Kinderen maken bioplastic
ACTIVITEITEN IN KROKUSVAKANTIE VAN START IN KULTURHUS

Kinderen maken bioplastic

Maandagmiddag zijn de kindervakantieactiviteiten gestart. In het Kulturhus kwam een twaalftal basisschoolleerlingen om zelf bioplastic te maken. Er was wel meer belangstelling, maar er waren slechts twaalf plaatsen beschikbaar… Onder leiding van vier begeleiders gingen de jongelui aan de slag. De activiteit is ontwikkeld door Tetem in Enschede, maar de begeleiding was deze middag afkomstig uit Borne.

 

Plastic soep

Het begon met een uitleg over de verschillende soorten plastic. Desgevraagd wist een van de kinderen te melden, dat gewoon plastic wordt gemaakt uit aardolie. Dit soort plastic is niet afbreekbaar. De plastic soep in de oceanen is daar een gevolg van. Bovendien is olie een grondstof die een keer op is. Hoeveel mooier zou het zijn wanneer dat anders, beter kon? En vanmiddag werd duidelijk gemaakt dat het beter kan. Het is mogelijk om plastic te maken uit biologische grondstoffen. Voordeel is dat dit soort plastic wel afbreekbaar is en dat de grondstoffen er altijd weer zullen zijn. De basis van dit plastic wordt gevormd door maïzena, maar bijvoorbeeld aardappelmeel kan ook.

 

Na deze inleiding werd er verteld welke ‘gereedschappen’ en ingrediënten er vanmiddag zouden worden gebruikt. En toen was het de beurt aan de kinderen om dit in de praktijk te brengen aan de hand van het recept dat ze kregen. Om het plastic wat mooier te maken mocht er na het mengen van het brouwsel nog een druppel kleurstof aan worden toegevoegd. Ten slotte werd het vloeibare plastic uit een pannetje uitgesmeerd op bakpapier. Thuis moeten de kinderen deze plak dan nog 24 uur op de verwarming leggen om het biologische plastic helemaal uit te laten harden. Als dat eenmaal is gebeurd, kunnen er bijvoorbeeld vormen uit gesneden worden. Al met al een leuke, maar ook leerzame middag. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Creatief met corona

De ‘intelligente’ lockdown, zoals premier Mark Rutte het maandag noemde, zet voor...
26-03-2020

Tetem lanceert Make-It@Home kits

De MaakLabs die Tetem organiseerde in diverse bibliotheken in Twente, waaronder in Borne, kunnen...
25-03-2020

Scholen en horeca dicht

Om de corona-crisis te beteugelen heeft het kabinet besloten om 18.00 uur vandaag alle...
15-03-2020

Twickel College alleen nog open voor opvang

Vanaf maandag is het Twickelcollege in Borne alleen nog open voor noodzakelijke opvang. De...
15-03-2020

Groot project duurzaamheid bij Twickel

Op het Twickelcollege aan de Welemanstraat hebben ongeveer 120 leerlingen van de tweede klassen...
06-03-2020

Bornse logopedisten slaan handen ineen

“Met zes logopedisten, verdeeld over drie verschillende praktijken, is het Bornse...
03-03-2020