Eerste opgraving, meteen beroemd
STUDENT AIVIN GAST VINDT GOUDEN OORBEL UIT DERDE EEUW IN SPANJE

Eerste opgraving, meteen beroemd

Je zult maar eerstejaars student archeologie zijn en tijdens je allereerste veldwerk meteen iets belangwekkends gevonden hebben, waar je de internationale pers mee haalt. Het overkwam de 19-jarige Bornenaar Aivin Gast, student klassieke archeologie aan de universiteit van Oxford.

 

Bij de Romeinse archeologische vindplaats Los Bañales, in het oosten van Spanje, haalde Aivin een stukje gouden oorbel uit het zand, waarschijnlijk uit de derde eeuw. Een gouden voorwerp vinden is op zich al zeldzaam. In Los Bañales, waar al sinds de jaren ’40 regelmatig opgravingsprojecten zijn, is het pas het tweede gouden object dat gevonden werd. In het huidige onderzoek, dat in 2009 startte, is het een belangrijk puzzelstukje in de onderzoeksvraag naar verschillen in rangen en standen in de nederzetting en de invloed van de Romeinen op de plaatselijke cultuur.

 

Dansende professor

Aivin had zelf niet direct door wat hij in handen had. “Ik was de eerste dagen bezig in een kamer van een huis. Vanwege de muurschilderingen moest je daar heel voorzichtig doen om de verf naar boven te halen. Het werd wel een beetje saai.”

 

Hij besloot zijn werkzaamheden te verplaatsen naar de straat. “Daar kon ik tenminste met de pikhouweel aan de slag. Als je dan wat vindt stop je en pak je de troffel om het voorzichtig uit te graven.” Ineens zag hij tussen al het bruin en zwart iets glinsteren. “Het is eigenlijk helemaal niet zo’n moeilijke vondst, maar wel verrassend. Ik dacht eerst dat iemand misschien iets had laten vallen.”

 

De professor werd erbij gehaald en alleen aan zijn reactie al was af te leiden dat dit niet zomaar een vondst was. “Hij ging ervan dansen! Ja, we hebben een hele enthousiaste professor, ha ha!”

 

Belangstelling van de pers

Door een specialist wordt de gouden oorbel nu verder onderzocht. “Tja, ze pakken het meteen uit je handen en je ziet het niet meer terug”, vertelt Aivin zonder spoor van teleurstelling. Zo gaat dat nu eenmaal. En daarna was het al snel business as usual. "We gingen gewoon verder aan de slag. De euforie was best wel snel over.” Totdat de pers er lucht van kreeg. Een paar dagen na de vondst kwam het nieuws via diverse Spaanse media naar buiten. Aivin werd, heel uitzonderlijk, met naam en toenaam genoemd en werd het middelpunt van de belangstelling. “Ik had het totaal niet verwacht en moest er wel heel erg om lachen!” In Nederland pikte DeTelegraaf het nieuws op en Aivin kreeg het druk met interviews.

 

Mooie ervaringen

En dan te bedenken dat de twee weken in Spanje voor Aivin tot doel hadden om te kijken of hij dat veldwerk eigenlijk wel leuk zou vinden. Via de universiteit kwam een uitnodiging langs en Aivin besloot dat maar aan te grijpen.

 

“Het is hier bloedheet en we staan om 05.30 uur op. Dat zijn de minder leuke kanten. Maar ik heb hier veel vrienden gemaakt en merk dat ik het toch wel heel bijzonder vind om iets in handen te hebben dat 2.000 jaar niet is aangeraakt.” Behalve de oorbel vond Aivin nog meer: een voetstuk van een Romeinse pot en een deel van een koperen kledingspeld. “Eigenlijk veel moeilijker om op te graven, omdat het breekbaarder is dan goud.”

 

De smaak te pakken

Vandaag is de laatste dag van zijn avontuur in Los Bañales. Zondag is er een open dag, waar Aivin ook ‘zijn’ oorbel even weer terug ziet. Daarna is het tijd voor vakantie. In ieder geval is duidelijk dat dit niet zijn laatste archeologische veldwerk is geweest. “Dit motiveert natuurlijk wel!” Voor zijn studie staat volgend jaar Italië op het programma. Nog eens terug naar Los Bañales staat zeker ook op het wensenlijstje. Het bijzondere is dat niemand weet hoe de stad in de oudheid heette. “Best wel een dingetje”, weet Aivin ondertussen. “Stel je voor dat ik een inscriptie vind waar die naam op staat…” Het is duidelijk, de student heeft de smaak te pakken. (AJ)

 

(Op de foto boven is Aivin Gast de tweede vanaf rechts in de bovenste rij)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Lemerij Verhuur gaat over naar De Veldkamp

De bouwketen zijn inmiddels verdwenen en de oplevering is geweest. Vanaf nu zijn de broers Jan...
03-12-2020

Krijgt Zenderen volgend jaar een heilige?

Op 3 november 1985 werd hij al door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Titus Brandsma, de...
29-11-2020

Nieuwe pastoor: ‘Ik ben wie ik ben…’

Vrijdagavond zal Jurgen Jansen tijdens een plechtige viering in de St. Stephanuskerk door...
27-11-2020

Molenkamp ondernemers bruisend onderweg

Het was een tijdje stil rond het bedrijventerrein Molenkamp. Maar schijn bedriegt, dat blijkt...
24-11-2020

Beekparkschool wordt uitgebreid

Er is op dit moment een tekort aan klaslokalen in de Bornsche Maten en de verwachting is dat dit...
18-11-2020

Fleurig huisbezoek aan 51 jubilarissen

Vandaag is het toch nog een beetje feest voor maar liefst 51 jubilarissen van Het Dijkhuis....
18-11-2020