Een date tussen de biggen
THOMAS JACOBS EN ELS BRUNS LEREN ELKAAR BETER KENNEN

Een date tussen de biggen

Naar aanleiding van Valentijnsdag ontmoetten slager Thomas Jacobs uit Borne en Els Bruns van Varkensbedrijf Bruns in Saasveld elkaar tussen de varkens van de familie Stevelink, eveneens in Saasveld. Het afspraakje mondde uit in een paar gezellige uurtjes samen voor Els en Thomas, die elkaar voor die tijd slechts zijdelings kenden. De pijlen van Cupido bleven echter in de pijlenkoker van het gevleugelde mythische kereltje. “We houden het bij onze eigen gezinnen”, lachen ze in koor.

 

Valentijnsactie

Verliefdheid lag dan ook niet ten grondslag aan de date. De organisatie Boeren van Nederland had de actie ‘Make a date’ op Valentijnsdag bedacht, met als doel om een sterkere verbinding te kweken tussen de agrarische sector en de samenleving. De oproep was om ‘de stoute laarzen aan te trekken’ en in gesprek te gaan met iemand in de samenleving buiten de agrarische sector.

 

“Sommige collega’s benaderden een burgemeester of een bekende sportheld. Ik heb ervoor gekozen om het dichtbij mezelf houden en wilde graag het verhaal achter de slager te weten komen, horen waar hij mee te maken heeft.” De connectie tussen beiden zit hem in het concept Wroetvarken, dat draait om betere levensomstandigheden voor het varken.

 

Wroetvarkens

Bij Els Bruns worden de biggetjes geboren, die vervolgens in een stal als die van Stevelink verder opgroeien, voordat ze uiteindelijk slachtrijp zijn en het vlees de weg naar de slagerij vindt. Het is een keten van bedrijven, die allemaal volgens dezelfde principes werken en het welzijn van de varkens hoog in het vaandel hebben. Er worden eisen gesteld aan zaken als genetica, voer, daglicht, vervoer en goede omstandigheden bij de slachterij. Maar het meest opvallende in het concept zijn toch wel de grotere leefruimte voor de varkens en een ondergrond van stro of zaagsel. Blijkbaar hebben de varkens veel plezier in het wroeten in het zaagsel en zorgen ze er op een natuurlijke manier voor dat met uitwerpselen vervuild zaagsel vanzelf naar achter gewroet wordt en vervolgens kan worden afgevoerd.

 

“Je merkt dat de varkens hier meer natuurlijk gedrag vertonen en relaxed zijn”, zegt Jacobs. “En dat komt ten goede aan de kwaliteit van het vlees. Je proeft het verschil.” Voor de slager is het van belang dat binnen de keten de lijnen kort zijn, hij precies weet van welke bedrijven het vlees komt en eventuele verbeteringen in de keten snel kunnen worden doorgevoerd. “Ik wil graag weten wat ik verkoop.”

 

Passie

Een fokbedrijf als Bruns en de slagerij zitten in de keten wat verder van elkaar af en hebben normaal gesproken weinig rechtstreeks contact. “Ik ben nog nooit met een fokkerij op stap geweest”, lacht Thomas Jacobs. Hij heeft veel geleerd over hoe zo’n varkensbedrijf in elkaar steekt en is onder de indruk van de passie waarmee Els Bruns het allemaal vertelt. Omgekeerd is het al niet anders. “Het is heel leuk om te merken dat er aan het einde van de keten ook gedreven familiebedrijven zijn.”

 

Kortom een geslaagde date tussen de biggen. “Heel gezellig, absoluut.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Bouw Zonneakker ligt stil

Vanaf half december wordt er niet meer gebouwd aan de woningen voor 55-plussers op het terrein...
21-02-2019

Senioren in Borne nog zelfstandig

Wonen in een verzorgingshuis? De 86-jarige Fer Even uit Borne moet er niet aan denken. Hij woont...
20-02-2019

Laatste losloopgebieden aangewezen

Op het Speelveld Dorsvloer in de Stroom Esch en in de nieuw aan te leggen groene bufferzone...
20-02-2019

Eindelijk een nieuwe binnentuin voor De Wanne

De binnentuin van appartementencomplex De Wanne in de Stroom Esch was nodig toe aan een...
14-02-2019

Fijnproevers smullen van Arabische tafel

Al een dag van te voren stonden de vier dames op de foto’s met elkaar bij...
14-02-2019

Klaar voor laatste hoofdstuk AZC Azelo

De bedden met het pakketje linnengoed erop staan klaar. De laatste schoonmaak- en opruimklussen...
14-02-2019


file:html/cookies.inc.html}