RK-kerken in juli voorzichtig open
TAL VAN VOORZORGSMAATREGELEN; STEPHANUSKERK HERTME BLIJFT VOORALSNOG DICHT

RK-kerken in juli voorzichtig open

Medio mei kondigde de Nederlandse Bisschoppenconferentie aan dat er vanaf 1 juni weer kerkelijke vieringen gehouden zouden kunnen worden. De bijgeleverde protocollen waren echter dermate complex dat besturen van de parochies De Goede Herder (Hengelo), de Heilige Geest (Delden, Goor, Beckum, Bentelo, Hengevelde en St. Isidorushoeve) en de HH. Jacobus en Johannes (Borne en Hertme) besloten de herstart met een maand uit te stellen. Inmiddels zijn ze eruit en kunnen vanaf het weekend van 4 en 5 juli de kerkdeuren weer open. Zij het op een piepkleine kier…

 

Eerst aanmelden

In een toelichting schrijven de besturen en pastorale teams dat ze uiterst zorgvuldig willen omgaan met de regels van de bisschoppen en het RIVM, ‘zodat wij niet de veroorzaker zijn/worden van besmettingen’. De nieuwe regels om een Eucharistieviering te kunnen bijwonen zijn vervat in een waslijst van maar liefst vijftien punten. Zo dienen kerkgangers zich van tevoren telefonisch aan te melden. Bij de kerkdeuren staan vrijwilligers die de aangemelde bezoekers vragen stellen over hun gezondheid. De maximaal 100 zitplaatsen worden gemarkeerd. Ook worden er looproutes aangegeven, zullen kerkgangers voor en na de viering gepaste afstand moeten houden en niet gaan samenscholen. Het kerkplein dient na afloop bovendien direct verlaten te worden.

 

Communie met een pincet

Bezoekers die de communie willen ontvangen dienen vlak vóór dat moment hun handen nóg eens te ontsmetten. De priester zal vanachter een hoestscherm de hostie dan met een pincet aanreiken. Tijdens de vieringen mogen er verder geen boekjes worden gebruikt en wordt er niet gezongen. Noch door koren, noch door de bezoekers. Ook de koffie na afloop van de vieringen blijft voorlopig achterwege. Een compleet overzicht van alle regels vindt u op de nieuwspagina van onze special Kerk en samenleving.

 

Borne, Hertme en Zenderen

Zaterdagavond 4 juli vindt om 19.00 uur de eerste Eucharistieviering weer plaats in de St. Stephanuskerk in Borne. De H. Stephanus in Hertme maakt vooralsnog een pas op de plaats en blijft tot nader order gesloten. In de OLV Onbevlekt Ontvangen in Zenderen wordt, zoals het zich nu laat aanzien, op zondag 5 juli om 10.00 uur een eerste Woorddienst gehouden. Pastor Ton van der Gulik: “We zijn nog in overleg over hoe we het precies gaan doen, we hebben immers ook met veel ouderen te maken.” Kerkgangers voor wie het allemaal te veel is, kunnen voorlopig ook nog de online kerkdiensten volgen. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024