Jonge programmeurs in spe
TWAALF GELUKKIGEN MAKEN SPELENDERWIJS KENNIS MET ICT

Jonge programmeurs in spe

Twaalf kinderen zijn de gelukkigen. Zij hebben zich vroegtijdig aangemeld voor OZOBOT, een activiteit georganiseerd door de bibliotheek op donderdagmiddag in de schoolvakantie. Een klein robotje programmeren met behulp van kleuren, lijnen en/of een simpele programmeertaal.

 

Ongeremd kleuren Daniël en Mark volgens opdracht de tornado in. Een coderingsschema ligt naast hen. Even later plaatsen ze het robotje op hun werk. Tevreden zien ze dat het stukje techniek hun opdracht opvolgt. Verderop laten meisjes het tollende robotje zigzaggen. “Hij doet niet wat ik wil”, roept één van de programmeurtjes. “Ja”, zegt een moeder, “kinderen doen ook wel eens niet wat ik wil!”

 

Kinderlijk eenvoudig…

Zodra de eerste beginselen onder de knie zijn volgt het echte werk. Op een groot vel papier worden met speciale viltstiften wegen getekend. Met daarin de gecodeerde opdrachten voor de robot die even daarvoor zijn geleerd. De kinderen worden gegrepen door het spel. Het lijkt kinderlijk eenvoudig. Maar toch…

 

Een moeder vertelt dat ze haar kinderen vroeg kennis wil laten maken met programmeren. “Kinderen kennen al op jonge leeftijd het beroep van bakker, brandweerman, maar er is ook een kennismaking met de ICT nodig”, zo zegt ze. Mathilde Zoetebier, teamleider van de bibliotheek, geeft aan dat er zich veertig kinderen hadden aangemeld. Zij wordt bijgestaan door een vrijwilliger en twee stagiaires. Maar voor een goede begeleiding kunnen maximaal twaalf kinderen spelen met de OZOBOT.

 

Het project wordt geïnitieerd door Tetem, een organisatie die zich onder andere bezighoudt met cultuuronderwijs. Kinderen en jongeren kunnen zich ontwikkelen tot creatieve en kritische volwassenen die klaar zijn voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. Ook basisscholen in Borne draaien mee in dit project. Belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met techniek. Enthousiasme aanwakkeren is daarom noodzakelijk. In de zomervakantie komt OZOBOT terug. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023