Hoe zit het met Borne Werkt anno 2020?
11-12-2020
PROJECT VOOR MENSEN MET AFSTAND TOT DE ARBEIDSMARKT EN IN SOCIAAL ISOLEMENT STARTTE IN 2016

Hoe zit het met Borne Werkt anno 2020?

Het project Borne Werkt is in februari 2016 van start gegaan. Sportclubs hebben toen, en nu nog, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen om mensen op vrijwillige basis deel te laten nemen bij werkzaamheden en sociale activiteiten op sportpark ’t Wooldrik. Dit alles in het kader van de Participatiewet. Met als doel de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen en om inwoners uit hun sociaal isolement te halen. Er is ook aandacht besteed aan een gezonde, sociale en actieve leefstijl.

 

Je hoort weer ergens bij!

Bert Bosman, projectleider (op de foto boven), startte met twintig deelnemers. Hij legt uit: “De groep is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot 32 participanten. Het zijn dames en heren die grote moeite hebben om een baan te vinden of die dreigen te vereenzamen. Vaak ten gevolge van fysieke of mentale belemmeringen. Of door hun leeftijd geen arbeidsperspectief meer hebben. Ook statushouders vinden de weg naar ons project.” Door het uitvoeren van werkzaamheden, opdoen van sociale contacten en aandacht te hebben voor de leefstijl zien mensen weer mogelijkheden. Ze kunnen weer beter deelnemen aan de samenleving. Het vertrouwen in de gemeenschap groeit. Het gevoel nuttig te zijn en ergens bij te horen is ongelooflijk belangrijk.

 

Binnen de gemeente Borne wordt voor dit project samengewerkt met Sociale Zaken, Sport, WMO en Vluchtelingenwerk. Het kent ook externe samenwerkingspartners: de SWB, Twente Milieu en ROC. Op het sportpark zijn diverse verenigingen bij dit initiatief betrokken.

 

Werkzaamheden

De groep deelnemers komt op twee dagen in de week bij elkaar in de kantine van BVV Borne. Zij verrichten allerhande onbetaalde werkzaamheden. Van het opruimen van rubber korrels die naast de voetbalvelden liggen, onkruid wieden en het schoonmaken van reclameborden tot hulp bij renovatie- of schilderwerk. Ook wordt er oud papier opgehaald. Zoals bij Sancta Maria, Het Dijkhuis, de Kringloopwinkel en in Hertme. Het Stedelijk Orkest én de voetbalverenigingen NEO en BVV bieden een structurele vrijwilligers werkplek voor enkele deelnemers. Verschillende dames verzorgen de lessen Arabisch koken in het Kulturhus.

 

In Borne heb je soms geen weet van wie jouw omgeving verzorgt. Het terras van het zwembad, speeltuintjes en de fietstunnel bij Azelo worden ook door deze groep aangepakt. Speciaal voor de Monumentenrun in september is een theehuisje opgeknapt. De mensen assisteren bij Koningsdag en schooltoernooien. “Er is wel een criterium voor het aannemen van klussen”, verklaart Bosman. “We werken voor verenigingen of voor instanties die normaliter ook met vrijwilligers werken. Het mag vooral geen betaald werk in de weg staan. Er worden geen werkzaamheden bij particulieren uitgevoerd.”

 

Naast de werkzaamheden is er ook sprake van een soort `dagbesteding`. Het samen lunchen valt hieronder. De dames verzorgen deze met aandacht voor gezonde voeding. ’s Middags kan er worden gesport. Een enkeling is zo enthousiast dat hij lid wordt van een sportclub. Het onderlinge contact groeit. Men krijgt respect en begrip voor elkaar. Dit mondt soms uit in contacten met elkaar. Buiten het project om. “Het helpen bij een verhuizing of een bezoek aan de arts.”

 

Een baan dankzij het project

In de afgelopen vijf jaar hebben twintig mensen een reguliere betaalde baan gevonden. Zij hebben ervaring opgedaan in de `Borne Werkt` werksetting. Op tal van onderwerpen zijn ze begeleid. Communicatieve en sociale vaardigheden werden ontwikkeld. Er werd hulp geboden in de zoektocht naar een passende functie. “Daar zijn we trots op”, vertelt Bosman. Een aantal van hen komt nog eens terug voor advies over de nieuwe baan of de thuissituatie. Hiermee creëren we ook een vangnetfunctie. Doch voor sommige mensen is een plek in het betaalde arbeidsproces niet haalbaar. Het is belangrijk dat je bezig kunt zijn. Dat gevoel is veel waard. Een vrijwilligersfunctie kan veel voldoening geven. Vooral als je in een groep participeert.

 

Aangezien de groep deelnemers door de jaren heen is gegroeid vraagt dit ook meer professionele begeleiding. Naast Bosman werken er nu ook twee buurtsportcoaches. Allen vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Borne.

 

Statushouders

Het aantal statushouders dat ingeschreven staat bij Borne Werkt groeit. Zij ontvangen een praktijkgerichte coaching. Leren de Nederlandse taal aan de hand van voorkomende dagelijkse situaties, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen halen. Ook worden organisaties zoals de brandweer bezocht. Alles wat bij het leven in Nederland hoort. Wie fietsen en zwemmen wil leren kan zich hiervoor opgeven. Je kunt spreken van een inburgeringscursus om op een natuurlijke manier te integreren.

 

15.000 Werkuren

De afgelopen jaren hebben de vrijwilligers met elkaar veel onbetaald werk verzet. 15.000 Uren in totaal. Klussen die anders door de verenigingen en dus hun leden opgepakt zouden moeten worden. Als dit niet gebeurt kan dit leiden tot verwaarlozing en verloedering van de omgeving. Indirect levert het de samenleving veel op. “Als het project valt zitten deze mensen, de deelnemers van het project Borne Werkt, weer thuis”, verzucht Bosman. “Het is voor ons allemaal in Borne een win-win situatie.” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bennie Van der tuuk — 12 dec 2020
Goed bezig Bert Bosman chapeau.
Johan wierda — 11 dec 2020
Petje af en diepe buiging, goed werk Bert!
T Huiskes — 11 dec 2020
Prima initiatief. En dat ook statushouders hieraan mee doen is erg positief - ook AZC-ers, die ook een afstand hebben tot de arbeidsmarkt - zouden kunnen samengaan met dit initiatief - maar ik denk dat dit eigenlijk ook wel gebeurt. Er is nog genoeg te doen, gezien het aantal verenigingen en organsaties die Borne rijk is.

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023