‘Het Spanjaard moet een begrip worden’
BUILDING DESIGN REALISEERT UNIEK CONCEPT IN VOORMALIG PAND WOONBEHEER

‘Het Spanjaard moet een begrip worden’

Ruim een jaar lang heeft het geduurd, de verbouwing van het voormalig pand van Welbions/Woonbeheer Borne aan de Stationsstraat. Het resultaat mag er zijn. In niets lijkt het nieuwe onderkomen van Building Design, Ad Fontem en Kroon Vastgoedintermediair uit Zenderen dan ook nog op het vroegere kantoor van de woningcorporatie. De enige overeenkomst is dat ook de nieuwe bewoners ervan met bouwen en wonen van doen hebben, maar daarmee is tegelijk wel alles gezegd.

 

Sinds kort prijkt in grote letters de naam ‘Het Spanjaard’ op de imposante gevel van het uit 1864 stammende monumentale pand. Een paraplunaam voor bijna alles wat met bouwen en wonen van doen heeft. Van binnen is vrijwel alles gestript. Een enkele muur bleef staan, maar werd dan wel ontdaan van het daarop aangebrachte stucwerk. O ja, en twee grote oude stalen kluizen die uit nostalgische overwegingen hun plekje behielden.

 

Oude kaart van Borne

De bijna vijftig medewerkers die er sinds kort hun brood verdienen, werken er in een ambiance die deels een industriële sfeer ademt. Met hoge plafonds, in het zicht zijnde dakspanten en een op tal van plekken aangebrachte verrassende verlichting die samen met het vele buitenlicht voor bijzondere effecten zorgt.

 

De vloer is voor een groot deel voorzien van een tapijt waarin de oude kaart van Borne is verwerkt. De glazen wanden die voor een optische afscheiding zorgen tussen algemene en werkruimten dragen een textielprint, die herinnert aan de tijd dat de oude Spanjaardfabriek op deze plek was gevestigd. En zo zijn er in het hele gebouw wel meer verwijzingen naar het roemruchte textielverleden.

 

“Ja, eigenlijk zijn we best trots op het resultaat van onze inspanningen”, zo verklaart bedrijfsleider Roy Pol de metamorfose. “In grote lijnen is het precies geworden, zoals we het in het allereerste begin op onze moodboards hadden aangegeven. Zakelijk, sfeervol en functioneel. Oud en nieuw vloeien hier harmonieus in elkaar over. Op de grote zolderverdieping bijvoorbeeld, waar de architecten huizen, kwamen we op een van de dakspanten nog foto’s en tekeningen tegen die mensen hierop heel vroeger hebben aangebracht. Die hebben we natuurlijk laten zitten. Iets verderop is een kamer ingericht die het digitale walhalla vormt, met een megagroot beeldscherm, virtual reality, animatie en allerlei elektronica.”

 

Eén groot kenniscentrum

Met de ingebruikname van ‘Het Spanjaard’ wordt tegelijkertijd een nieuw concept uitgerold, want het zijn niet alleen Building Design, Ad Fontem en Kroon die er de dienst uitmaken. Inmiddels zijn er diverse andere bedrijven, groot en klein, die er hun werkplek hebben gevonden.

 

“En omdat we allemaal met bouwen en wonen van doen hebben, kunnen we samen één groot kenniscentrum gaan vormen. Het Spanjaard moet straks dé plek worden waar het bouwen begint”, filosofeert Pol. “Of het nu om een bouwvergunning gaat, de plannen voor een tuinhuis of winkelcentrum, interieur- of verlichtingadviezen… eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of wij weten er raad mee. Wij zijn er niet alleen voor grote opdrachtgevers, maar zeker ook de particulier. Dat laatste heeft wellicht ook te maken met onze Twentse nuchterheid, we zijn groot geworden door klein te blijven. En dat koesteren we, want we willen beslist laagdrempelig blijven.”

 

Eerste aanspreekpunt

Romy Oerbekke wordt in Het Spanjaard het eerste aanspreekpunt voor mensen die een bouwvraag hebben. Dat kan zowel mondeling aan de Stationsstraat, alsook via de nieuwe website www.hetspanjaard.nl, waarop een speciale chatfunctie is aangebracht.

 

“Ik vind het geweldig om mensen op weg te helpen in het doolhof van alles wat met bouwen van doen heeft”, zegt ze. Zelf heb ik een bouwkundige achtergrond en bovendien kom ik uit een bouwersfamilie. Het hele metier is me dus met de paplepel ingegoten. Het is fantastisch een eerste gesprek met mensen te kunnen aangaan, te traceren waar hun behoefte ligt en ze vervolgens met een of meerdere specialisten die we in huis hebben, in contact te brengen en zo samen naar een goede oplossing te zoeken.”

 

Maar voor het zover is, komen zaterdag eerst de ‘noabers’ van Het Spanjaard op bezoek. “We vinden het wel zo kies eerst hen te laten zien waar we het afgelopen jaar zo druk mee zijn geweest”, aldus Roy en Romy. Daarna is er op vrijdag 2 november de officiële opening en een dag later het Open Huis. Op 29 november staat ten slotte de workshop Moodboard Interieur op de agenda, waarin de interieurontwerpsters van Het Spanjaard belangstellenden wegwijs zullen maken in de aanpak van een goed interieurplan. “De eerste in een lange rij”, besluit Pol, “want als kenniscentrum willen we nu eenmaal graag onze kennis delen.”(AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023