Nieuwe verlichting maakt cirkel rond
2.200 MASTEN EN ARMATUREN VERVANGEN DOOR DUURZAME LED-VERLICHTING

Nieuwe verlichting maakt cirkel rond

In 1896 was Borne de eerste gemeente waar elektrische straatverlichting werd ingevoerd. De Bornse ingenieur Rento Hofstede Crull richtte daarvoor een fabriek op, die één van de voorlopers was van Heijmans Infra B.V., dat anno 2020 is begonnen met de grootschalige vervanging van de openbare verlichting, voor zover nog niet uitgevoerd in LED. Daarbij heeft Borne opnieuw een primeur, namelijk de plaatsing van de nieuwste zogenaamde IZYLUM armaturen van Schréder. Allemaal uiterst hoogwaardig, modulair, toekomstbestendig én circulair geproduceerd.

 

Historisch moment

“Toch weer opnieuw een historisch moment”, meende wethouder Michel Kotteman. “De cirkel is rond.” ‘Verbeteren, verslimmen en verduurzamen’, dat is het motto van het grootschalige project, waarbij 2.200 masten en armaturen in een jaar tijd worden vervangen. Het was ook eigenlijk wel nodig, want er was jarenlang behoorlijk bezuinigd op de openbare verlichting. Er moest iets radicaals gebeuren, vonden de ambtenaren. En ook Ernst Janssen van D66 zat behoorlijk te pushen om nu eindelijk eens wat aan die oude straatverlichting te doen.

 

Klachten

De conventionele verlichting leverde steeds meer klachten op. Men begon het onveilig te vinden en bovendien werd in de oude wijken met een toch wel jaloers oog gekeken naar de nieuwe wijk de Bornsche Maten, waar moderne LED-verlichting een heel ander beeld gaf. “Ze hadden wel een punt. We moeten ook blijven investeren in onze oude wijken”, vond Kotteman. En met hem de gemeenteraad die het College opdroeg om tot vervanging van de oude lantaarnpalen over te gaan.

 

Duurzaam

Daarbij werd ook veel aandacht geschonken aan duurzaamheid, zoals herbruikbaarheid van materialen en terugdringen van energieverbruik door te kiezen voor energiezuinige armaturen in combinatie met dimfunctie. Met de dimfunctie wordt op bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld ’s nachts, de verlichting gedimd. Dit zogeheten ‘dimregime’ wordt toegepast om energie (en stroomkosten) te besparen. De verlichting kan van 100 procent worden gedimd naar 70 procent, 50 procent en zelfs 30 procent.

 

Donderdagmiddag vond het officiële aftrapmoment van het project plaats. Michel Kotteman ontstak symbolisch de eerste nieuwe lantaarnpaal aan de Weerselosestraat. Als het goed is komt daar ook binnenkort een insectenhotel. Een cadeautje van Heijmans en ter onderstreping van de waarde die het bedrijf hecht aan een gezonde leefomgeving en het verbreden en verbeteren van de biodiversiteit. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henry75 — 06 mrt 2020
Citaat: "bovendien werd in de oude wijken met een toch wel jaloers oog gekeken naar de nieuwe wijk de Bornsche Maten, waar moderne LED-verlichting een heel ander beeld gaf."

Ik woon in de Bornsche maten, maar vele straten hier hebben geen led verlichting. Zal dit bekend zijn bij onze ambtenaren?
Komend jaar maar even afwachten.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024