Hertme heeft twee nieuwe insectenhotels
WERKGROEP JEUGD SCHENKT OPBRENGST PERKPLANTENACTIE AAN DE NATUUR

Hertme heeft twee nieuwe insectenhotels

Terwijl zich 100 meter verderop steeds meer fietsers en auto’s naar het Openluchttheater spoeden voor een wervelend optreden van Caro Emerald, vormt het retentiegebied bij de Haarlanden een oase van rust. Het is de plek waar vrijdagavond twee insectenhotels worden geplaatst die straks, als het goed is, een logement gaan vormen voor talrijke bijen. De hotels werden gefinancierd door de Werkgroep Jeugd die de gelden hiervoor bij elkaar sprokkelde via haar eerder gehouden perkplantenactie in het kerkdorp.

 

‘Dit wordt echt prachtig hier’

De hotels vormen een volgende fase in het verder vervolmaken van het retentiegebied. Eerder werden al twee ooievaarsnesten geplaatst, alsmede enkele bijenkasten, terwijl de fraai aangelegde bloemenweide voor steeds meer bezoek zorgt van het nijvere en zoemende volk. Ook doorkruisen inmiddels vijf wandelroutes het serene gebied. “Dit wordt echt prachtig hier”, zegt een trotse Hennie Kemna, een van de initiatiefnemers. “Later hopen we hier ook nog een aantal panelen te kunnen aanbrengen, waarop tekst en uitleg wordt gegeven van wat er allemaal te zien valt. Maar dat is toekomstmuziek, eerst zien dat we de hotels op hun plek krijgen.”

 

Daartoe zijn vanavond een handvol jongeren en hun leider Marcel Veldhof naar de Haarlanden getrokken om samen met Bertie Velthuis, de bijendeskundige, de hotels op de goede plek te krijgen. Het voorwerk hiervoor was al verricht door Jasper Lucas, de docent houtbewerking die samen met zijn leerlingen de kasten vervaardigde. Het plaatsen zelf blijkt een koud kunstje, al ontstaat er even een korte discussie als men kijkt naar de stand van de zon. “De opening van de hotels moet namelijk aan de zuidkant zijn, anders kun je het wel vergeten”, zo weet Velthuis.

 

Solitaire bijen

Daarna worden de verschillende hotelkamers gevuld met houtblokken die zijn voorzien van talrijke boorgaten, waarin de vrouwtjesbijen straks hun plekje vinden. Velthuis: “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan metsel-, behangers- en klokjesbijen, allemaal solitaire bijen dus die zich niet thuis voelen in de grote bijenkasten.” De kieren tussen de blokken worden vervolgens opgevuld met rietstengels om het geheel zo natuurlijk mogelijk te doen zijn.

 

Als de hotels eenmaal staan, gaat het grote wachten in. Wanneer de bijen hun nieuwe onderkomen zullen hebben ontdekt, valt op dit moment nog niet te zeggen. Dat bepaalt de natuur. Vast staat in elk geval dat het retentiegebied weer twee pareltjes rijker is en steeds meer uitgroeit tot een fraaie plek voor educatieve en recreatieve doeleinden. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
André — 29 jun 2019
Mooi man. Nederland wordt steeds mooier.
In Hertme is het begin.
Machiel — 29 jun 2019
Mooi man!!! Wat kan er binnen de groene vallei dat Twente ons geeft toch veel waterrijke activiteiten geregeld worden.

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021