‘Balen als een stekker’
ONDERNEMERS MOLENKAMP VERBAASD OVER (OPNIEUW) AANLEG GLASVEZEL

‘Balen als een stekker’

Ondernemers op bedrijventerrein De Molenkamp werden vorige week overvallen door werkzaamheden voor het aanleggen van glasvezel. In de Hanzestraat verbaast onder anderen Roger Wiggers van Wiggers Muziek zich over de gang van zaken. “Wij weten nergens van, kunnen onze oprit niet meer verlaten en de klanten kunnen niet op de parkeerplaats komen.” Een eigen auto kon dinsdagmorgen nog maar ternauwernood van de parkeerplaats afkomen. De mannen die druk waren om een gleuf te graven, spraken geen Nederlands. Roger Wiggers nam contact op met de gemeente. Een ambtenaar was snel ter plaatse en wist te regelen dat er in ieder geval een kleine doorgang naar het bedrijf open bleef. Overduidelijk geen optimale communicatie, maar vreemder nog: “Er ligt toch al glasvezelkabel?!” Nota bene op exact dezelfde plek.

 

Eind 2015 besloten de ondernemers op De Molenkamp gezamenlijk, in eigen beheer, een open glasvezelnetwerk aan te leggen, als onderdeel van de revitalisering van het bedrijventerrein, met steun van de BBO, de gemeente Borne en de Provincie. En nu gaan dus opnieuw de Oonksweg, de Hanzestraat en de Gildestraat op de schop, voor de aanleg van een ander glasvezelnetwerk. Hoe kan dat?

 

Gemeente kan vergunning niet weigeren

Het blijkt een initiatief te zijn van een landelijk bedrijf met meerdere vestigingen in Nederland, waaronder sinds kort een aan de Gildestraat in Borne. Bij de gemeente werd door het hoofdkantoor een vergunning aangevraagd om glasvezel te mogen aanleggen naar het pand. “Dat kunnen wij niet weigeren. Wij moeten als overheid volgens de wet in principe iedereen die glasvezel wil aanleggen toestemming verlenen”, legt Arjan Meddeler van de gemeente Borne uit. “We hebben wel aangegeven dat het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert had moeten communiceren met de omgeving en ook gezegd de werkzaamheden onmiddellijk stil te zullen leggen als zij dit niet alsnog fatsoenlijk doen. Verder gaan we erop toezien dat de openbare ruimte in keurige staat wordt achtergelaten.”

 

'Belachelijk!'

“Hier balen wij van als een stekker!”, zegt Gert ter Brugge namens de glasvezelwerkgroep van Bedrijfsvereniging Molenkamp. “Men had gebruik kunnen maken van het bestaande, gezamenlijke netwerk, waarop iedere provider wordt toegelaten. Nu moet er weer voor duizenden euro’s de grond in en dadelijk ligt alles er weer schots en scheef in. Het is gewoon belachelijk!” Ter Brugge denkt dat de opdracht uit onwetendheid op deze manier is gegeven en vindt dat de gemeente de bedrijfsvereniging had moeten inlichten over het voornemen. “Dan had je met elkaar in gesprek kunnen gaan. Als je er dan nog niet uitkomt, dan ga je pas graven!”

 

“Het klopt dat de gemeente zo’n verzoek niet kan tegenhouden, maar eigenlijk is dat heel raar. Kijk waar je allemaal niet aan moet voldoen om een huis te bouwen of een boom om te kappen. En dan keur je dit zomaar goed? Bovendien is het glasvezelnetwerk van onszelf met gedeeltelijk gemeenschapsgeld tot stand gekomen en moet je er ook wel voor zorgen dat het rendeert”, aldus Ter Brugge, die de kwestie heeft opgenomen met de gemeente en afspraken probeert te maken om in de toekomst anders met dit soort vergunningsaanvragen om te gaan.

 

'Geen monopolie'

Ook verantwoordelijk wethouder Michel Kotteman is niet blij met de situatie. “In Nederland hebben we een open markt en daar kan dit de vervelende bijkomstigheid van zijn. Het liefste heb ik ook één kabel, waar iedereen zich op aan kan sluiten. Maar we kunnen niemand het monopolie geven. Het is natuurlijk jammer dat er een glasvezelnetwerk ligt en er dan iemand komt die z’n eigen kabel wil leggen en daar blijkbaar een verdienmodel in ziet. Hier kun je niets aan doen, behalve er op toezien dat de werkzaamheden in goed overleg met de omgeving plaatsvinden en dat de boel netjes wordt achtergelaten. Op dat eerste hebben wij ook aangedrongen, maar kennelijk is dat niet gebeurd, moeten we achteraf constateren. Als de werkzaamheden klaar zijn vindt er een naschouw plaats en als het nodig is verhalen we reparatiekosten op de uitvoerder.” Buiten dat ziet Kotteman weinig mogelijkheden om als overheid iets te doen. “In principe is het mogelijk dat er twintig keer een glasvezelnetwerk wordt aangelegd. Daar ben ik ook niet gelukkig mee, maar regels zijn regels.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021