Ophokplicht zichtbaar in buitengebied
RIAN JANNINK: ‘GEVOLGEN VOOR PRODUCENTEN BIOLOGISCHE EIEREN BEPERKT’

Ophokplicht zichtbaar in buitengebied

Er is een preventieve ophokplicht voor alle pluimveebedrijven die 250 of meer dieren houden. Minister Schouten heeft die maatregel genomen naar aanleiding van de recente vondst van zes dode knobbelzwanen in Kockengen. Bij twee van de dieren is vogelgriep aangetroffen. Ook in onze regio zijn de gevolgen van de ophokplicht zichtbaar. Bij Hedevelds Bio Ei in Hertme zijn vanmorgen de luiken niet opengegaan. Gevolg: een lege uitloopweide achter het bedrijf

 

Het virus komt waarschijnlijk uit Rusland en is door trekvogels naar Nederland gebracht. Volgens de 'deskundigengroep dierziekten' is er een groot risico dat het virus op pluimveebedrijven opduikt via wilde vogels. Pluimveebedrijven met een uitloop hebben namelijk een grotere kans om vogelgriep mee naar binnen te nemen. Toch is er bij eigenaresse Rian Jannink van Hedevelds Bio Ei geen onvrede: “We zijn blij dat deze maatregel is genomen, want een uitbraak van de vogelgriep brengt ons nog veel verder van huis. Vergelijk het maar met wat corona voor de mensen is, de kippen zitten net als wij in quarantaine om erger te voorkomen. Maar we zien natuurlijk liever dat de kippen lekker naar buiten kunnen."

 

Tweede keer

Sinds het bedrijf biologisch is gaan produceren is dit al de tweede keer dat er opgehokt moet worden. Op de bedrijfsresultaten heeft dat weinig invloed, want een biologisch ei blijft een biologisch ei, ook na langere tijd ophokken. Dat komt omdat de kippen al gefokt zijn via biologisch gefokte voorouders, er per kip aanzienlijk meer binnenruimte is gebruikt en het voer ook biologisch is. Anders is dat voor kippen met vrije uitloop. Zij voldoen niet aan deze strenge eisen en als zij langer dan 16 weken opgehokt zitten moeten hun eieren als scharreleieren worden verkocht. En die brengen aanzienlijk minder op dan eieren van kippen met vrije uitloop.

 

Desgevraagd zegt Rian Jannink te verwachten dat deze ophokplicht weleens tot het voorjaar zou kunnen duren. “Hopelijk zal er in de winter een korte onderbreking zijn. Maar als in het voorjaar de trekvogels weer over komen vliegen ontstaat het risico opnieuw”, zo zegt ze. De Eitomatiek blijft overigens gewoon open. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Lemerij Verhuur gaat over naar De Veldkamp

De bouwketen zijn inmiddels verdwenen en de oplevering is geweest. Vanaf nu zijn de broers Jan...
03-12-2020

Krijgt Zenderen volgend jaar een heilige?

Op 3 november 1985 werd hij al door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Titus Brandsma, de...
29-11-2020

Nieuwe pastoor: ‘Ik ben wie ik ben…’

Vrijdagavond zal Jurgen Jansen tijdens een plechtige viering in de St. Stephanuskerk door...
27-11-2020

Molenkamp ondernemers bruisend onderweg

Het was een tijdje stil rond het bedrijventerrein Molenkamp. Maar schijn bedriegt, dat blijkt...
24-11-2020

Beekparkschool wordt uitgebreid

Er is op dit moment een tekort aan klaslokalen in de Bornsche Maten en de verwachting is dat dit...
18-11-2020

Fleurig huisbezoek aan 51 jubilarissen

Vandaag is het toch nog een beetje feest voor maar liefst 51 jubilarissen van Het Dijkhuis....
18-11-2020