Het is hard werken voor de Sint
27-09-2020
DRAAIDAGEN AVELEIJN SINTERKLAASFILM ‘ALLES IS ANDERS’ IN VOLLE GANG

Het is hard werken voor de Sint

Ze zijn de tel inmiddels een beetje kwijt, maar volgens Karin Nijhof van Aveleijn is het ongeveer de twintigste opnamedag van de speelfilm ‘Alles is anders’. Volgens de planning moeten er dan nog een stuk of zes volgen. “Ik hoop dat we het redden”, verzucht de scriptschrijfster na een lange zaterdag draaien op de bovenverdieping van restaurant Dorset. Ondertussen roept de regieassistente “Set 14, totaalshot 4. Actie!’, waarna de Goedheiligman voor de zoveelste keer Piet Pedro en Piet Bossche Bol de geheimzinnige brief voorleest over een gouden kist met twee sleutels. “Bijna goed”, klinkt het even later droogjes uit de mond van de souffleur…

 

‘De mystiek van Sinterklaas’

Het is een rare gewaarwording. Terwijl overal in het land de intochten worden afgeblazen en de vrees bestaat dat de Sint zijn neus dit jaar niet in ons land zal laten zien, zit hij dus wel in vol ornaat midden in Borne. Terwijl het nog oktober moet worden. De hoofdrolspeler zelf kan er minzaam om lachen. “Ja, dat is nu eenmaal de mystiek van Sinterklaas”, zegt hij op wijselijke toon tussen de opnamen door. Zijn stem doet je onmiddellijk denken aan Jos Brummelhuis, de regisseur van meerdere spektakelstukken als Robin Hood en de Passiespelen. En ook in deze rol toont hij zijn bijna grenzeloze drang naar perfectie. “We kunnen het maar één keer goed doen”, luidt zijn motto.

 

Het idee voor 'Alles is anders' is enkele maanden geleden ontstaan toen duidelijk werd dat het jaarlijkse Aveleijn Sinterklaastheater vanwege corona een jaartje zou moeten overslaan. Onverkwikkelijk, vonden de spelers en dus bedachten ze het alternatief van een speelfilm, waarin de belevenissen van Kaatje Kopstand, Kareltje Kweetniet, Tante Sissel en de andere personages toch voor een groot publiek te volgen zouden zijn. Dit keer niet als theaterstuk op de planken, maar ‘gewoon’ op het witte doek.

 

Het enthousiasme spat eraf

“Nou, laat dat gewone er maar af”, zegt Karin, “want je wilt niet weten hoeveel werk dit is.” Als bewijs hiervan toont ze het minutieus uitgewerkte script, waarin in tekst en beeld alle scènes zijn weergegeven. “Er komt zó gigantisch veel bij kijken en het is zó volstrekt anders dan een theatervoorstelling. Maar het voelt geweldig om dit te mogen doen, het enthousiasme bij alle makers spat er vanaf!”

 

Diezelfde warmte proeft ze ook bij alle andere mensen die hun belangeloze medewerking verlenen om dit project tot een succes te maken. “Dat geldt bijvoorbeeld voor restaurant Dorset waar we vandaag mogen werken, maar ook voor het Witte Huis, De Hooge Boekel (zie foto hiernaast) en het Landgoed Zonnebeek dat als Huis van Sinterklaas fungeert. En dan is er nog theatermaker Eddy van der Schouw, JW Videoproducties met al het camera- en montagewerk, John Gaasbeek die de titelsong voor zijn rekening neemt en Maarten de Groot die de filmmuziek verzorgt. En zo zijn er nog veel meer te noemen”, aldus Karin. “Het is echt ongelofelijk.”

 

De eerste Twentse Sinterklaasfilm

Op 12 november moet het allemaal klaar zijn. Dan staat de feestelijke première in het Enschedese Wilminktheater gepland. Op 22 november volgen er dan nog drie voorstellingen voor mensen met een beperking. En verder? “Dat hangt allemaal nog een beetje”, weet Karin. “Een aantal scholen heeft al aangegeven dat ze de film willen vertonen. Dat kunnen er misschien nog meer worden. Verder hoop ik dat de productie ook nog in enkele bioscopen te zien zal zijn, het is immers de eerste Twentse Sinterklaasfilm.”

 

Of er volgend jaar weer een nieuwe film zal worden vervaardigd, is uiterst twijfelachtig. “Optreden in het theater voor onze cliënten en alle anderen heeft toch veel extra’s. Het directe contact en het feest dat je losmaakt, doet gewoon veel. Misschien moeten we zo’n film eens in de vijf jaar gaan doen. Laten we eerst maar eens zien dat we deze tot een goed einde brengen.” De Goedheiligman is het ondertussen gelukt. Zijn voorleesscène staat erop. Even de benen strekken en dan op naar de volgende. “Ik blijf het zeggen”, doceert hij terwijl ‘ie zijn wijsvinger priemend opsteekt. “Je kunt het maar één keer goed doen!” (AJ/BM)

 

Zie ook ons eerdere bericht: ‘Acteurs en cliënten samen op het witte doek’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Verkiezing Kroonjuweel en Koning van je eigen...

Koningsdag wordt in 2021 opnieuw flink dwarsgezeten door de coronamaatregelen. Maar daar heeft...
16-04-2021

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021