Niet iedereen enthousiast over Huis van Borne
KUNSTENAARS DREIGEN EXPOSITIERUIMTE KOETSHUIS TE VERLIEZEN

Niet iedereen enthousiast over Huis van Borne

Dinsdagavond werden gemeenteraadsleden bijgepraat over de voortgang van de verhuizing van het gemeentehuis naar het Kulturhus. Nog steeds is de planning dat dit per 1 januari 2025 een feit is. Het ontwerp van de verbouwing wordt steeds verder verfijnd en ook aan aanverwante zaken als dienstverlening, systemen, en hybride gaan werken wordt hard gewerkt. Vooralsnog gaat men ervan uit dat het geheel rond de 8,1 miljoen gaat kosten, zo blijkt uit de presentatie. In december dit jaar wordt duidelijk welk krediet de gemeenteraad uiteindelijk moet afgeven.
 

Creatieve suggesties voor een naam

Ondertussen is er aan de inwoners gevraagd naar suggesties voor een nieuwe naam voor het gebouw dat er straks staat. Het heeft de werktitel ‘Huis van Borne’ of ‘Pand zonder naam’, en intern heet het project inmiddels ‘De Oversteek’. Op de Facebookpagina van BorneBoeit stromen de namen intussen binnen. Uiterst creatief, zelden positief overigens. Ga zelf maar kijken.
 

Het bracht Bram Entrop (GB90) ertoe om voor de presentatie een opmerking te plaatsen over de timing van de communicatie vanuit de gemeente. “Realiseer je hoe dit, net na het stopzetten van ’t Wooldrik, overkomt bij de inwoners van Borne!”
 

Expositieruimte Koetshuis dreigt te verdwijnen

Ook niet positief zijn de kunstenaars van het kunstenaarscollectief BArt, dat in de nieuwe opzet de expositieruimte in het Koetshuisje bij het Kulturhus dreigt te verliezen. Yvonne Denekamp sprak namens het collectief in bij het agendapunt ‘Cultuuragenda en beleidsvisie cultuur’ tijdens het Politiek Beraad dat volgde op de presentatie van het Huis van Borne.

 

“Na 20 jaar gefunctioneerd te hebben als expositieruimte, van en voor Borne, is het idee geopperd om het historische pand bij het nieuw te ontwikkelen Huis van Borne te betrekken. Dat vinden wij een zorgelijke ontwikkeling. Hoe open is nog het gesprek over onze ambities? Terwijl het podium van de Bornse gemeenschap onderworpen wordt aan een mogelijke transformatie naar een presentatielocatie van gemeentelijke projecten. Een Koetshuis, een openbare galerie, naast het Kulturhus, bij het Kulturplein, in het hart van Borne. Daar waar het culturele leven zich afspeelt. Moeten wij iets dat in jaren is opgebouwd verliezen?”
 

Verantwoordelijk wethouder Martin Velten kon er niet echt antwoord op geven. “De kwestie Koetshuis ligt bij een andere portefeuillehouder. Er zal wel worden gekeken hoe we exposities kunnen blijven faciliteren.”
 

Dat zal dan moeten gebeuren in het ‘participatieproces’ dat geplakt zit aan het proces om tot een beleidsvisie cultuur te komen. De kunstenaars hebben er, blijkens de woorden van Yvonne Denekamp, weinig fiducie in. (AJ)

 

Foto in de tekst © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ruud — 17 apr 2023
Als naam zou ik het " het bestuurshus" noemen, past mooi bij het kulturhus.
www.heemschut.nl/ — 14 apr 2023
zo had het ook gekund, als we niet keer op keer economie de prioriteit gaven...
www.deventer.info/binnenstadskwartieren/bergkwartierdeventer/
Petra — 13 apr 2023
Waarom zou verontwaardigd?
Echt mensen zijn zo van de telefoon en zo van zichzelf..tis ongelofelijk

Simpel maak je niet te druk !
Andre — 13 apr 2023
het Jokkers hus
Herman — 13 apr 2023
Dit is geen participatieproces. Dit is je ware aard tonen over hoe je als B&W naar kunst en cultuur kijkt. Als een kostenpost. En het feit dat je als wethouder het Koetshuis een kwestie noemt, zegt veel over de mate waarin naar de inbreng van de kunstenaars geluisterd gaat worden. Als het wegstrepen van een kleine expositieruimte het verschil in de begroting moet gaan maken, dan gaat er iets niet goed. En al helemaal niet als je dit doet om je eigen ambtenaren er warmpjes bij te laten zitten. En dat na 20 jaar trouwe dienst. Om treurig van te worden.
Naam voor het nieuwe stadhuis

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
28-11-2023

Eremedaille St. Gregorius voor Hermien van der Aa

Woensdag was het de naamdag van Cecilia, patroonheilige van de muzikanten. Het is om die reden...
26-11-2023

Jonge Toet’nbloazers hebben Lotte en Bart

Een klein uurtje later dan te doen gebruikelijk, want ja… het is de avond van FC...
25-11-2023

Prins Edwin en zijn Dennis: een gouden duo

Vrijdagavond om klokslag elf minuten over negen was het zover. De Toet’nbloazers hebben...
24-11-2023

Reageren met een reageerbuisje

Deze zomer is er een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe cultuurnota. De gemeente...
16-11-2023

Muziek voor ieders portemonnee

Laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen, kennis maken met klassieke muziek plus gedichten en...
10-11-2023