Twickel adviseert over vuurwerkvrije zones
LEERLINGEN KLAS 1HA OVERHANDIGEN RAPPORT AAN BURGEMEESTER

Twickel adviseert over vuurwerkvrije zones

In het voorjaar kreeg klas 1HA van het Twickel College de opdracht in het kader van het thema Mens & Maatschappij om de gemeente van advies te voorzien op het gebied van het instellen van vuurwerkvrije zones. De aanleiding was de uitkomst van de enquête van het BornePanel in januari dit jaar. Daaruit bleek dat een meerderheid in Borne niet voor een algeheel vuurwerkverbod is, maar dat 62 procent wel graag vuurwerkvrije zones wil. Maar waar dan en hoe dan? Daar mochten Mels Bloemhard, Calvin Crompvoets, Thom Kuipers, Noah Leferink, Ivan van der Meulen, Daniek Schroten, Emma Timmerman en Bibi Zinger zich samen met docent Sander Scholten over buigen.

 

Geschikte plekken voor vuurwerkvrije zones

Maandag 24 september werd hun uitgebreide en goed doortimmerde rapport aangeboden aan burgemeester Rob Welten en enkele ambtenaren. De leerlingen komen tot in totaal 21 mogelijke plekken waar verplichte vuurwerkvrije zones ingesteld zouden kunnen worden. Geschikt lijken volgens de leerlingen de ruimte in en rondom dierenklinieken en dierenparkjes, begraafplaatsen, huisartspraktijken en kerken. Daarnaast bij Het Dijkhuis, het Kulturhus en het skatepark/speelplein in Zenderen. Verder zouden er ook in het centrum van Borne vuurwerkvrije zones moeten komen. De klas kwam tot deze plekken door interviews en enquêtes te houden.

 

Daarnaast zijn er ook nog vrijwillige vuurwerkvrije zones mogelijk, die door bijvoorbeeld buurtbewoners of wijkraden zelf geïnitieerd worden, maar waar de gemeente dan geen actief handhavingsbeleid uitvoert.

 

Uitvoering

Ook over de implementatie van de vuurwerkvrije zones hebben de leerlingen nagedacht. Draagvlak zou gevonden kunnen worden door de specifieke plekken nogmaals via het BornePanel onder de aandacht te brengen en te laten beoordelen. Bij zowel de vrijwillige als de verplichte vuurwerkvrije zones moeten borden geplaatst worden, waarvoor de leerlingen zelfs al een ontwerp hebben gemaakt, en er moet goed gecommuniceerd worden wat deze borden inhouden, zodat iedereen weet waar hij of zij zich aan dient te houden. En tenslotte zijn er nog tips hoe men met elkaar moet omgaan in de vrijwillige vuurwerkvrije zones.

 

Al met al een uitgebreid advies waar de gemeente mee aan de slag kan. Omdat de gemeente geen pers bij de presentatie wilde is het onbekend hoe burgemeester en ambtenaren hebben gereageerd op de adviezen en in hoeverre deze meegenomen worden in een raadsvoorstel over het vuurwerkbeleid. (AJ)

 

(De foto boven is van de start van het project in maart dit jaar)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023