Spoedberaad bezwaar tegen PIP Elhorst-Vloedbelt
RAAD BESLUIT 9 APRIL OVER BEROEP TEGEN MESTVERWERKER

Spoedberaad bezwaar tegen PIP Elhorst-Vloedbelt

Het beroepschrift tegen de beslissing van de Provincie om middels een provinciaal inpassingsplan (PIP) de mestverwerkingsinstallatie van Twence op de Elhorst-Vloedbelt in Zenderen mogelijk te maken zit bij wijze van spreken al in de envelop, alleen de postzegel ontbreekt nog. Dinsdag 9 april debatteert de gemeenteraad over het beroepschrift. Direct daarna, op dezelfde avond nog, volgt een besluit in een ingelaste gemeenteraadsvergadering over het al dan niet gezamenlijk als Raad en College nogmaals juridisch ten strijde te trekken tegen de plannen. De haast zit ‘m in het binnenkort verstrijken van de termijn waarop officieel bezwaar kan worden gemaakt.

 

Ontstemd over houding Provincie

Het zit de gemeente Borne duidelijk niet lekker dat de Provincie het ‘zware middel’ van een PIP heeft gebruikt om Borne buitenspel te zetten in de procedure, maar ook de manier waarop de provincie in het proces heeft geacteerd is niet in goede aarde gevallen. Het komt erop neer dat Borne, op basis van gesprekken, in de veronderstelling leefde dat de mestverwerkingsinstallatie in samenhang gezien zou worden met de verkeersproblematiek in Zenderen en de mogelijke ontwikkeling van een energiepark op het terrein. “De Provincie is eenzijdig alleen bezig gegaan met de mestverwerker, zonder rekening te houden met de andere aspecten. Mondeling werd bijvoorbeeld het energiepark wel positief ontvangen, maar in de praktijk zien we daar niets van terug”, legt wethouder Kotteman uit. “We hopen dat de Raad van State iets gaat zeggen over hoe je procedureel met elkaar moet omgaan.” Van ‘gezamenlijk optreden’, zoals blijkbaar in maart 2018 was afgesproken, was volgens Kotteman uiteindelijk helemaal geen sprake.

 

Laatste juridische mogelijkheid

Daarnaast vindt Borne dat het ‘provinciaal belang’, nodig om de beslissing voor een PIP te rechtvaardigen, niet goed is onderbouwd en dat er geen bovengrens lijkt te zijn aan de hoeveelheid mest die er op de locatie verwerkt mag worden en de hoeveelheid afval die er gestort kan gaan worden (De locatie is nog steeds ook een stortlocatie, hoewel nauwelijks in gebruik).

 

De gang naar de Raad van State is de laatste juridische mogelijkheid. In ieder geval vervolgt de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt en de dorpsraad van Zenderen dit pad. Op 9 april zal duidelijk zijn of Raad en College zich zullen aansluiten bij de bezwaren.

 

Naar verwachting volgt een uitspraak van de Raad van State ‘ergens in de zomer’. De laatste. “Daar zullen we het dan mee moeten doen.” (AJ)

 

Lees ook onze berichtgeving over een ingelaste informatiebijeenkomst over het bezwaar: College wil in beroep tegen PIP

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 08 apr 2019
Ik heb het concept beroepsschrift gelezen incl. de veelvuldige dubbelingen daarin. Opvallend is de verongelijkte toon, terwijl nergens de concrete daden van de Gemeente te vinden zijn. Was het plan van de Gemeente, beter??? Er is geen plan, waaruit blijkt dat de Provincie niets had hoeven doen, dus pakken ze door....

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een...
07-05-2024

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024