Een date tussen de biggen
THOMAS JACOBS EN ELS BRUNS LEREN ELKAAR BETER KENNEN

Een date tussen de biggen

Naar aanleiding van Valentijnsdag ontmoetten slager Thomas Jacobs uit Borne en Els Bruns van Varkensbedrijf Bruns in Saasveld elkaar tussen de varkens van de familie Stevelink, eveneens in Saasveld. Het afspraakje mondde uit in een paar gezellige uurtjes samen voor Els en Thomas, die elkaar voor die tijd slechts zijdelings kenden. De pijlen van Cupido bleven echter in de pijlenkoker van het gevleugelde mythische kereltje. “We houden het bij onze eigen gezinnen”, lachen ze in koor.

 

Valentijnsactie

Verliefdheid lag dan ook niet ten grondslag aan de date. De organisatie Boeren van Nederland had de actie ‘Make a date’ op Valentijnsdag bedacht, met als doel om een sterkere verbinding te kweken tussen de agrarische sector en de samenleving. De oproep was om ‘de stoute laarzen aan te trekken’ en in gesprek te gaan met iemand in de samenleving buiten de agrarische sector.

 

“Sommige collega’s benaderden een burgemeester of een bekende sportheld. Ik heb ervoor gekozen om het dichtbij mezelf houden en wilde graag het verhaal achter de slager te weten komen, horen waar hij mee te maken heeft.” De connectie tussen beiden zit hem in het concept Wroetvarken, dat draait om betere levensomstandigheden voor het varken.

 

Wroetvarkens

Bij Els Bruns worden de biggetjes geboren, die vervolgens in een stal als die van Stevelink verder opgroeien, voordat ze uiteindelijk slachtrijp zijn en het vlees de weg naar de slagerij vindt. Het is een keten van bedrijven, die allemaal volgens dezelfde principes werken en het welzijn van de varkens hoog in het vaandel hebben. Er worden eisen gesteld aan zaken als genetica, voer, daglicht, vervoer en goede omstandigheden bij de slachterij. Maar het meest opvallende in het concept zijn toch wel de grotere leefruimte voor de varkens en een ondergrond van stro of zaagsel. Blijkbaar hebben de varkens veel plezier in het wroeten in het zaagsel en zorgen ze er op een natuurlijke manier voor dat met uitwerpselen vervuild zaagsel vanzelf naar achter gewroet wordt en vervolgens kan worden afgevoerd.

 

“Je merkt dat de varkens hier meer natuurlijk gedrag vertonen en relaxed zijn”, zegt Jacobs. “En dat komt ten goede aan de kwaliteit van het vlees. Je proeft het verschil.” Voor de slager is het van belang dat binnen de keten de lijnen kort zijn, hij precies weet van welke bedrijven het vlees komt en eventuele verbeteringen in de keten snel kunnen worden doorgevoerd. “Ik wil graag weten wat ik verkoop.”

 

Passie

Een fokbedrijf als Bruns en de slagerij zitten in de keten wat verder van elkaar af en hebben normaal gesproken weinig rechtstreeks contact. “Ik ben nog nooit met een fokkerij op stap geweest”, lacht Thomas Jacobs. Hij heeft veel geleerd over hoe zo’n varkensbedrijf in elkaar steekt en is onder de indruk van de passie waarmee Els Bruns het allemaal vertelt. Omgekeerd is het al niet anders. “Het is heel leuk om te merken dat er aan het einde van de keten ook gedreven familiebedrijven zijn.”

 

Kortom een geslaagde date tussen de biggen. “Heel gezellig, absoluut.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024