Aan de slag met straatverlichting
AANBESTEDING VERVANGING LANTAARNPALEN AFGEROND

Aan de slag met straatverlichting

In 2018 besloot de gemeenteraad akkoord te gaan met het in een keer vervangen van alle conventionele lantaarnpalen in Borne door moderne LED-buitenverlichting. Het gaat in totaal om 2.563 palen en armaturen verspreid over Borne, met uitzondering van onder andere de Bornsche Maten, waar al moderne buitenverlichting is geplaatst.

 

Inmiddels is de aanbesteding voor het werk achter de rug en kan de firma Heijmans Infra uit Rosmalen aan de slag met de klus. Momenteel wordt er geanalyseerd waar het beste kan worden begonnen. Dat zou bijvoorbeeld in de Stroom Esch kunnen zijn, waar nog verouderde oranje verlichting is die veel klachten oplevert, maar bijvoorbeeld ook in Wensink-Zuid waar momenteel toch al straatwerkzaamheden zijn.

 

Besparing

In anderhalf jaar tijd zou alle buitenverlichting in de gemeente vervangen moeten zijn. De LED-verlichting levert in combinatie met een dimregime (waarbij tussen 23.00 uur en 5.30 uur de lampen minder fel branden) een aanzienlijke energiebesparing op, waardoor de investering zich in zes jaar moet hebben terugverdiend. Die investering was begroot op iets meer dan 2,2 miljoen, maar het blijkt voor 1,7 miljoen te kunnen. Het restant van het indertijd gereserveerde krediet wordt vooralsnog gereserveerd voor onvoorziene kosten.

 

Met de nieuwe straatverlichting zou het aantal klachten over niet-functionerende lantaarnpalen moeten verminderen. Dit soort klachten kunnen overigens tegenwoordig ook gemeld worden via de app van Twente Milieu. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Lichtgeel hesje — 02 nov 2019
BB 30/10/19: "Het restant van het indertijd gereserveerde krediet wordt VOORALSNOG gereserveerd voor onvoorziene kosten";
TC 02/11/19: "Maar dat geld komt niet beschikbaar voor andere zaken, wethouder Michel Kotteman houdt de hand op de knip.Het verschil wil wethouder Kotteman achter de hand houden voor onvoorziene werkzaamheden. „Je weet niet wat je onderweg tegenkomt.”".
Grappig: het woordje 'vooralsnog' is ineens verdwenen in 2 dagen tijd. Ben benieuwd hoe die 5 ton meevaller door de Gemeente in de jaarstukken verwerkt c.q. verantwoord gaat worden...
Harry — 31 okt 2019
En wordt zenderen en hertme ook meegenomen??
Daar lees ik niets over.
Of moeten wij maar weer afwachten of er nog een paar lampjes overblijven na Borne?
Ria — 31 okt 2019
Ja , bij ons aan de Hertmerdwarsweg ,kun je zien dat er een lamp brand , de oranje lampen bedoel ik en dat is het.
Straatverlichting is iets anders!!
Raimond — 31 okt 2019
Helemaal met Wout eens! Allemachtig, werkelijk alles wordt hier op Borne boeit zo langzamerhand aangegrepen om te klagen of gal te spuwen. Ik heb geen idee hoeveel inwoners Borne heeft maar om iedereen tevreden te houden is onmogelijk. Zoveel mensen zoveel belangen, doe daar maar eens wat mee als je in de politiek zit. Onmogelijk lijkt me. Van de nieuwe lantaarnpaal, voor een groot deel al te zien rondom de oude almeloseweg, is in ieder geval te zeggen dat ze voldoende licht geven, zuinig zijn en er ook nog eens goed uitzien. Natuurlijk is er soms teveel licht, danwel te weinig licht. Maar het is nu eenmaal niet te doen om met de catalogus onder de arm bij iedere inwoner langs te gaan waar een persoonlijke keuze uit gemaakt kan worden. Laten we samen gewoon blij zijn dat er continue gewerkt wordt aan een betere infrastructuur en een veilige omgeving.
Herman — 30 okt 2019
En wanneer komen ze/jullie in Hertme??
Met name Hertmerdwarsweg.
Stond al zolang op de lijst van SGH
Wout — 30 okt 2019
------ het lemiet negativiteit is overschreden --------
Wat een geklaag toch altijd :D
Wat fijn dat er led verlichting komt, wat top dat dit beter is voor het milieu, wat super dat het goedkoper is dan begroot, wat luxe dat het dimbaar is en ach af en toe een paal die kapot is scheelt weer energie. :D
ruud — 30 okt 2019
Melden van teveel aan straatverlichting doet ze ook niets. Wij kunnen s'avonds en s'nachts de krant lezen zonder extra verlichting.
mark — 30 okt 2019
overlegt de gemeente dit ook met de wijkbewoners waar de lampen komen aangezien LED meer licht kan geven dan de oude. Is er een voorbeeld van wat er nu komt. Ook wanneer kunnen we overlast van de werkzaamheden verwachten voor de deur. Laat de gemeente eens goed communiceren op TC tubantia staat een leuk stukje dat binnen 48u de verlichting wordt gemaakt nou dat is dikke onzin dat gebeurt nu niet.
Hans van Hasselt — 30 okt 2019
Ik ben het helemaal eens met Mark de vijf honderd duizend euro kan heel goed in mindering gebracht worden op de ozb verhoging.
Paul Cohn — 30 okt 2019
יְהִי אוֹר
Henry — 30 okt 2019
Is dit weer een half miljoen minder op de negatieve begroting?
Yvonne — 30 okt 2019
Melden van kapotte straatverlichting? Doen ze niets mee..... Ze wachten op de ronde dat ze gaan kijken. Twee maanden geleden al een melding gedaan, nog steeds defect. En eens met Mark, begin eens een keer ergens anders. Letterveld heeft heel veel defecte lantaarnpalen.
Lichtgeel hesje — 30 okt 2019
"Het restant van het indertijd gereserveerde krediet wordt vooralsnog gereserveerd voor onvoorziene kosten." Welke onvoorziene kosten?? Breng maar gewoon in mindering op die absurde voorgenomen OZB-verhoging van 20% excl. indexering. 5 Ton is omgerekend 10% OZB-heffing, dus van 20% terug naar 10% zou ik zeggen!! Doet deze Raad ook eens iets positiefs voor eigen-woningbezitters, wat tenslotte (ook) kiezers zijn. De voorgenomen absurde OZB-verhoging van 20% is namelijk voor eigen-woning bezitters een schoolvoorbeeld van onvoorziene kosten, dus kan deze 5 ton hiervoor prima worden gebruikt volgens de eigen ambtelijke opvatting!
mark — 30 okt 2019
Het zou mooi zijn dat er keer een oudere wijk gepakt wordt als eerst bv letterveld 1/2

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021

Bornse huisartsen gaan vaccineren!

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
03-04-2021