‘Zenderen gaat er heel anders uitzien’
CONCEPT DORPSVISIE MAAKT DE TONGEN LOS

‘Zenderen gaat er heel anders uitzien’

Al een paar maanden is Zenderen bezig na te denken over de toekomst. De Vloedbeltverbinding biedt grote kansen om het kerkdorp aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Tegelijkertijd is er grote behoefte aan meer woningen. Ontwikkelingen die vragen om een overkoepelende visie. Daar is inmiddels een start mee gemaakt en in november vorig jaar presenteerde bureau ODIN Landschapsontwerpers een aantal ‘proatplaten’ met kernwaarden, denkrichtingen en ideeën waar uit het dorp veel reacties op kwamen. Woensdag gaven de Dorpsraad en ODIN een terugkoppeling van de bevindingen tot nu toe.
 

Zenderen kijkt uit naar afwaardering N743

“De meeste reacties kwamen over de mogelijkheden die er zijn als de Hoofdstraat kan worden afgewaardeerd in snelheid, waardoor er kansen zijn voor het vergroten van de verblijfskwaliteit in de kern en voor meer groen”, meldde Ramon Postma van ODIN. Als de Vloedbeltverbinding er is, zal de verkeersintensiteit op de N743, dwars door Zenderen, aanmerkelijk afnemen. “Het is niet nieuw dat Zenderen daar naar uitkijkt. Er is veel aandacht voor en het leeft in het dorp.”
 

Verplaatsen sportvelden stuit op weerstand

Het idee om eventueel de sportvelden van ZV te verplaatsen naar een plek buiten de kern, richting Vloedbeltverbinding, om op die manier ruimte te creëren voor woningbouw kon op minder instemming rekenen. “Dat deed heel veel stof opwaaien. Men wil de sportvelden toch in het dorp behouden. Misschien is er wel iets te verbeteren aan de positionering en de entree. Maar verplaatsen is uit de visie geschrapt.”
 

Handtekeningenactie jongeren

Er werden in de voorlopige visie diverse plekken genoemd, die eventueel geschikt waren voor woningbouw en vooral daarover ontstond discussie. Directe aanleiding was de toegevoegde opmerking van een bezwaar tegen een bepaalde locatie, terwijl een groep jongeren juist dacht dat daar snel gebouwd zou kunnen worden. Ze voelden zich niet gehoord en begonnen een handtekeningenactie. Daardoor leek er een conflict te gaan ontstaan tussen Dorpsraad en jongeren. Duidelijk is dat de jeugd haast wil maken met woningbouw. “Als het nog jaren duurt, dan is iedereen weg!” Ze willen een perspectief. Een stip aan de horizon en bij wijze van spreken morgen een vlaggetje op een beschikbare kavel.
 

Geen uitvoeringsagenda

Voorzitter van de Dorpsraad Jan Kruidenier legde uit dat de visie geen uitvoeringsagenda is. “Er is behoefte aan woningen voor jongeren én ouderen. Die noodzaak ziet het hele dorp. Volgens mij zijn we het daarover eens. Maar wij hebben geen enkele bevoegdheid in de uitvoering. Daarvoor zijn we afhankelijk van andere partijen, zoals grondeigenaren en de gemeente.”
 

Reactie wethouder

Wethouder Michael Geerdink was ook aanwezig en gaf aan de urgentie gehoord te hebben. “Het is positief dat zoveel jongeren hier in Zenderen willen blijven. Deze visie komt straks samen met onze omgevingsvisie en daar kun je dan vervolgens plannen op maken. Dat kan niet van de ene op de andere dag. Maar we hebben de geluiden gehoord.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024