Politiek geschrokken van negatieve reacties op Huis van Borne
MEERDERE FRACTIES SPREKEN ZORGEN UIT

Politiek geschrokken van negatieve reacties op Huis van Borne

Op 11 april schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het bedenken van een naam voor het nieuwe gemeentehuis, dat in 2025 een fysieke eenheid moet gaat vormen met het Kulturhus. Een vraag die nogal verkeerd viel in de samenleving getuige de vele negatieve reacties daarop. ‘House of Horror’, ‘Villa List en Bedrog’, ‘Bornse Blunder’, ‘Titanic’, ‘Bodemloze Put’. Een greep uit de enorme hoeveelheid suggesties die er binnenkwamen op onze website en Facebookpagina. Er werd een relatie gelegd met het onlangs stopzetten van het huidige project ’t Wooldrik en gesuggereerd dat de gemeente meer bezig was met het eigenbelang dan die van de kinderen op basisscholen Jan Ligthart en ’t Oldhof, die wachten op een nieuw schoolgebouw.

 

Vragen Lokaal BHZ en VVD

De negatieve reacties hebben ook de politiek niet onberoerd gelaten en meerdere fracties stelden er vragen over. Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ - foto in de tekst): “Hoe moeten we aan de Bornse samenleving uitleggen dat we wel voortvarend verder gaan met de ontwikkeling van het Huis van Borne, een prijsvraag uitschrijven voor een naam, terwijl de scholen en de sportvoorzieningen in nagenoeg onbewoonbare bouwvallen gehuisvest zijn? Dit heeft onze prioriteit en dan kan het toch niet zo zijn dat de voorbereiding voor het bouwen van Huis van Borne gewoon doorgaat?”

 

Ook Leo Graafhuis (VVD) gaf aan geschrokken te zijn van de ontstane maatschappelijke onrust. Hij vroeg wethouder Vermorken uit te leggen hoe de projecten ’t Wooldrik en Huis van Borne zich tot elkaar verhouden in tijd en financieel.

 

Uitleg wethouder Vermorken

David Vermorken (foto in de tekst): “Ik lees berichten alsof er geen sprake meer is van sportvoorzieningen of een school in Borne-West. Niets is minder waar! Er bestaat geen enkele twijfel over dat er met spoed een oplossing nodig is voor sport en onderwijs. Geen enkele twijfel! Daarom komen we ook voor de zomer nog met denkrichtingen over hoe het verder moet.” Als het aan Vermorken ligt zal de gemeenteraad direct besluiten over een krediet om het project te kunnen voortzetten, waarmee eigenlijk de definitieve ‘go’ gegeven wordt. Voor het Huis van Borne wordt dat niet eerder verwacht dan eind dit jaar. Het opstarten van de bestemmingsplanprocedure van het nieuwe gemeentehuis moest echter eerder van start. “Omdat er mogelijk bezwaren zullen komen konden we daarmee niet wachten.”

 

Los daarvan staat de prijsvraag over de nieuwe naam. “We wilden inwoners betrekken zodat het echt het ‘huis van heel Borne’ wordt in plaats van alleen het gemeentehuis. Maar we beseffen dat dit in de beeldvorming heel ongelukkig was.”

 

Volgens Vermorken is intrekken bij het Kulturhus nog steeds de goedkoopste oplossing. “Het huidige gemeentehuis verbouwen is vele malen duurder.”

 

Zorgen over kosten bij D66

Ernst Janssen (D66) is er niet helemaal gerust op: “Wij hebben eerder, en wel bij herhaling, onze ongerustheid en zorgen uitgesproken over het gemak waarmee grote projecten in Borne voortdenderen, zonder regelmatig enige goede tussentijdse (financiële) rapportage aan de raad.” De laatste informatie dateert van een jaar geleden. Toen bleek het Huis van Borne 8,1 miljoen te gaan kosten, bijna drie miljoen meer dan twee jaar daarvoor ingeschat. “En nu? Het blijft oorverdovend stil.” Janssen wil dat alternatieven, als het renoveren van het huidige gemeentehuis, opnieuw worden doorgerekend en bij de discussie worden betrokken. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 02 mei 2023
Tja ... de hoognodige communicatie deskundige schijnt nog niet benoemd te zijn.
Schrikken is inderdaad een groot woord, maar dit was te verwachten. Nu overheidsgebouwen energielabel C dienen te hebben, moet er iets gebeuren. Isoleren of naast het bestaande Kulturhus (nog niet energielabel C neem ik aan) een gemeentehuis bouwen. 8,1 miljoen is geen kattedrek, en is dit bedrag niet een stap te veel voor een kleine gemeente zoals Borne?
En waarom nu al een naam vragen aan de Borneraren terwijll de eerste steen nog niet eens gelegd is?
Vragen die de politiek aan zich zelf moet voorleggen hoe het nu verder moet. Bouwen of afschalen of isoleren - er zal hierover nog menig Gemeenteraadsavonden en commissie vergaderingen ten spijt, er zal water bij de wijn gedaan moeten worden.
Ron Hartman — 25 apr 2023
Het nieuwe Gemeentehuis! Ik lees het goed? Het NIEUWE GEMEENTEHUIS? Goedkoper dan isoleren van het huidige gemeentehuis OMDAT de kostenpost Cultuur op een commercieel theaterzaaltje na, nagenoeg verdwijnt? Ik zie die feitelijke en gelijktijdige boekhoudkundige truc zomaar voor me!
Ga in het eigen home isoleren Gemeente, net als alle burgers dat moeten doen en als ze wat subsidie daarvoor willen, zich door idioot lastige aanvragen moeten worstelen met grote kans op een afwijzing. Onderverhuren kan ook prima.
En... Raadsleden, besef dat de kennis en behendigheid om U en B&W wat voor te spiegelen, te groot is om zomaar te vertrouwen. U had ook zelf een inschatting kunnen maken over het wenselijk zijn van het sportpaleis en de veel hogere kosten die daarvoor moesten worden opgebracht (Vooral tgv onnodige sloop en onvoldoende isolatie) ook het Kulturhus is onvoldoende geisoleerd en van warmtewinners voorzien (vraag even het energieverbruik op) en dat zal er toch nog even bijkomen straks.
Drieven — 24 apr 2023
Ik denk dat het helpend zou in de journalistiek, alsmede de communicatie vanuit de gemeente, te vermelden dat er weinig sprake is van keuze. De quote van wethouder Vermorken over de kosten lijkt me te gaan over het feit dat overheidsgebouwen sinds januari energielabel C of beter moeten hebben. Zie meer hier: https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren

Dat komt wrang en als hard gelag over voor onderwijs en sport, helemaal mee eens. Maar als mijn aanname klopt is het een misverstand dat er sprake is van keuze. Het zijn parallelle ontwikkelingen die bij elkaar opgeteld niet lijken te passen.

Ik vind het jammer te zien dat polarisatie hierdoor in de hand gewerkt wordt. Mijn suggestie is daarom om een een juridisch kader bij dergelijke artikelen toe te voegen. Op zijn minst bevordert dit begrip, waarbij de ruimte mag bestaan voor emotionele reacties.

Ga er maar aan staan. Neem die verantwoordelijk maar. Dat lijkt me moeilijker dan je denkt.
Herman — 24 apr 2023
Als je het huidige gemeentehuis afzet tegen de staat van de basisscholen en de blaashal, dan is het opmerkelijk dat je doet alsof er haast geboden is met het nieuwe gemeentehuis.

Wellicht is het een idee om het nieuwe gemeentehuis te combineren met sport en daar de synergievoordelen in te zoeken. Kunnen de ambtenaren na de werkdag zo door om nog even te sporten. We moeten tenslotte allemaal langer doorwerken en fit blijven is belangrijk. Ik zou hier een studie van maken en dat plan de komende 15 jaar gaan uitwerken. En ondertussen een fatsoenlijke school op de locatie van Jan Ligthart / het Ridderspoor bouwen.
Bram — 24 apr 2023
De gemeente Hengelo is ook een puinzooi Henk, we schieten niks op met het opheffen van onze gemeente.

Verder natuurlijk raar dat de politiek hier van schrikt. Had niemand dit dan aangevoeld? Hoe beoordeelt de politiek haar binding met de inwoners?
Henk — 24 apr 2023
Goedkoper en beter is om Hengelo te vragen of ze de boel willen overnemen. Professioneler ook!

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geďnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024