Hertme heeft twee nieuwe insectenhotels
WERKGROEP JEUGD SCHENKT OPBRENGST PERKPLANTENACTIE AAN DE NATUUR

Hertme heeft twee nieuwe insectenhotels

Terwijl zich 100 meter verderop steeds meer fietsers en auto’s naar het Openluchttheater spoeden voor een wervelend optreden van Caro Emerald, vormt het retentiegebied bij de Haarlanden een oase van rust. Het is de plek waar vrijdagavond twee insectenhotels worden geplaatst die straks, als het goed is, een logement gaan vormen voor talrijke bijen. De hotels werden gefinancierd door de Werkgroep Jeugd die de gelden hiervoor bij elkaar sprokkelde via haar eerder gehouden perkplantenactie in het kerkdorp.

 

‘Dit wordt echt prachtig hier’

De hotels vormen een volgende fase in het verder vervolmaken van het retentiegebied. Eerder werden al twee ooievaarsnesten geplaatst, alsmede enkele bijenkasten, terwijl de fraai aangelegde bloemenweide voor steeds meer bezoek zorgt van het nijvere en zoemende volk. Ook doorkruisen inmiddels vijf wandelroutes het serene gebied. “Dit wordt echt prachtig hier”, zegt een trotse Hennie Kemna, een van de initiatiefnemers. “Later hopen we hier ook nog een aantal panelen te kunnen aanbrengen, waarop tekst en uitleg wordt gegeven van wat er allemaal te zien valt. Maar dat is toekomstmuziek, eerst zien dat we de hotels op hun plek krijgen.”

 

Daartoe zijn vanavond een handvol jongeren en hun leider Marcel Veldhof naar de Haarlanden getrokken om samen met Bertie Velthuis, de bijendeskundige, de hotels op de goede plek te krijgen. Het voorwerk hiervoor was al verricht door Jasper Lucas, de docent houtbewerking die samen met zijn leerlingen de kasten vervaardigde. Het plaatsen zelf blijkt een koud kunstje, al ontstaat er even een korte discussie als men kijkt naar de stand van de zon. “De opening van de hotels moet namelijk aan de zuidkant zijn, anders kun je het wel vergeten”, zo weet Velthuis.

 

Solitaire bijen

Daarna worden de verschillende hotelkamers gevuld met houtblokken die zijn voorzien van talrijke boorgaten, waarin de vrouwtjesbijen straks hun plekje vinden. Velthuis: “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan metsel-, behangers- en klokjesbijen, allemaal solitaire bijen dus die zich niet thuis voelen in de grote bijenkasten.” De kieren tussen de blokken worden vervolgens opgevuld met rietstengels om het geheel zo natuurlijk mogelijk te doen zijn.

 

Als de hotels eenmaal staan, gaat het grote wachten in. Wanneer de bijen hun nieuwe onderkomen zullen hebben ontdekt, valt op dit moment nog niet te zeggen. Dat bepaalt de natuur. Vast staat in elk geval dat het retentiegebied weer twee pareltjes rijker is en steeds meer uitgroeit tot een fraaie plek voor educatieve en recreatieve doeleinden. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
AndrĂ© — 29 jun 2019
Mooi man. Nederland wordt steeds mooier.
In Hertme is het begin.
Machiel — 29 jun 2019
Mooi man!!! Wat kan er binnen de groene vallei dat Twente ons geeft toch veel waterrijke activiteiten geregeld worden.

Participatieproces windmolens ontmoet wantrouwen

Ze hingen er met de benen uit. Voor de uitleg over het participatieproces van het project voor...
13-02-2020

'The war on EPR'

De eikenprocessierupsen zorgen voor steeds meer overlast. In Borne was er vorig jaar een record...
12-02-2020

Senioren naar Risk Factory Twente

Op dinsdag 18 februari kunnen senioren uit Borne, Hertme en Zenderen in de Risk Factory op het...
11-02-2020

Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers

Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen,...
11-02-2020

Werkzaamheden Tichelkampweg, Burenweg en...

Maandag 10 februari is gestart met de herinrichtingswerkzaamheden aan de Tichelkampweg, Burenweg...
10-02-2020

Herstel Oude Kerk in volle gang

De funderingsrestauratie van de preekstoel in de Oude Kerk in Borne is bijna gereed. Drie dagen...
07-02-2020