‘Beschermde’ vlinder blokkeert aanvalsplan
PROVINCIE WIL EIKEN LANGS N743 NIET PREVENTIEF BEHANDELEN VANWEGE EIKENPAGE

‘Beschermde’ vlinder blokkeert aanvalsplan

In de gemeente Borne is een begin gemaakt met de strijd tegen de processierupsen. Er is een plan uitgedacht, waarbij een deel van de eiken preventief met aaltjes (nematoden) wordt behandeld om te voorkomen dat de rupsen zich gaan ontwikkelen. Waar de risico’s hoog zijn wordt het wat radicalere Xentari ingezet. In gebieden waar mensen minder frequent zijn, worden de rupsen alleen curatief bestreden door nesten weg te zuigen. In het plan is de balans gezocht tussen verminderen van overlast en het in stand houden van de biodiversiteit.

 

Geen preventieve maatregelen langs N743

Klein probleempje in het hele plan is dat midden door de gemeente de provinciale N743 loopt, waarlangs veel eiken in monocultuur, maar de Provincie wil de bomen niet preventief behandelen.

 

“Heel vervelend”, vindt wethouder Kotteman. “Als de buurman niet gaat bestrijden, dan hebben wij en houden wij problemen in onze tuin.” Er is, net als vorig jaar, contact gezocht met Zwolle om in ieder geval gezamenlijk op te trekken en dezelfde maatregelen te nemen. Maar de Provincie doet niet mee.

 

Eikenpage... bruine eikenpage

De reden waarom de Provincie niet aan de slag wil met nematoden of Xentari is de eikenpage (foto boven en in tekst hierboven). De grijs/bruine vlinder met blauwe vlekken zou op de lijst van beschermde vlinders staan en langs de N743 zijn gesignaleerd. Xentari en in mindere mate de nematoden kunnen ook andere rupsen doden.

 

Maar volgens de gemeente Borne is Zwolle een beetje in de war met de bruine eikenpage (foto onder in de tekst), die een stuk zeldzamer is. De ‘gewone’ eikenpage is helemaal geen beschermde vlinder en dat heeft men nog nagevraagd bij de deskundigen van de Vlinderstichting.

 

Er is aan de Provincie gevraagd om met spoed alsnog preventief te gaan behandelen. De eikenprocessierupsen zijn al uitgekomen. Overlast van de haren is te verwachten na drie keer vervellen. Bij vroege bestrijding met nematoden is de kans dat andere rupsen dan de eikenprocessierupsen ook sterven kleiner, omdat deze meestal iets later uitkomen. Dan zou de Provincie wel voor half mei in actie moeten komen. (AJ)

 

Foto’s (van boven naar beneden) © Wilma van Holten, Henk Bosma en Marian Schut, via www.vlinderstichting.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
P. Kienhuis — 22 apr 2020
Laat eerst de onduidelijkheid over welke vlinder is gesignaleerd ophelderen.

De gemeente te Borne gaat wel vaker rigoureus te werk waarbij natuurbeheer een ondergeschikte rol krijgt. Deze week tot mijn verbazing snoeiwerkzaamheden in het park bij het gemeentehuis. Planmatig niet handig aan het begin van het broedseizoen. Ik ben benieuwd of er recent een invinventarisatie heeft plaatsgevonden. Regelmatige bewoners zijn zoal: Kauw, Vlaamse Gaai, Ekster, Merel, Roodborst, Vink Koolmees, Pimpelmees, Groene Specht (incidenteel) etc. Waarbij er sowieso een nest van de ekster te bewonderen valt en het lijkt me raar als er geen andere vogels nestelen.

Brandgerucht in azc Azelo

Zaterdagavond rukte de brandweer uit voor een melding van een mogelijke brand in het leegstaande...
23-01-2021

Wensink-Zuid heeft twijfels bij warmtenet

Voor de wijk Wensink-Zuid wordt een warmtenet kansrijk geacht om de wijk aardgasvrij te maken....
21-01-2021

Hertme trakteert zorgverleners

Bij ruim 70 adressen in Hertme is de afgelopen dagen een reep chocolade bezorgd. Dorpsgenoten...
21-01-2021

Je hebt sneeuw en je hebt sneeuw...

Een paar centimeter, meer was het niet dat in Nederland viel in de nacht van zaterdag op zondag....
17-01-2021

Klein beetje wit brengt groot plezier

De weersvoorspellingen deden zaterdag veel harten sneller kloppen. De sneeuw zou Nederland...
17-01-2021

16.500 bomen/struiken erbij in Borne

Komende winter plant Staatsbosbeheer ruim dertig hectare nieuw bos aan in de regio Twente. Onder...
13-01-2021