De bezem door oude bouwrechten
COLLEGE KRIJGT ‘WIJZIGINGSBEVOEGDHEID’ BESTAANDE HARDE PLANNEN

De bezem door oude bouwrechten

In Twente zijn onlangs woonafspraken gemaakt. Er zouden te veel bouwrechten zijn en afgesproken werd waar nog wel en hoeveel in de regio gebouwd mag gaan worden. Daarbij is het uitgangspunt dat iedere gemeente alleen nog voor eigen behoefte mag bouwen. Een uitzondering is gemaakt voor de Bornsche Maten, dat (na veel getouwtrek) geldt als regionale uitleglocatie. Borne mag nu 100 woningen per jaar bouwen, het overgrote deel daarvan staat gepland in de Bornsche Maten.

 

Het gevolg hiervan is dat er nog maar heel beperkt in de rest van Borne gebouwd mag worden. Toch wil de gemeente het bestaande stedelijk gebied niet helemaal op slot doen en mogelijkheden houden om te kunnen bouwen op locaties die bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor bepaalde doelgroepen of op plekken waar gaten opgevuld moeten worden of leegstand tegengegaan dient te worden.

 

Bouwtitels intrekken

Er blijken echter tussen de 160 en 200 particuliere bouwrechten te bestaan, die ooit zijn geaccordeerd. In een aantal gevallen betreft het bouwvoornemens, die na jaren nog steeds niet zijn uitgevoerd. De gemeente wil weten welke van deze ‘harde plannen’, nog actueel zijn. Daartoe is een vrij ingrijpende ‘wijzigingsbevoegdheid’ voorgesteld. Het houdt in dat de gemeente de in het verleden afgegeven toestemming tot bouwen kan intrekken, als de eigenaar niet binnen een jaar daadwerkelijk een aanvang maakt met de ooit bedachte nieuwe woonbestemming. Laten eigenaren deze termijn ongebruikt voorbij gaan, dan aanvaarden zij het risico dat de woonbestemmingen (bouwtitels) komen te vervallen en bestaat er geen grond voor tegemoetkoming in schade.

 

“Met de wijzigingsbevoegdheid mogen we bouwtitels intrekken, maar we willen het wel in overleg met de eigenaren doen. Mensen moeten wel zelf contact opnemen met de gemeente”, zegt verantwoordelijk wethouder Martin Velten. “Het gaat er ook vooral om dat we willen voorkomen dat Borne echt op slot gaat en daarom moet je weten wat er van al die plannen nog actueel is.”

 

24 bestemmingsplannen worden één plan

De betreffende wijzigingsbevoegdheid maakt onderdeel uit van een omvangrijk project om alle 24 bestaande bestemmingsplannen in de bebouwde kom van Borne op één hoop te gooien en er één plan van te maken, met dezelfde regels. Het buitengebied, een deel van De Molenkamp, Hertme en Zenderen vallen buiten deze operatie. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024