Huize Lidwina herleeft aan Hanzestraat
DECORBOUW BELEVINGSTHEATER IN VOLLE GANG

Huize Lidwina herleeft aan Hanzestraat

Vanaf de zomer in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was Huize Lidwina in Zenderen het hoofdkwartier van de Landelijke Knokploegen in Oost-Nederland. Het verraad van de locatie zorgde voor een inval van de Duitsers, waarbij uiteindelijk drie doden vielen. Het verhaal van Huize Lidwina behoort tot een van de vijftien scènes die tijdens het Belevingstheater in Oud Borne op vrijdagavond 3 april worden nagespeeld. Bij bouwbedrijf Oude Wolbers aan de Hanzestraat zijn de herbouwwerkzaamheden van de roemruchte villa in volle gang.

 

Het verraad en de gevolgen

Jos Brummelhuis, de regisseur van het Belevingstheater, is onder de indruk van wat zich er op de 23ste september 1944 bij de villa heeft afgespeeld. In de door hem geschreven scène laat hij het verhaal herleven waarin Ria Hermans, koerierster, door de Duitsers werd opgepakt nadat ze lucht kregen van de mogelijke locatie. Na verhoor en zware druk gaf Ria aan te weten waar het hoofdkwartier van het verzet zat. Via via werd het verzet gealarmeerd, maar in het huis werd de boodschap niet op de juiste zwaarte ingeschat. Ria wees het huis aan, waarna de Duitsers het pand benaderden. Er volgde een hevig vuurgevecht. Sietse Hilbrink kreeg een hoofdwond en Dirk Ruiter raakt zwaargewond buiten westen. Deze laatste twee werden na verhoor alsnog gefusilleerd. De andere mannen konden vluchten. Het huis werd met de grond gelijk gemaakt...

 

Bij bouwbedrijf Oude Wolbers zijn de gepensioneerde oud-medewerkers Frans ten Tusscher, Clemens Westerbeek en Johan Platenkamp ondertussen volop in de weer de voorgevel van Huize Lidwina te herbouwen. De basis hiervoor vormt de tekening die architectenbureau Te Kiefte heeft vervaardigd, terwijl het schilderwerk straks belangeloos door Huls Schilderwerken zal worden verricht. “Mooi werk”, aldus Ten Tusscher, “en het is leuk dat we dit samen kunnen realiseren.”

 

Trots

De voorgevel krijgt een afmeting van maar liefst 13 x 6,5 meter en wordt exact op schaal gemaakt. Volgens Jan Matel, voorzitter van het Belevingstheater, is het een van de grotere projecten in het geheel. “Fantastisch dat het zo allemaal kan. Dat is Borne, we doen het samen”, klinkt het trots. Een trots die ook bij de bouwers voelbaar is. “Er gaan heel wat uurtjes inzitten, maar we doen het met plezier. En het is mooi dat je op deze manier wat voor Borne kunt betekenen.”

 

Het precisiewerk wordt straks met steigerwerk verankerd op de plek voor de oude schuur op het erf aan de Meijershof. Enkele tribunes moeten dan plaats bieden aan de bezoekers om de scène goed te kunnen volgen. De komende weken zullen we in onze special Borne 75 jaar bevrijd ook aandacht besteden aan de overige scènes die tijdens het belevingstheater op vrijdagavond 3 april in Oud Borne te zien zullen zijn. (BM)

 

Op de bovenste foto van links naar rechts Johan Platenkamp, Frans ten Tusscher, Jan Matel en Clemens Westerbeek

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Frans Hilbrink — 11 feb 2020
De hele familie Hilbrink is op de hoogte van alles, en Coen en Frans Hilbrink zijn hier bij betrokken.
Paul Cohn — 11 feb 2020
weet zoon Coen Hilbrink hiervan?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Coen_Hilbrink_(historicus)

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024