De Ster flonkert bijna weer
29-01-2018
GROTE VERBOUWING VAN CAFÉ AAN DE MARKTSTRAAT LUIDT NIEUWE FASE IN

De Ster flonkert bijna weer

In de zomer van 2014 trokken Bernadet Wieffer, haar zus Margreet en een tiental jongeren met een verstandelijke beperking - waaronder haar eigen zoon Stijn - in het karakteristieke pand op de hoek Marktstraat/Oude Kerkstraat. Nu, ruim drieëneenhalf jaar verder, is ‘de hele tent op zijn kop gezet’, zoals Bernadet het lachend verwoordt. “We voelen ons hier thuis, hebben het harstikke druk en vonden het nu tijd worden onze ruimte écht aan onze wensen aan te passen.”

 

‘Komt allemaal wel goed’

En alhoewel de afronding nog moet volgen, zijn de eerste verhuisdozen met de complete inventaris alweer naar binnen gebracht. “Tussen kerst en de jaarwisseling zijn we ermee begonnen”, aldus Bernadet. “Komende vrijdag moet het klaar zijn, want dan hebben we hier 25 lunches en 10 high-tea arrangementen gereserveerd staan.” Vooralsnog maakt ze zich er niet druk over. “Komt allemaal wel goed, met elkaar krijgen we het wel voor elkaar. Of niet jongens?”, vraagt ze aan de jongeren. “Tuurlijk”, klinkt het bevestigend in koor, terwijl de volgende doos wordt uitgepakt.

 

De grootste verandering betreft het verdwijnen van het cadeauwinkeltje en daarmee de tussenwand naar het voorcafé. “Mensen komen hier niet alleen om iets te kopen, maar ze willen graag wat drinken, de lunch gebruiken of high-tea’en. Bovendien krijgen we steeds meer aanvragen voor feesten en partijtjes en daarvoor kunnen we de extra winkelruimte heel goed gebruiken.”

 

Met een rollator achter de bar

De doorbraak levert inderdaad een zee aan ruimte op en bood kansen om een nieuwe bar te creëren, toch het centrale punt in het café. “De nieuwe bar is nu lager en iets meer naar voren geplaatst, zodat je erachter ook met een rollator goed uit de voeten kunt. Want daar gaat het uiteindelijk om, onze jongeren moeten hier optimaal kunnen functioneren.” Verder is er vanuit de voormalige winkel een doorbraak gerealiseerd naar de nieuwe toiletten, is het oorspronkelijke en hoge plafond weer zichtbaar en keert in de caféruimte de houten vloer terug. In het atelier en de keuken zijn de vloeren nu betegeld.

 

Ook de rest van de keuken is helemaal vernieuwd en ingericht volgens de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Een professionele bakker is er straks drie dagen per week in de weer met de inmiddels fameuze appeltaarten en andere lekkernijen. “Daarbij gaan we helemaal voor vers”, aldus Bernadet. “De Ster wordt straks echt een plek om heerlijk te lunchen en van een high-tea te genieten. Speciaal voor ons vervaardigt Linda Baas van Zeut Chocola acht unieke bonbons, waarin gebrande suikers, het vroegere cichorei dat op deze plek werd geproduceerd, de basis vormt.”

 

Vele oude serviezen

Maar zover is het allemaal nog niet. De elektricien is druk doende de laatste leidingen te trekken en de thee-sommelier meldt zich om de verschillende productmogelijkheden door te nemen. Margreet, hoog op de huishoudtrap bezig de nieuwe immens grote kastenwand te vullen met de door de jongeren gemaakte spulletjes, hoort haar adviezen aan en de jongeren pakken heel voorzichtig de vele oude serviezen uit die via de Kringloop, Marktplaats én spontane giften op de kop zijn getikt en in dank aanvaard.

 

Het past allemaal in de gezellige retrostijl die steeds meer zichtbaar wordt. Bernadet: “Het gaat hier om de sfeer, om de beleving. Daarom hebben we de deuren naar het atelier ook voorzien van glas. Want ook dat stuk hoort erbij en vormt straks een onlosmakelijk deel van het totaal. Vanaf komende maandag gaan de deuren weer echt open en kan De Ster weer flonkeren. De enthousiaste ‘bewoners’ kunnen vervolgens twee weken proefdraaien en al het nieuwe onder de knie proberen te krijgen. Op vrijdag 16 februari volgt dan de officiële opening. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Freke van de Woord — 09 feb 2018
Leuk, ik ben heel benieuwd, het was al gezellig bij jullie en nu wordt het vast helemaal " cool"

Het visje komt niet terug in Zenderen

Vishandel Toren zal met de viskraam definitief niet terugkeren naar Zenderen, ondanks een...
09-04-2021

Dorset gaat loten voor geluksmoment

De restaurants zijn nog steeds gesloten en de meeste horecaondernemers storten zich daarom...
08-04-2021

Sport & Fashion Outlet aan de Grotestraat

In het al enige tijd leegstaande winkelpand van Sportpaviljoen Borne aan de Grotestraat branden...
02-04-2021

Zuivelhoeve ’s lands beste foodspecialist?

In 2018 werd de Zuivelhoeve Borne al uitgeroepen tot beste foodspecialistenwinkel van ons land;...
01-04-2021

Groene Michelinster voor Het Seminar

Het is dit jaar voor het eerst dat Michelin groene Michelinsterren toekent aan restaurants die...
29-03-2021

Woensdag zet Erica de bloemen weer buiten

Het is komende woensdag precies drie maanden geleden dat voor Marco en Chantal van Buuren het...
13-03-2021