Een nieuwe therapie: reflexintegratie
ONDERWIJSPRAKTIJK BORNE SINDS KORT GEVESTIGD IN POORT VAN BORNE

Een nieuwe therapie: reflexintegratie

ADVERTORIAL. In het nieuwe gezondheidscentrum De Poort van Borne heeft ook Diane van Binsbergen met de Onderwijspraktijk Borne haar intrek genomen. Ze behandelt er kinderen met leer- en gedragsproblemen volgens een uit de Verenigde Staten overgewaaide methode van reflexintegratie. De in de VS woonachtige Russische psychologe Svetlana Masgutova ontwikkelde MNRI ® Masgutova Neurosensomotorische Reflex Integratie. Een therapie, die sinds enkele jaren ook in Nederland aan een opmars is begonnen.

 

Primaire reflexen

“Reflexen zitten in ons allemaal”, legt Diane uit. “We worden ermee geboren. Bijvoorbeeld de reflex van een baby om zich direct na de geboorte te strekken. Die eerste primaire, automatische bewegingen worden doelbewuste bewegingen die geïntegreerd worden in het rijpende brein.” De theorie gaat ervan uit dat die primaire, als alles goed gaat, verdwijnen naarmate het brein de bewegingen gaat controleren. “Bij sommige kinderen stokt dat proces. Dat kan resulteren in moeite met onder andere lezen, rekenen, stilzitten en concentreren. De therapie is er op gericht om die storingen op te heffen door de nog aanwezige reflexen in te oefenen. Eigenlijk oefenen we de bewegingen die je als baby had moeten maken.”

 

Mooie resultaten

Diane van Binsbergen heeft jaren als leerkracht voor de klas gestaan. “Toen ik met reflextherapie in aanraking kwam en er cursussen in ging volgen herkende ik in de beschrijvingen veel kinderen uit mijn klassen. Ik kon er overal zo een naam bij geven.” Een van voorbeelden die ze geeft is een kind dat geen voorkeurshand ontwikkelt en letters en cijfers omdraait. Volgens de theorie van Masgutova kan dat komen door een stoornis in de niet geïntegreerde ATNR, die normaal gesproken het besef van links en rechts geeft. “Kijkt een baby naar links, dan is de andere kant ontspannen. Het is de voorloper van de oog-handcoördinatie. Door te oefenen op de niet goed ontwikkelde reflex zie je dat het lezen en rekenen eigenlijk vanzelf komt. Zo mooi om te zien!”

 

‘Wonderbaarlijk’

“Motoriek heeft heel veel invloed op de sociaalemotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind. Eigenlijk op het algehele welbevinden. En de kinderen van tegenwoordig hebben een heel andere levensstijl waarin de motoriek veel minder geoefend wordt.” Met dus een veelheid van problemen tot gevolg, waar de reflexintegratie een oplossing voor kan bieden. “ADHD en autisme kan ik niet genezen. Daar ga ik ook niet mee schermen. Een meisje met autisme kan nu wel haar grenzen aangeven, weet beter met vriendinnetjes om te gaan en knuffelt nu haar ouders! Bij andere kinderen gaat het Lezen en automatiseren vooruit en verbetert de concentratie. De schoolprestaties gaan aantoonbaar vooruit. Heel wonderbaarlijk!”

 

Lezing op 30 mei

Diane raakt duidelijk niet uitgepraat over haar praktijk. “Dit is echt, echt, echt, zo’n mooie therapie! Ik ben blij dat het op mijn pad kwam en ik zoveel kinderen kan helpen.” Er valt ook veel meer over te vertellen en dat gaat ze doen op 30 mei, van 20.00 uur tot 21.30 uur in het bibliotheektheater in het Kulturhus. “In het westen van Nederland is de methode al booming.In het oosten zie je het nog niet veel. Ik wil graag uitleggen wat het betekent.”

 

Onderwijspraktijk Borne

Therasiaplein 1

7622HK Borne

06-39426440

www.onderwijspraktijkborne.nl

info@onderwijspraktijkborne.nl

 

Voor informatie over de lezing op 30 mei, zie agenda/lezing-reflexintegratie

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
willvangoethem — 13 jun 2018
Diane, heel veel succes! heel Interessant artikel.Als je jaren met kinderen hebt gewerkt in het onderwijs, dan weet je hoe veel kindjes zo,n extra aandacht nodig hebben, he?

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023