Indrukwekkende stilte...
04-05-2019
DODENHERDENKING BORNE IN TEKEN VAN ‘KIEZEN VOOR VRIJHEID’

Indrukwekkende stilte...

Terwijl het twee minuten stil is op het plein voor restaurant Dorset en enkel de wind door de luidsprekers fluit, besluiten enkele duiven ook van zich te laten horen. Het gekoer houdt enige tijd aan en vormt een fraaie enscenering tijdens die indrukwekkende 120 seconden. 120 Seconden waarin de gedachten van velen teruggaan naar hen die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook worden slachtoffers herdacht die in de latere oorlogen zijn gevallen. Speciaal voor hen staat een afvaardiging van de veteranen bij het monument opgesteld.

 

‘Het gebeurde dicht bij huis’

De jaarlijkse ceremonie bij het oorlogsmonument werd voorafgegaan door een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, waar waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel, Rob Hoogerhuis van de Raad van Kerken en dominee Johan Meijer van de protestante kerk het woord voerden. Van den Hengel refereerde onder meer aan de gesprekken die hij over de oorlogsjaren in Borne had met Jaap Grootenboer. “Het gebeurde dicht bij huis, het kan zo weer gebeuren en wij zijn er zelf bij. Het thema van dit jaar ‘Kiezen voor vrijheid’ geldt voor ons allemaal," zo zei hij. Dié keuze hebben we: jij, ik, wij allemaal!”

 

Daarna was het de beurt aan dominee Johan Meijer die in zijn overweging ook op het thema voortborduurde. “Democratie geeft niet alleen, maar vraagt ook nadrukkelijk. Het vraagt om meedoen en betrokkenheid. En dat staat haaks op onverschilligheid. Laten we kiezen voor de vrijheid’, aldus Meijer “en daar met elkaar aan blijven werken.”

 

Na een muzikaal intermezzo van Vocal Harmony Hengelo droeg Joke Steffens het door Maureen de Witte geschreven landelijk gedicht ‘Eén keer vaker’ voor, waarna Rob Hoogerhuis de Kaddiesj uitsprak: het gebed voor de zielenrust van de doden.

 

Stille tocht

Vervolgens ging het in een stille tocht door Oud Borne, voorafgegaan door de trommelaars van de Bornse Harmonie. Om iets voor achten bereikten ze het oorlogsmonument waar even later het Taptoe-signaal klonk, gevolgd door de twee minuten stilte en aansluitend het Wilhelmus. Tot slot was het zoals te doen gebruikelijk tijd voor de kransleggingen. Na de burgemeester, het voormalig verzet, de Veteranen Borne, het Oranjecomité, de Raad van Kerken en de gezamenlijke gemeenteraad, was het aan de bezoekers een bloemenhulde te brengen.

 

Ruim twintig minuten later was het allemaal weer voorbij en trok eenieder snel huiswaarts, de warmte tegemoet. (DdG/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 04 mei 2019
Het was ook dit jaar weer een mooie en ingetogen herdenking bij het monument voor de gevallenen in het bos van de Elhorst Vloedbelt in Zenderen.
Janny Dijkstra — 04 mei 2019
Het was een mooie 4 mei-dienst in de kerk. Fijn ook dat er gezinnen waren met kleine kinderen. Dat geeft hoop voor de toekomst. Ook op het plein jonge gezinnen. Mooi om met elkaar te kunnen herdenken.

Dodenherdenking Borne 2019


     

     

    Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

    Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
    24-03-2024

    Vele palmpasens sieren druilerig Borne

    Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
    24-03-2024

    Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

    Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
    19-03-2024

    (Snoei)hout brengen voor paasvuur

    Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
    17-03-2024

    Blřf opnieuw naar Hertme

    Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
    13-03-2024

    Racoon terug in Hertme

    Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
    07-03-2024