365 Dagen per jaar een kindervriend
DRUKKE WEKEN VOOR PRAKTIJKBEGELEIDER JAN WIEGINK

365 Dagen per jaar een kindervriend

Vorig jaar beleefde hij zijn première in Borne als dé man waarom de intocht draaide. “Ik vond het een eer, een nieuw hoogtepunt, al viel het ook met bakken uit de lucht”, kijkt hij er schaterlachend op terug. Het is Jan Wiegink ten voeten uit. Rechtlijnig, niet op zijn mondje gevallen, het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Het ene moment bloedserieus pratend over zijn werk als praktijkbegeleider en dan weer gierend van het lachen als ‘ie denkt aan zijn optredens tijdens de huisbezoeken in de Sinterklaastijd.

 

Autistische jongeren

Jan Wiegink, 59 jaar en woonachtig in de wijk Letterveld, is getrouwd met zijn Ans en samen hebben ze vier zoons. De oudste is 28, de jongste -een tweeling- 26. Twintig jaar lang was hij basisschoolleerkracht in Goor en Borne, de laatste vier jaren is hij praktijkbegeleider bij Attendiz in Hengelo. Daar werkt hij met autistische jongeren en jongeren met een thuiszit-problematiek. “Ik vaar sterk op mijn gevoel, ben geen man van de boekjes, maar vooral praktijkgericht. Geduld, inlevingsvermogen en begrip zijn mijn handelsmerk, maar tegelijk wil ik ontwikkeling zien, eraan werken om ervoor te zorgen dat de jongeren beter in hun vel zitten. Prachtig werk, zeker op de momenten dat je slaagt.”

 

In zijn vrije tijd is Jan graag in de tuin te vinden en bij zijn vijver. Bovendien zingt hij al jarenlang bij Inpajoko, sluit hij zich aan bij gelegenheidskoren, zoals tijdens het laatste Percussion Life, en kruipt hij volgend jaar april in de rol van apostel tijdens de Passiespelen in Hertme. Geen stilzitter dus. Zo belandde hij twintig jaar geleden bij de scouting St. Stephanus. “Ik was zo’n vader die zijn zoons afleverde en -naïef als ik was- riep: als ik een keer kan helpen…” En dat kon ‘ie, want vooraleer hij het zelf in de gaten had, kreeg hij een tabberd aangemeten om op huisbezoek te gaan.

 

‘Gebruik je ogen en oren’

“Geweldige jaren. Man, wat hebben we vaak gelachen. De jaren in het Hotel van Sinterklaas aan de Marktstraat, de spitsuren vlak vóór 5 december. Heerlijk! En het leuke van alles is dat wat ik in mijn dagelijks werk doe, ook in deze rol tot uiting kan laten komen. Zorg ervoor dat je toegankelijk bent, gebruik je ogen en oren, cijfer volwassenen weg en focus je op het kind,” zo klinkt het docerend.

 

Zaterdagmiddag om 14.00 uur wordt hij weer op het Rheineplein verwacht. En als de voortekenen niet bedriegen onder een stralend zonnetje. Voor even zijn alle ogen dan weer op hem gericht. “Ik heb er heel veel zin in. Kinderen blij maken en hier en daar de grens opzoeken. Hoe mooi kan het zijn?”

Na de officiële verwelkoming volgt de intocht door het dorpscentrum, met als hoogtepunt de wandeling door een overvolle Grotestraat.

 

Een Glutenvrije Piet tijdens de intocht

Opvallend aanwezig in zijn gevolg dit jaar is de Glutenvrije Piet met zijn pietenbakschort én natuurlijk glutenvrije pepernoten. “Speciaal voor die kinderen is er een kleurplaat ontwikkeld. Laat ze die tekening kleuren en op hun muts plakken, zodat die Piet de kinderen ook direct kan herkennen. En ook ik,” zo belooft Jan, “zal goed opletten of ik die kleurrijke mutsen kan ontdekken.” (BM)

 

Voor meer info over het programma zaterdag en de route die Sinterklaas volgt, zie ons eerdere bericht: ‘Knorrige Sint stoomt op naar Borne'.

 

De kleurplaat voor de Glutenvrije Piet is hier te downloaden.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Eric Arkink — 16 nov 2018
Leuk interview Jan, beschreven zoals ook ik je ken!
Van de Logt — 15 nov 2018
Prachtig stuk!! Tot zaterdag Jan, en misschien 2 december ook wel😉

Jett Rebel op 23 juli in Hertme

Het is lang stil gebleven in Hertme, maar daar komt over enkele weken verandering in. Op...
02-07-2020

Nog geen besluit over carnavalsoptocht

Kortgeleden werd bekend dat in meerdere gemeenten was besloten de carnavalsactiviteiten voor het...
23-06-2020

Dit jaar geen Halloween in Hertme

Op zaterdag 24 oktober zou het Openluchttheater in Hertme weer dé griezelplek in de regio...
16-06-2020

Eerste nieuwe haring voor Het Dijkhuis

Eigenlijk zou er gistermiddag weer een grote Bornse Haringparty plaatsvinden. Dit keer was zelfs...
12-06-2020

Geen bloemen in het haar voor Rosa

Morgen is het Pinksteren. Dé dag in Borne waarop, geheel volgens de traditie, uit...
30-05-2020

Veteraan Fred Nachbaur ‘haalt’ de NOS

Fred Nachbaur, de inmiddels 95-jarige oorlogsveteraan die op 3 april 1945 als een van de eerste...
05-05-2020