Verwenmiddag voor mantelzorgers
17-11-2018
SMAKELIJK EN GEVARIEERD PROGRAMMA VOOR HARDE WERKERS

Verwenmiddag voor mantelzorgers

Al direct vanaf binnenkomst is de sfeer goed. Ieder krijgt een kop koffie of thee aangeboden en Double2 zorgt voor de muzikale omlijsting. Sommigen zien bekenden en schuiven daarbij aan, anderen kijken wat zoekend rond maar vinden ook een plaatsje in het Tuinrestaurant, waar het Steunpunt Mantelzorg Borne en de gemeente Borne gezamenlijk een middag hebben georganiseerd voor hen die als mantelzorger eigenlijk dag en nacht in touw zijn voor degene die zij verzorgen.

 

‘Mantelzorg mag een naam hebben’

Dat blijkt ook wel uit een pakkende quote die Lenneke Herben van het Steunpunt Mantelzorg Borne in haar openingswoord gebruikt: “Een gesprek over mantelzorg komt altijd te vroeg, voor het te laat is.”

 

Het landelijk thema van dit jaar is: mantelzorg mag een naam hebben. In haar toespraakje bevestigt Lenneke dat het moeilijk is om hulp te vragen. Maar toch moeten de mensen dat doen. Het is werk dat geen pauzes kent, uitputtend en belastend is, zowel mentaal als fysiek. Juist daarom is het zo fijn dat mantelzorg een bekend begrip is geworden. Nu moet het nog zo ver komen dat de mensen de weg naar de mantelzorg weten te vinden. Het Mantelzorgcafé is een manier om meer bekendheid te verwerven.

 

En na het succes van het eerste mantelzorgcafé is er nu een tweede in Het Dijkhuis en ook dat wordt goed bezocht. In die mantelzorgcafés zijn momenteel plusminus veertig vrijwilligers actief. Daarnaast is er een boodschappendienst die, wanneer dat nodig is, begeleidt bij het boodschappen doen. Wat niet iedereen weet is dat er voor iedere mantelzorger een mantelzorgboek, met daarin een pasje met telefoonnummers voor in geval van nood, en een VVV-pasje beschikbaar zijn. Tenslotte bedankt Lenneke wethouder Martin Velten voor alle support in de afgelopen periode en voor het feit dat alles nu goed is geregeld.

 

Gedicht

Hierna komt wethouder Velten zelf aan het woord. Hij opent met het volgende gedicht:

De dag begint. Hoe voel je je vandaag?

Ik help je en zorg voor je. Soms weet ik even niet meer hoe, dan ben ik moe.

Maar geen moment dat ik klaag.

De dag is daar.

Wat wens je en wat wil je nu? Wat heb je nodig en wat kun je aan?

Ik zorg voor jou, al is het zwaar.

Ik ben er voor je en blijf bij je staan. Mijn mantel van liefde sla ik om je heen.

Ik draag de zorg, alle dagen voor jou. Ik zorg voor jou omdat ik van je hou.

 

Om vervolgens een spreuk van Loesje te citeren: 'Zorgen moet je doen, niet maken!' Zorgen voor iemand is niet vanzelfsprekend, stelt hij. Er is voortdurend de dreiging van overbelasting. Samen met SIZ Twente neemt de gemeente Borne mantelzorgers en mantelzorg heel erg serieus. De gemeente heeft daarin een voorbeeldfunctie. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente landelijk erkend is als mantelzorgvriendelijke gemeente.

 

Ontspannen en informeel vervolg

Hierna was er voor alle aanwezigen een overheerlijk lopend warm en koud buffet. Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. Nadat iedereen lekker had gegeten kwam Minke de Jong (foto boven in de tekst) naar voren. Zij is vertelster en had voor alle aanwezigen een verhaal over een huwbare Chinese prinses. Zij was op zoek naar een man. Dat was een hele moeilijke keuze omdat de macht via de mannelijke lijn werd overgedragen. Een tweetal mannen, te weten Wei en Tchang dongen naar haar hand. Ondanks allerlei gevaren onderweg wisten zij een parel naar het paleis te brengen. Uiteindelijk bleek die alleen op te lichten in de hand van Tchang, omdat hij, in tegenstelling tot Wei, wel de helpende hand bood in geval van nood en liet zien een heel groot hart te hebben. Parallel manier trok Minke deze lijn door naar wat mantelzorgers in haar beleving zijn: parels die glanzen in de nacht.

 

Hierna trad Double2 weer op met allerlei bekende liedjes. Rond half vier kwam er een einde aan deze verwenmiddag voor de Bornse mantelzorgers, die hier zichtbaar van genoten hadden. (HvR)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Wil Wissink-Sanders — 17 nov 2018
Bedankt voor het mooie verslag van de mantelzorgmiddagHans.
Tonny vond het een geslaagde middag.

Hoogste punt nieuwbouw Reinten Infra bereikt

Het is inmiddels alweer bijna anderhalf jaar geleden dat wethouder Ben Blokhuis van de gemeente...
09-04-2021

Ouders De Vonder oneens met tijdelijke oplossing

Opnieuw klimmen ouders van leerlingen van basisschool De Vonder in de pen richting gemeenteraad....
06-04-2021

Truus Voortman opent Natal & Kiek

Een grote roze-, blauw- en witgekleurde ballonnenboog maakte het donderdagavond direct al...
01-04-2021

‘Geen uitbraak corona op Bornse basisscholen’

In de Twentsche Courant Tubantia verscheen gisteren een artikel over basisscholen in Borne die...
16-03-2021

10 nieuwe schoollokalen in De Horsten

Om het structurele tekort aan klaslokalen in de Bornsche Maten op te lossen is eind vorig jaar...
09-03-2021

Twickel geeft slim georganiseerd les

Net als iedere andere school voor voortgezet onderwijs heeft ook het Twickelcollege aan de...
09-03-2021