Peter Woolderink consul Oorlogsgravenstichting
ZORG VOOR 12 OORLOGSGRAVEN IN DE GEMEENTE

Peter Woolderink consul Oorlogsgravenstichting

Peter Woolderink, beheerder van de gemeentelijke begraafplaats en in dienst van Twente Milieu, is door burgemeester Gerard van den Hengel aangesteld als consul van de Oorlogsgravenstichting. Vanuit zijn rol als consul zal Peter zich toeleggen op de instandhouding en het onderhoud van de twaalf oorlogsgraven in de gemeente Borne.

 

“Ik vind het een eer”, vertelt Peter. Hij kende natuurlijk de oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat en begon zich te verdiepen in wie nu eigenlijk waarvoor verantwoordelijk was en hoe hij een rol kon spelen. “Zo is het balletje gaan rollen.” Toen de vorige beheerder van de begraafplaats werd wegbezuinigd was er een aantal jaren geen verantwoordelijke voor de oorlogsgraven. Nu er in de persoon van Peter Woolderink weer een beheerder is, kon de rol van consul ook weer ingevuld worden.

 

Stichting Oorlogsgraven

De benoeming werd mede ondertekend door directeur Lisette Bosch van Twente Milieu en Roel Broer, Manager Beheer en Onderhoud van de Stichting Oorlogsgraven. Broer legde uit dat zijn stichting de verplichting op zich heeft genomen zorg te dragen voor de 50.000 oorlogsgraven in Nederland, maar ook van Nederlandse slachtoffers die in het buitenland begraven zijn. Daarvoor werd in de jaren ’60 de hulp ingeroepen van gemeenten en een consul per plaats aangesteld, die ervoor moet zorgen dat er zorgvuldig met de graven wordt omgegaan. Ze kregen er ook een vergoeding voor, namelijk 5 gulden per graf per jaar (2,27 euro omgerekend). Een bedrag dat in al die jaren nooit verhoogd is en kennelijk ook nog door een aantal gemeenten jaarlijks gefactureerd en geadministreerd wordt.

 

12 graven in de gemeente

Eén van de taken van een consul is om te registreren welke oorlogsgraven er zijn en wijzigingen, om wat voor reden dan ook, aan de stichting door te geven. Het schijnt nog wel eens voor te komen dat graven ‘zoekraken’.

 

In Borne gaat het, voor zover bekend, om 12 oorlogsgraven, waarvan acht op de gemeentelijke begraafplaats, één op de Kloosterbegraafplaats Carmelieten in Zenderen, één op de Joodse Begraafplaats en twee op de R.K. Begraafplaats in Zenderen. Het gaat om slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook van andere oorlogen waar Nederland bij betrokken was of is.

Een andere taak van de consul is om contacten te onderhouden met bijvoorbeeld herdenkingscomités en scholen. “Het is belangrijk om de verhalen achter de stenen te blijven vertellen”, aldus Roel Broer. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024

Zondag wordt mevrouw Wolters-Pik 104!

Op 12 mei 1920 werd ze in Hengelo geboren, Johanna Annechien Pik. Een geboorte die nogal wat...
07-05-2024

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024