Studenten dragen hun duurzame steentje bij
TEAM SMART2050 DENKT EN ONTWERPT MEE BIJ REINTEN INFRA

Studenten dragen hun duurzame steentje bij

“Ik was bang dat mijn medestudenten zouden denken dat duurzaamheid en circulaire economie een beetje een geiten-wollen-sokken-hippie-dingetje is. En dat dacht ik zelf eerlijk gezegd eerst ook.” Aan het woord één van de ROC-studenten die bij Reinten Infra in Borne iedere vrijdagmiddag meedenkt en mee-ontwerpt aan wat een extreem duurzame nieuwbouw op het terrein van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek moet worden. Inmiddels is de aanvankelijke scepsis volledig omgedraaid. “Het pakt wel heel erg en wij zijn natuurlijk wel de generatie die de problemen moet gaan oplossen.”

 

Circulair bouwen

Vrijdagmiddag gaven de leerlingen van diverse technische studierichtingen van het ROC van Twente in de bouwkeet uitleg over hun project aan Gedeputeerde Eddy van Hijum. De studenten krijgen alle ruimte van het bouwteam van Reinten Infra om creatief invulling te geven aan de thema’s duurzaamheid en hergebruik van materialen. “We willen bewijzen dat circulair bouwen leuk is. De gaafste en gekste ideeën komen hier naar boven”, vertelde Joost van Dijk, de coördinator van de studenten.

 

Zo bedacht het bouwteam bijvoorbeeld dat in plaats van een standaard maquette een 3D-model geprint kon worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van plastic zwerfafval én een zelfgebouwde printer die men wil gaan maken met een groep autisten. Een bunker op het terrein moet voor minstens tachtig procent uit hergebruikte materialen bestaan. Een uitdaging, want het ontwerp zal regelmatig aangepast moeten worden. Het is immers voor een deel afhankelijk van welke materialen er aangeboden worden. Het interieurteam stort zich ondertussen op de inrichting van de brasserie voor het personeel. Als hun ideeën ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, dan eten de werknemers hun broodje straks tussen de afgedankte auto’s en autobanden.

 

Regelmatig worden er deskundigen uitgenodigd en workshops gevolgd om hun kennis te vergroten. Want op het gebied van duurzaamheid schiet volgens de studenten de huidige lesstof tekort. “Eigenlijk kun je al op de basisschool beginnen, want de basis van circulariteit is eigenlijk heel makkelijk.” Vermindering van grondstofgebruik, maximaal hergebruik en tenslotte recycling tot herbruikbare grondstoffen.

 

Wedstrijd

Het project is voor de studenten tevens een wedstrijd. In de landelijke ontwerpwedstrijd SmartCirculair strijden mbo studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp voor een lokale opdrachtgever. Het team bij Reinten Infra, dat onder de naam Smart Circulair Smart2050 meedingt, is ervan overtuigd tijdens de finale in juni er met de eerste prijs vandoor te gaan. Aan enthousiasme ontbreekt het in ieder geval niet.

 

Van Hijum was onder de indruk. “Erg inspirerend! Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijk. We staan nog maar aan het begin. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Als jullie allemaal hiervan iets meenemen naar je werk later, dan kunnen we stappen maken. Heel veel succes!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023