Kinderen maken bioplastic
ACTIVITEITEN IN KROKUSVAKANTIE VAN START IN KULTURHUS

Kinderen maken bioplastic

Maandagmiddag zijn de kindervakantieactiviteiten gestart. In het Kulturhus kwam een twaalftal basisschoolleerlingen om zelf bioplastic te maken. Er was wel meer belangstelling, maar er waren slechts twaalf plaatsen beschikbaar… Onder leiding van vier begeleiders gingen de jongelui aan de slag. De activiteit is ontwikkeld door Tetem in Enschede, maar de begeleiding was deze middag afkomstig uit Borne.

 

Plastic soep

Het begon met een uitleg over de verschillende soorten plastic. Desgevraagd wist een van de kinderen te melden, dat gewoon plastic wordt gemaakt uit aardolie. Dit soort plastic is niet afbreekbaar. De plastic soep in de oceanen is daar een gevolg van. Bovendien is olie een grondstof die een keer op is. Hoeveel mooier zou het zijn wanneer dat anders, beter kon? En vanmiddag werd duidelijk gemaakt dat het beter kan. Het is mogelijk om plastic te maken uit biologische grondstoffen. Voordeel is dat dit soort plastic wel afbreekbaar is en dat de grondstoffen er altijd weer zullen zijn. De basis van dit plastic wordt gevormd door maïzena, maar bijvoorbeeld aardappelmeel kan ook.

 

Na deze inleiding werd er verteld welke ‘gereedschappen’ en ingrediënten er vanmiddag zouden worden gebruikt. En toen was het de beurt aan de kinderen om dit in de praktijk te brengen aan de hand van het recept dat ze kregen. Om het plastic wat mooier te maken mocht er na het mengen van het brouwsel nog een druppel kleurstof aan worden toegevoegd. Ten slotte werd het vloeibare plastic uit een pannetje uitgesmeerd op bakpapier. Thuis moeten de kinderen deze plak dan nog 24 uur op de verwarming leggen om het biologische plastic helemaal uit te laten harden. Als dat eenmaal is gebeurd, kunnen er bijvoorbeeld vormen uit gesneden worden. Al met al een leuke, maar ook leerzame middag. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Bucon verhuist naar Industriestraat

In 2001 startte Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel- en dakbeplatingen. Bijna...
14-09-2020

Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee

Bijna 35 jaar lang was hij huisarts in Borne. “Ja, op twee maanden na”, zegt Dolf...
27-08-2020

Best eng hoor, naar een nieuwe school…

Na een tropische vakantie is vandaag voor velen het gewone leven weer begonnen. Nou ja,...
17-08-2020

Mirjam Pol helpt Gerie over pensioendrempel

Het is bij de ANWB Wegenwacht een goed gebruik dat de laatste klus vóór het...
15-08-2020

Harro Eppinga nieuwe voorzitter Welbions

Harro Eppinga wordt de nieuwe directeur-bestuurder (voorzitter) bij Welbions. Daarmee treedt de...
10-08-2020

Jan en Cindy Koehorst dragen bakkerij over

Een moeilijke beslissing? “Nee, dat was het niet”, aldus Jan Koehorst over de...
14-07-2020