Scholieren poetsen verleden op
LEERLINGEN DE WHEELE MAKEN STOLPERSTEINE SCHOON

Scholieren poetsen verleden op

Op een zonnige middag springt leerkracht Jos Beunders met zijn leerlingen van groep 8 op de fiets. Oud Borne in. Op zoek naar de Stolpersteine. Voorafgaand aan deze actie hebben de schoolkinderen een les over de Joden, woonachtig in Borne tijdens de bezettingstijd, gevolgd. Net zoals iedere basisschoolleerling van groep 7 en 8 uit Borne waren ze te gast in de Bornse synagoge. Meester Jos heeft deze les meegenomen in een omvangrijker project.

 

Jaarlijks voor de dodenherdenking op 4 mei zoekt hij met de kinderen gewapend met heel fijn schuurpapier de Stolpersteine, struikelsteentjes, op. Vanaf 2010 heeft de school De Wheele de messing steentjes geadopteerd. Ze worden dan weer glanzend gepolijst.

 

Stolpersteine

Stolpersteine, niet om mensen letterlijk te laten struikelen, maar wel met hun hoofd en hart. Ze moeten de aandacht van de voorbijganger trekken en aanzetten tot nadenken en herinneren. Tegelijkertijd betekent het lezen van de tekst, waarvoor men het hoofd moet buigen, dat men een buiging maakt voor de slachtoffers. Het zijn kleine monumenten.

 

Terwijl de kinderen aan het poetsen zijn rijzen er vragen. Terug in de klas komen de verhalen. De jongeren gebruiken internet om in de familiehistorie van het gepoetste steentje te duiken. De website stolpersteine-borne.nl biedt uitkomst.

 

Herdenking

De ene leerling maakt een tekening, de andere een gedicht over de gedachten en de gevoelens die het oproept. Zo wordt ook dit jaar weer tijdens de dodenherdenking bij Het Hesseler Landkruis een gedicht van een leerling voorgelezen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Nico — 25 apr 2019
Oppoetsen van messing stolpersteentjes is natuurlijk niet nodig; messing wordt mooier met de jaren (dat heet patina). Ook resulteert het oppoetsen (waarbij beter geen schuurpapier maar liever poetsmiddel kan worden gebruikt) in het sneller ‘slijten’ van de ‘steentjes’ (ook als staat dat waarschijnlijk in geen enkele verhouding met de slijtage doordat dagelijks mensen over deze steentjes lopen).

Wat geweldig is, is de wijze waarop dit project de basisschool/kinderen betrekt bij het verleden en dat als het ware ‘tot het heden’ maakt. Ongemerkt denken deze kinderen toch na over datgene dat ten grondslag ligt aan het ontstaan van deze stolpersteentjes.
Geweldig initiatief van meester Jos; compliment daarvoor.

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023