Duimelot in Zenderen wordt 25 jaar
VAN GASTOUDER TOT KINDEROPVANG EN BSO

Duimelot in Zenderen wordt 25 jaar

Werken in de confectie, een kinderwens hebben en dan over je toekomst gaan nadenken. Dat is wat Jeanine Mulder begin negentiger jaren deed. En ze dacht er niet alleen over na, maar praatte er ook over met anderen. Toen duurde het niet lang of de eerste plannetjes werden gesmeed. Ze ging de opleiding volgen naast haar werk en toen die eenmaal met goed gevolg was doorlopen begon zij aan huis met het opvangen van kinderen. Eerst heel kleinschalig, maar toen op 29 augustus 1994 de aanbouw aan haar woonhuis was gerealiseerd kon zij haar werk verder uitbreiden.

 

Tweede locatie

Waar zij in eerste instantie met een collega ongeveer 4 tot 5 kinderen opving, liep dat aantal al snel op tot ongeveer 15 kinderen. De aanbouw aan huis werd dan ook te klein en er moest gekeken worden naar grotere ruimte. Die werd gevonden in een woonhuis naast de basisschool. Het plan voor MFA Sindron werd geboren. Maar voordat alle neuzen dezelfde kant op stonden, duurde het tot 2012 voordat Duimelot haar intrek kon nemen. Daarom werd er eerst nog een tweede locatie in gebruik genomen aan de Hoofdstraat in Zenderen. Behalve de kinderopvang is er sinds 2009 ook buitenschoolse opvang voor basisschoolleerlingen mogelijk.

 

In het begin waren er ongeveer 25 kinderen bij de kinderdagopvang en 10 kinderen bij de BSO, anno nu zijn die aantallen voor ieder van beide groepen opgelopen tot 36! Niet alleen ouders uit Zenderen weten Duimelot te vinden, maar ook uit omliggende plaatsen als Hengelo, Borne en Almelo. “Zenderen ligt mooi op de route voor zulke ouders”, aldus Jeanine.

 

De principes van Emmi Pikler

Tijdens het ophalen van kinderen bij scholen viel het haar op dat sommige kinderen eigenlijk niet zo behendig waren en zich best wel afhankelijk opstelden. Dat bracht haar aan het nadenken en al zoekend kwam zij uit bij Emmi Pikler. Dat is een Hongaarse kinderarts en pedagoog, die uitgaat van de mogelijkheden van ieder kind. Bij nadere bestudering werd Jeanine hier helemaal enthousiast over. De principes van Pikler zijn inmiddels doorgevoerd in het dagelijks handelen van alle 12 pedagogisch medewerkers en zelf heeft ze de opleiding tot Pikler®pedagoog afgerond en geeft trainingen door het hele land bij andere kinderopvangorganisaties.

 

Samen met de naastliggende basisschool gaat binnenkort de buitenruimte op de schop en is het de bedoeling een groenere en uitdagender speelomgeving voor de kinderen te realiseren, waar zij zelfstandig kunnen spelen en bewegen.

 

Receptie op 29 augustus

Op 29 augustus aanstaande, dus exact 25 jaar na het begin, is er een receptie voor de huidige en oud Duimelotjes en hun ouders onder het motto ‘Heel Duimelot Bakt’. Dan zal Annemarie Pronk, die in 2016 het bijna gelijknamige televisieprogramma won, zoete versnaperingen voor de ouders verzorgen. Ook is restaurant Il Tartufo aanwezig dat pizza’s gaat bakken. Aangezien de receptie van 17.00 tot 19.00 uur duurt, het zijn immers allemaal werkende ouders, zullen zij tegen die tijd wel aan iets te eten toe zijn… (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021