Trots op Kuurhotel Azelo
DAG VAN DE BOUW BIJ ZORGHOTEL NAAST DE ZWANENHOF

Trots op Kuurhotel Azelo

Het hoogste punt is nog niet bereikt, maar toch gingen zaterdag de vlaggen in top bij het in aanbouw zijnde Kuurhotel Azelo. Het was de officiële provinciale opening van de Dag van de Bouw, de dag dat er in heel Nederland bij 130 bouwprojecten een kijkje kon worden genomen en van dichtbij kon worden ervaren met welke mooie activiteiten de bouwwereld bezig is. Het Kuurhotel achter bezinningscentrum De Zwanenhof wordt in het najaar opgeleverd en zal, naar alle waarschijnlijkheid, nog voor het einde van het jaar in gebruik genomen worden. In de zestig kamers van het hotel kunnen mensen die herstellende zijn van een operatie, of anderszins revalideren, in een comfortabele omgeving op krachten komen.

 

“Een mooi voorbeeld van het platteland dat in ontwikkeling is”, vond wethouder Herman Mulder. “Het begint met een idee en dan is het boeiend om te zien hoe er iets tot stand komt waar nog niets was. Ik ben er heel trots op dat we hier nu mogen staan.” Er was al een lange weg afgelegd, voordat de eerste schop de grond in kon. “Het zijn processen waarbij je jezelf soms wel eens achter de oren krabt”, liet Mulder weten.

 

Een lange weg

De plannen voor het zorghotel bestaan al heel lang. Toen het AZC in Azelo leeg kwam te staan, was het aanvankelijk de bedoeling om het voormalige internaat te verbouwen tot hotel. Maar de koop ging niet door. De plotselinge toestroom van vluchtelingen maakte dat het COA het AZC weer in gebruik nam. Vervolgens werd het vizier opnieuw gericht op nieuwbouw. “En daar sta je dan”, zei Joke Mijdam, mede-eigenaar van De Zwanenhof. “Toen wij begonnen met De Zwanenhof konden we niet bedenken dat hier zo’n groot en mooi zorghotel gebouwd zou gaan worden. En al helemaal niet wat er allemaal bij komt kijken!”

 

‘Rond’ in verschillende opzichten

Ze vertelde meteen te zijn gevallen voor het ontwerp van IAA Architecten. “Het was in alle opzichten ‘rond’. Niet alleen qua vorm, maar het past bij wat wij willen uitstralen en het past in de natuur.” Op alle mogelijke gebieden wordt de verbinding met de natuur gemaakt. “We zijn er van overtuigd dat mensen eerder beter worden als ze zo snel mogelijk naar buiten gaan.”

 

Het zorghotel krijgt een aparte ontsluiting vanaf de Bornerbroeksestraat en zal een andere organisatie zijn dan het achterliggende voormalige klooster De Zwanenhof. “Daar gaat het vooral om mentale en spirituele begeleiding en bij het zorghotel is het met name het fysieke aspect dat op de voorgrond staat. Dat versterkt elkaar wel. Onze visie is dat lichaam en geest verbonden zijn. Als je fysiek ziek bent, dan raak je vaak ook mentaal uit balans. Ook in dat stuk willen we begeleiding geven.”

 

Dag van de Bouw

Aannemer Bramer leidde de belangstellenden rond op de bouwplaats en gaf tekst en uitleg over de technische aspecten van de bouw van het ronde hotel. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor een alternatieve grondverdringende boorpaal met groutinjectie in plaats van traditionele heipalen.

 

De Dag van de Bouw is voor bouwend Nederland belangrijk. Om het maatschappelijke en economische belang van de bouw onder de aandacht te brengen en om de noodzakelijke arbeidskrachten te interesseren in een carrière in de bouw. “We willen mensen, jonge mensen, laten zien hoe mooi het is om in die bouw te werken”, zei Dick Verhoeven van Bramer. “Naast de nieuwbouwprojecten is er ook nog de duurzaamheidopgave. We zouden eigenlijk 1000 gebouwen per dag moeten verduurzamen om aan de doelstellingen te voldoen. Nu zijn dat er 50, dus ga maar na wat voor uitdaging er ligt.” (AJ/BM)

 

Op de foto boven vanaf links: Dick Verhoeven, Joke Mijdam en Herman Mulder

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 02 jun 2018
"We zouden eigenlijk 1000 gebouwen per dag moeten verduurzamen om aan de doelstellingen te voldoen. Nu zijn dat er 50, dus ga maar na wat voor uitdaging er ligt.”
Toen wij ruim 30 jaar geleden ons DuBo huis in Borne bouwden (het 1e en nog stééds een van de zeer weinigen in Borne) beseften wij maar al te goed dat duurzaamheid in de oerconventionele Nederlandse bijna vloeken in de kerk betekende.
Tijdens de bouw kwamen velen kijken naar de deatails: niet uit leergierigheid, maar uit nieuwsgierigheid, want tot vandaag de dag wordt er zo rot gebouwd als mag volgens bouwbesluit.
Die woning aan Ringoven 6 heeft sindsdien bijna 60 ton minder CO2-emissie veroorzaakt dan de gemiddelde woning van Bob de Bouwer...

Thijs snelste typer van het land

Zaterdagmorgen kreeg de 12-jarige Thijs de Boer uit Borne de beker overhandigd die behoort bij...
16-01-2021

Jonge Poerink-terrein op de schop

Het terrein op de hoek van de Prins Bernhardlaan met de Oonksweg, beter bekend als het Jonge...
12-01-2021

Logitrex vestigt zich aan Oonksweg

Sinds 1 januari prijkt de naam Logitrex Cargo Solutions prominent aan de gevel van het pand aan...
05-01-2021

‘Ik wil jongeren in beweging krijgen’

ADVERTORIAL • “In Nederland tellen we enkele honderdduizenden...
04-01-2021

TikTokkende meester Stefan op Radio 538

Eigenlijk was het pas in de zomer dat Stefan Oldemenger actief kennismaakte met TikTok, het...
13-12-2020

Hoe zit het met Borne Werkt anno 2020?

Het project Borne Werkt is in februari 2016 van start gegaan. Sportclubs hebben toen, en nu nog,...
11-12-2020