Noodkreet van de apotheken
19-03-2020
DRINGENDE OPROEP OM ZICH TE HOUDEN AAN RICHTLIJNEN

Noodkreet van de apotheken

Patiënten blijven onverminderd de apotheken bezoeken. Dit terwijl de apotheken in Twente de bezorgcapaciteit vergroot hebben. Dringend doen de apothekers een oproep aan iedereen om alleen de apotheek te bezoeken als men ‘gezond’ is. “Als men behoort tot de kwetsbare groep patiënten (zie omschrijving onder aan persbericht) of een vermoede besmetting met het coronavirus heeft, blijf dan echt thuis en laat de geneesmiddelen thuisbezorgen.”

 

“Als men wel naar de apotheek komt, respecteer dan de veilige afstand tussen mensen onderling van minimaal 1,5 meter. Dit is allemaal in het belang van de patiënten en de zorgmedewerkers in de apotheken.”

 

Verbazing over gedrag

“Het is opvallend dat er nog steeds veel mensen zijn die denken bij een bezoekje aan de apotheek ‘ach, dan zijn we er even uit’. Ook ouderen boven de 70 jaar. Dat is best begrijpelijk, maar blijf vooral thuis en laat je medicijnen bezorgen!”, zegt Erik Mijnhardt van de Twentse Apothekers Organisatie-UA. Mijnhardt belt iedere dag met alle apotheken. “De situatie verschilt, maar we verbazen ons over hoe mensen omgaan met de richtlijnen. Hoe lastig het ook is, mensen moeten de regels naleven. Hou rekening met anderen en ook met onze mensen!”

 

Maatregelen

Mijnhardt benadrukt dat iedereen de zorg en hulp krijgt die nodig is. De bezorgcapaciteit is vergroot. Toch blijven er kwetsbare mensen naar de apotheek komen. “In sommige apotheken hebben we de situatie nu maar omgedraaid. Daar worden mensen boven de 70 jaar niet meer toegelaten. Zij krijgen de benodigde medicijnen verplicht thuisbezorgd.” In Borne valt de situatie volgens Mijnhardt mee. Wel worden er in Borne, net als bij alle andere aangesloten apotheken plexiglas schermen geplaatst om het personeel te beschermen.

 

Tot slot, desinfecterende zepen en gels worden alleen nog geleverd aan de ziekenhuizen en andere instellingen waar deze middelen zeer hard nodig zijn. Het RIVM geeft aan dat in de thuissituatie goed handenwassen met zeep net zo effectief is.

 

Wie zijn de kwetsbare groepen?

Mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Het gaat om volwassenen (ouder dan 18 jaar) met:

  • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
  • chronische hartaandoeningen;
  • diabetes mellitus;
  • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
  • verminderde weerstand tegen infecties: door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
  • een hivinfectie in overleg met de hiv humaan immunodeficientievirus -behandelaar.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Monique Baghus — 20 mrt 2020
Lieve mensen,
Wat ben ik blij met deze oproep!
Hou alstublieft afstand! Het is voor ons als zorgmedewerkers anders dweilen met de kraan open. Wij doen ons best voor u in het ziekenhuis maar moeten ook buiten onze boodschappen doen. Is het voor ons al risicovol om t virus t in het ziekenhuis zelf op te lopen verbaas ik mij over de situatie buiten. Ik heb gisteren boodschappen gedaan maar al hou ik afstand mensen lopen rakelings langs me heen alsof er niks aan de hand is. Dat geeft een zeer unheimlich gevoel!
U wilt toch ook niet dat wij als zorgverleners t virus meenemen van buiten naar binnen t ziekenhuis.
Alstublieft wees bewust dat we t met elkaar moeten doen!
Dus hou afstand en blijf zoveel mogelijk thuis zodat wij in de ziekenhuizen de zorg kunnen blijven beheersen.
Eric bedankt!
Heel veel waakzaamheid en wijsheid gewenst.
De zorg staat voor u klaar , u toch ook voor ons!
Ron Hartman — 19 mrt 2020
Er zijn (gelukkig) steeds meer ouderen die whatsappen of emailen. Vaak wel steeds minder adequaat met de telefoon om kunnen gaan vanwege afnemend gehoor. Je zou dus behalve de site die je met Digicode opent (mooi als de kinderen dat even in orde maken) veel aandacht moeten geven aan digitale bereikbaarheid voor 60 plussers? Meerdere groepen werk ook handig, dan kom je bv in een altijd bezorglijn?
Yvonne — 19 mrt 2020
Misschien omdraaien? Bij herhaal recepten paar dagen voor ze de nieuwe verwachten gewoon spontaan bezorgen? Dan is er geen reden voor deze groep ouderen om naar de apotheek te gaan.

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020