Een stap verder en professioneler’

Niek Vergeer (links op de foto boven), communicatiemanager bij Twente Milieu legt uit hoe het project is ontstaan: “Twintig procent van de werknemers bij Twente Milieu heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Social Return on Investment zit al een beetje in onze genen. We weten dat er veel mensen zijn die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. We wilden wel meer, een stap verder en iets professioneler.”

 

Het was medewerker John Wegerink die met het idee kwam om de intenties ook daadwerkelijk handen en voeten te geven. Ben Blokhuis (midden achter op de foto boven), Manager Beheer Openbare Ruimte van Twente Milieu : “De ondergrondse containers, die nu veel geplaatst worden, werden aangeleverd vanuit Rotterdam. Daarbij vervoer je eigenlijk heel veel lucht, wat de transportkosten relatief hoog maakt. We wilden de assemblage liever hier ter plekke doen. Toen was het idee geboren.” Met de kostenbesparing zou het leerwerktraject bekostigd kunnen worden.

 

Niet zo eenvoudig

Maar om ook echt te kunnen starten met het project, was toch lastiger dan gedacht. Blokhuis: “Er zijn genoeg mensen die ervoor in aanmerking zouden komen. Een paar belletjes en we kunnen beginnen……… dachten we. Maar zo werkt dat dus niet.” Sterker nog: na in maart begonnen te zijn wisten ze bij Twente Milieu in de zomer nog steeds niet of ze voldoende mensen met een beetje affiniteit met techniek en de fysieke mogelijkheden konden krijgen voordat het ROC-jaar begon, ondanks de hulp en inspanningen van partner SWB. “We kwamen van allerlei dingen tegen.” “De mensen die achter de kaartenbakken zitten weten niet wat er in de kaartenbak zit”, vult van der Tonnekreek gefrustreerd aan. De heren van Twente Milieu verzuchten gezamenlijk: “Een commercieel bedrijf was allang afgehaakt.”

 

Omslag maken

Wethouder Michel Kotteman (tweede van links op de foto boven), tevens Twentse kartrekker ‘Matchen op Werk’, herkent het probleem. “Er zitten 45.000 mensen in de bakken, dus dan denk je ‘kom maar op’. Maar we hebben jaren niet omgekeken naar het ‘granieten bestand’, de groep die moeilijk aan werk te helpen is. In het verleden werd er alleen gekeken naar de voorwaarden waaronder iemand een uitkering kon krijgen. Lastig bemiddelbare personen lieten we verder met rust. Van een jongen met een Havo-diploma die al jaren thuis zat, werd snel gedacht ‘laat maar’. We moeten een omslag maken en kijken naar wat iemand nog kan en dat in beeld krijgen en vervolgens een plan maken. Al duurt het tien jaar. Die kansen hebben we nu.”

 

Denken in mogelijkheden

Uiteindelijk lukte het dan toch om met 12 mensen een voorschakeltraject in te gaan. Daarvoor werd een externe partij (Chainworks) ingeschakeld. Wat betekent het om weer het ritme op te pakken en werknemer te zijn? Er vielen om verschillende redenen weer wat mensen af. “Een van de rare regels is dat je er in principe op achteruit kunt gaan, omdat je allerlei toeslagen mist. Je moet wel die stap willen zetten om er straks op vooruit te gaan.” Maar met acht deelnemers kon het project uiteindelijk toch van start gaan.

 

“Een mooi project”, vindt ook Kotteman. “Je moet niet denken in beperkingen, maar in mogelijkheden, al klinkt dat als een open deur.” En John van der Tonnenkreek tenslotte: “Mensen kunnen veel meer dan je denkt of dat ze zelf denken. Daar moet je doorheen prikken en ze een kans geven.”

 

De ambitie van Twente Milieu is om ieder jaar via Startpunt met twee groepen een leerwerktraject te starten. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023