Cultuureducatie in teken van vrijheid
BASISSCHOLEN HAKEN IN OP 75 JAAR BEVRIJDING

Cultuureducatie in teken van vrijheid

In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Met uiteenlopende activiteiten wordt in Borne groots aandacht besteed aan vrijheid en de bevrijding van Borne op 3 april 1945. Zo ook binnen het Programma Cultuureducatie, dat voor het schooljaar 2019/2020 in het teken staat van 75 jaar vrijheid.

 

Alle basisscholen in de gemeente Borne gaan met het thema ‘75 jaar vrijheid’ aan de slag. Voor alle groepen van de in totaal tien basisscholen zijn activiteiten gepland tussen januari 2020 en 3 april 2020, de dag dat Borne in 1945 is bevrijd. “Een mooi thema om met cultuureducatie bezig te zijn”, vindt Frank Vennegoor, manager Operationele Zaken van het Kulturhus en lid van de Bornse Cultuureducatie Commissie, dat het cultuureducatieprogramma voor de basisscholen heeft vastgesteld.

 

Inhoud én beleving

“Door een thema te kiezen wat leeft in de samenleving en waar alle groepen mee aan de slag gaan, verwachten we veel inhoud en beleving voor de kinderen. Ook kunnen docenten andere lessen op het thema laten aansluiten”, aldus Vennegoor. Samen met de interne cultuur coördinatoren van de basisscholen en de culturele aanbieders heeft Vennegoor met het programma een rijke leeromgeving voor de kinderen gecreëerd.

 

Het thema ‘75 jaar vrijheid’ wordt 6 januari afgetrapt met de expositie ‘Kind onder vuur’ van het Rode Kruis, voor de groepen 7 en 8 in het Kulturhus. De expositie gaat over kinderen die nog altijd in oorlogsgebieden leven en leert ze dat vrijheid niet overal een vanzelfsprekend goed is. Na deze expositie zullen zij met andere culturele activiteiten aan het werk gaan. Ook voor de overige groepen zijn er activiteiten op het gebied van dans, theater, kunst, poëzie, muziek en mediawijsheid die allen aansluiten op het thema.

 

Mini-bevrijdingsfestival

Het culturele seizoen van de basisscholen wordt op 3 april, voor de groepen 5 tot en met 8, afgesloten met een mini-bevrijdingsfestival in het Openluchttheater in Hertme, waar de kinderen met kunst, poëzie, rap en theater aan elkaar laten zien wat ze hebben geleerd.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023