Beekparkschool wordt uitgebreid
ZOEKTOCHT NAAR LOCATIE VOOR UITBREIDING DE VONDER

Beekparkschool wordt uitgebreid

Er is op dit moment een tekort aan klaslokalen in de Bornsche Maten en de verwachting is dat dit tekort de komende jaren alleen maar zal oplopen. Becijferd is dat er in ieder geval structureel 12 klaslokalen bij zouden moeten komen. Het plan dat nu op tafel ligt is om op korte termijn minimaal twee lokalen bij basisschool Beekpark bij te bouwen en voor de capaciteitsuitbreiding van De Vonder op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.

 

'Nood is hoog'

“De ontwikkelingen in de Bornsche Maten verrassen ons iedere keer weer”, zegt wethouder Arno Spekschoor. “De leerlingenprognoses zijn steeds hoger.” De nieuwbouwwijk heeft relatief veel jonge gezinnen, met meer kinderen dan gemiddeld. Verwacht wordt dat de piek van behoefte aan schoolcapaciteit ergens tussen 2031 en 2035 zal liggen. Mogelijk zou er dan zelfs behoefte zijn aan 16 lokalen extra. “De nood is hoog”, beaamt Spekschoor. “We mikken op december/januari voor een locatiekeuze en gaan dan ook snel met omwonenden in gesprek. Het wordt nog wel een uitdaging om de doorlooptijd qua procedures en bouw zo kort mogelijk te maken.”

 

Tweede locatie voor De Vonder

Uitbreiding van De Vonder staat niet voor het eerst op de agenda. De school groeit als kool en, ondanks de tijdelijke school aan de Goudbes, worden ook speellokalen en een onderwijsplein nu gebruikt als klaslokaal. Bij de bouw van De Veste was ooit het idee dat er op termijn een verdieping op de school gebouwd zou worden. Dat bleek echter erg duur en bovendien zou dat nu al niet meer genoeg zijn. Bouwen tegenover De Veste was een andere optie. Dat zou in combinatie met wonen en maatschappelijke en commerciële bestemming zijn. “Ook daar zouden we de lokalen amper kwijt kunnen en het zou mogelijk gaan schuren met de andere invullingen.” Dat betreft dan bijvoorbeeld verkeer en parkeerfuncties. “En we zouden daar helemaal klem komen te zitten. Als er misschien toch een vierde fase Bornsche Maten komt, dan kun je daar geen kant meer op.”

 

Een nieuwe locatie lijkt dus een betere optie. Op de financiën hoeft het blijkbaar niet vast komen te zitten. “Het geld hiervoor is er wel. We kunnen het binnen de bestaande budgetten houden.” Het onderwerp staat voor 15 december op de agenda van de gemeenteraad. (AJ)

 

Foto's © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 21 nov 2020
De afgelopen jaren is er heel veel gemeenschapsgeld weggegooid door scholen op diverse plekken in het dorp te sluiten. Hopelijk wordt er in dit geval echt toekomstgericht beleid gemaakt!
T Huiskes — 20 nov 2020
Wie heeft eigenlijk de school gesloten in het centrum van Borne? De voormalige Jakobusschool, de Esschool, de wethouder of ... er was toch sprake van overcapaciteit daar?
ongemakkelijke vriend — 19 nov 2020
@Anne, veiliger valt helaas te bezien met die giftige dampen uit dat hok naast Eaton.
ongemakkelijke vriend — 19 nov 2020
@Mark, stichting Brigantijn toch tegenwoordig?
Mark — 19 nov 2020
Wel eerlijk van de wethouder om zijn eigen incompetentie toe te geven. Zorgen voor capaciteit onderwijslocaties is vanaf het begin van de BM een probleem voor zowel college als bestuur stichting KOMT. Zal ook wel altijd zo blijven.
Anne — 19 nov 2020
@ongemakkelijke vriend, als ik me niet vergis is het de Telgenkampschool. Nog sneller en veiliger te bereiken via het fietspad aan de buitenkant van de wijk......
Gerjan — 18 nov 2020
Dit had je toch kunnen zien aankomen? De locaties raken overbelast. Toch maar die brug over Bornsche beek maken richting de Stroom-Esch? Ritje naar Prisma/'t Iemnschelf wordt dan een stuk interessanter.
ongemakkelijke vriend — 18 nov 2020
@Anne, welke school in Slangenbeek staat op de nominatie om gesloten te worden? Afstand tussen De Veste en de Europaschool is met de fiets maar 2.5km, wat op de e-bike 6 minuten duurt en op de gewone fiets 10 minuten.
Geen gek idee voor de bovenbouw.
Maaike — 18 nov 2020
En hier is wel geld voor. En de bouw van de nieuwe locatie van de Jan Ligthart en de olthof .... daar is geen geld voor, die wachten al 10!!! Jaar. Gemeente borne, dit kan echt niet.
Anne — 18 nov 2020
"Binnen de bestaande budgetten is het geld er wel voor". Dat is andere koek dan richting artikel 12 gemeente afzakken. Kijk eens even naar de buren op het Slangenbeek. Daar was in de groeitijd van de wijk ook veel jonge aanwas en daardoor dus meerdere scholen. Die groeitijd is daar aan het terug lopen. Er is al sprake van dat een school sluit. Die ligt binnendoor niet eens zo ver van de Bornse Maten. Ik zie het ambitieuze gemeentebetuur al steigeren, maar waarom zou je daar geen onderdak kunnen zoeken ipv weer een godsvermogen uit te geven terwijl je eigenlijk platzak bent. Er zijn grenzen aan het telkens verhogen van de OZB........

Chiropractie Borne vestigt zich aan de Anemoon

ADVERTORIAL • Eindelijk kon zaterdagmorgen de grote ballonnenboog naar buiten, de partytent...
18-09-2021

Lotte maakte ‘Zandvoort’ van binnenuit mee

Je zult maar net afgestudeerd zijn van de opleiding Tourism Management aan het Saxion, praktisch...
17-09-2021

BSO+ kers op de taart voor KDV in Hertme

“De Drie Biggetjes is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, vertelt eigenaresse...
03-09-2021

Zo’n eerste schooldag blijft spannend...

Geen schoolbel op maandagmorgen in Zenderen. Om iets voor half negen stapt juf Petra van de St....
23-08-2021

Marijke Adams stopt als wijkcoördinator

Vandaag zwaait Marijke Adams af als wijkcoördinator van de gemeente Borne. Geen uitbundige...
19-08-2021

Buurman Urenco: wereldspeler op rustige Twentse...

Het is alweer meer dan vijftig jaar geleden dat het zogenoemde Verdrag van Almelo werd...
18-08-2021