‘Het Spanjaard moet een begrip worden’
BUILDING DESIGN REALISEERT UNIEK CONCEPT IN VOORMALIG PAND WOONBEHEER

‘Het Spanjaard moet een begrip worden’

Ruim een jaar lang heeft het geduurd, de verbouwing van het voormalig pand van Welbions/Woonbeheer Borne aan de Stationsstraat. Het resultaat mag er zijn. In niets lijkt het nieuwe onderkomen van Building Design, Ad Fontem en Kroon Vastgoedintermediair uit Zenderen dan ook nog op het vroegere kantoor van de woningcorporatie. De enige overeenkomst is dat ook de nieuwe bewoners ervan met bouwen en wonen van doen hebben, maar daarmee is tegelijk wel alles gezegd.

 

Sinds kort prijkt in grote letters de naam ‘Het Spanjaard’ op de imposante gevel van het uit 1864 stammende monumentale pand. Een paraplunaam voor bijna alles wat met bouwen en wonen van doen heeft. Van binnen is vrijwel alles gestript. Een enkele muur bleef staan, maar werd dan wel ontdaan van het daarop aangebrachte stucwerk. O ja, en twee grote oude stalen kluizen die uit nostalgische overwegingen hun plekje behielden.

 

Oude kaart van Borne

De bijna vijftig medewerkers die er sinds kort hun brood verdienen, werken er in een ambiance die deels een industriële sfeer ademt. Met hoge plafonds, in het zicht zijnde dakspanten en een op tal van plekken aangebrachte verrassende verlichting die samen met het vele buitenlicht voor bijzondere effecten zorgt.

 

De vloer is voor een groot deel voorzien van een tapijt waarin de oude kaart van Borne is verwerkt. De glazen wanden die voor een optische afscheiding zorgen tussen algemene en werkruimten dragen een textielprint, die herinnert aan de tijd dat de oude Spanjaardfabriek op deze plek was gevestigd. En zo zijn er in het hele gebouw wel meer verwijzingen naar het roemruchte textielverleden.

 

“Ja, eigenlijk zijn we best trots op het resultaat van onze inspanningen”, zo verklaart bedrijfsleider Roy Pol de metamorfose. “In grote lijnen is het precies geworden, zoals we het in het allereerste begin op onze moodboards hadden aangegeven. Zakelijk, sfeervol en functioneel. Oud en nieuw vloeien hier harmonieus in elkaar over. Op de grote zolderverdieping bijvoorbeeld, waar de architecten huizen, kwamen we op een van de dakspanten nog foto’s en tekeningen tegen die mensen hierop heel vroeger hebben aangebracht. Die hebben we natuurlijk laten zitten. Iets verderop is een kamer ingericht die het digitale walhalla vormt, met een megagroot beeldscherm, virtual reality, animatie en allerlei elektronica.”

 

Eén groot kenniscentrum

Met de ingebruikname van ‘Het Spanjaard’ wordt tegelijkertijd een nieuw concept uitgerold, want het zijn niet alleen Building Design, Ad Fontem en Kroon die er de dienst uitmaken. Inmiddels zijn er diverse andere bedrijven, groot en klein, die er hun werkplek hebben gevonden.

 

“En omdat we allemaal met bouwen en wonen van doen hebben, kunnen we samen één groot kenniscentrum gaan vormen. Het Spanjaard moet straks dé plek worden waar het bouwen begint”, filosofeert Pol. “Of het nu om een bouwvergunning gaat, de plannen voor een tuinhuis of winkelcentrum, interieur- of verlichtingadviezen… eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of wij weten er raad mee. Wij zijn er niet alleen voor grote opdrachtgevers, maar zeker ook de particulier. Dat laatste heeft wellicht ook te maken met onze Twentse nuchterheid, we zijn groot geworden door klein te blijven. En dat koesteren we, want we willen beslist laagdrempelig blijven.”

 

Eerste aanspreekpunt

Romy Oerbekke wordt in Het Spanjaard het eerste aanspreekpunt voor mensen die een bouwvraag hebben. Dat kan zowel mondeling aan de Stationsstraat, alsook via de nieuwe website www.hetspanjaard.nl, waarop een speciale chatfunctie is aangebracht.

 

“Ik vind het geweldig om mensen op weg te helpen in het doolhof van alles wat met bouwen van doen heeft”, zegt ze. Zelf heb ik een bouwkundige achtergrond en bovendien kom ik uit een bouwersfamilie. Het hele metier is me dus met de paplepel ingegoten. Het is fantastisch een eerste gesprek met mensen te kunnen aangaan, te traceren waar hun behoefte ligt en ze vervolgens met een of meerdere specialisten die we in huis hebben, in contact te brengen en zo samen naar een goede oplossing te zoeken.”

 

Maar voor het zover is, komen zaterdag eerst de ‘noabers’ van Het Spanjaard op bezoek. “We vinden het wel zo kies eerst hen te laten zien waar we het afgelopen jaar zo druk mee zijn geweest”, aldus Roy en Romy. Daarna is er op vrijdag 2 november de officiële opening en een dag later het Open Huis. Op 29 november staat ten slotte de workshop Moodboard Interieur op de agenda, waarin de interieurontwerpsters van Het Spanjaard belangstellenden wegwijs zullen maken in de aanpak van een goed interieurplan. “De eerste in een lange rij”, besluit Pol, “want als kenniscentrum willen we nu eenmaal graag onze kennis delen.”(AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Gerard Hegeman neemt afscheid

Na een periode van meer dan 30 jaar heeft Gerard Hegeman dinsdag afscheid genomen van Welbions....
12-05-2021

Mode: wie bepaalt de kleur en trends?

Wie heeft invloed op welke kleur wij volgend jaar dragen? En welke sfeer ademt onze kleding uit?...
06-05-2021

Het zoemt aan de Aanslagsweg

In 2013 begonnen Han en Hazel Huls een deel van hun schildersbedrijf aan de Aanslagsweg anders...
05-05-2021

Corona stelt leerplichtambtenaren voor nieuwe...

Het schooljaar 2019-2020 was een bijzonder schooljaar door de uitbraak van de corona-pandemie....
25-04-2021

Hoogste punt nieuwbouw Reinten Infra bereikt

Het is inmiddels alweer bijna anderhalf jaar geleden dat wethouder Ben Blokhuis van de gemeente...
09-04-2021

Ouders De Vonder oneens met tijdelijke oplossing

Opnieuw klimmen ouders van leerlingen van basisschool De Vonder in de pen richting gemeenteraad....
06-04-2021