Hertme wordt weer Afrika
VELE VRIJWILLIGERS ZORGEN VOOR WARE METAMORFOSE VAN OPENLUCHTTHEATER

Hertme wordt weer Afrika

Over een kleine anderhalve dag is het weer zover. Zaterdag rond de middag stapt de eerste golf bezoekers dan door de poorten van het Openluchttheater om erbij te zijn als alweer de 31ste editie van het Afrika Festival van start gaat. En als de voortekenen niet bedriegen, belooft het op voorhand opnieuw een succesvol weekend te worden. De weersvooruitzichten zijn goed, de zaterdag is inmiddels volledig uitverkocht en volgens de deskundigen is er ‘een line up om de vingers bij af te likken’.

 

Vooruitlopende hierop ondergaat het theater stilaan een volledige metamorfose. Een kleine vijftig vrijwilligers zijn al dagen in de weer om de anders zo rustieke ambiance weer Afrika-proof te krijgen. Grote hekken zorgen voor een hermetisch afgesloten feestterrein, overal verschijnen kraampjes en op de grote naastgelegen weide zijn inmiddels twee tenten geplant, die deels als podium of als drink- en eetgelegenheid gebruikt gaan worden.

 

Fluitje van een cent

Her en der zijn de hulptroepen in de weer. “Ieder weet wat ‘m te doen staat en dat scheelt de helft”, aldus Herman Hullegie, de theatervoorzitter. Zelf biedt ‘ie Bernadet Wieffer de helpende hand met het vervaardigen van tientallen vlaggetjesmasten die, verspreid over het terrein, her en der in de grond worden geplaatst. De vlaggetjes zijn een creatie van de medewerkers van De Ster. Iets verderop worden alvast de gaten in de grond geboord. Althans… dat is de bedoeling. Met een mechanische grondboor lijkt het allemaal een fluitje van een cent, totdat de boor niet ‘in zijn achteruit’ wil. Gelukkig zijn ook daar weer voldoende deskundige vrijwilligers om tot een oplossing te komen.

 

Kortom, de hele voorbereiding verloopt allemaal weer op rolletjes. Het plezier onder de mensen spat ervan af. Natuurlijk, er wordt gemopperd en gefoeterd, maar dat hoort nu eenmaal bij het ritueel. Als straks de schemer intreedt en het bier en de gehaktballen weer op tafel komen is alles zo vergeven en vergeten en overheerst het trotse gevoel het toch maar weer mooi met elkaar geflikt te hebben.

 

Cashless eten en drinken

Op zaterdag en zondag zijn er in totaal zo’n 450 vrijwilligers in de weer. Samen zijn ze er dan verantwoordelijk voor de bijna 10.000 bezoekers een gastvrij en heel plezierig weekend te bezorgen. Volgens de laatste stand van zaken zijn er op zondag nog een aantal kaarten beschikbaar. “Wie wil, moet dus snel zijn”, zo besluit Hullegie. “En nog een laatste tip: laat mensen hun pinpas meenemen, want dit jaar stappen we voor het eerst over op cashless betalen bij de eet- en drinkgelegenheden. Geen gehannes dus meer met muntjes, het gaat allemaal veel sneller en bovendien is het veiliger. Zo zie je maar, we blijven ons vernieuwen.” (BM)

 

Het volledige programma van het Afrika Festival is te vinden op de website van het Openluchttheater.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021

Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
27-12-2020