Zorgwonen De Hooiberg komt dichtbij
BUURT EN GEMEENTE ACHTER PLANNEN BESTEMMING BASISSCHOOL

Zorgwonen De Hooiberg komt dichtbij

De realisatie van Zorgwonen De Hooiberg voor elf mensen met een lichte lichamelijke en/of geestelijke beperking komt steeds dichterbij. Omwonenden van de vroegere basisschool in de wijk Stroom-Esch omarmen de plannen massaal en de schetsen voor de grondige verbouwing liggen in concept klaar. “We verwachten dat onze investeerder op korte termijn met de gemeente kan onderhandelen over de overname van het gebouw”, denkt voorzitter Martin Demmer van de werkgroep die het project initieert.

In de voormalige Hooiberg komen elf woonunits met een kleine hal met meterkast, een eigen keuken en woonkamer, een daarvan gescheiden slaapkamer en een natte cel (douche en toilet). De toekomstige bewoners gaan er zelfstandig wonen, maar in het pand is 24 uur per dag zorg aanwezig. Het middelste gedeelte van de pand krijgt de bestemming van centrale ruimte, die ook benut kan worden voor activiteiten vanuit de wijk, zoals van verenigingen.

Andere vormen van dagbesteding
“We hebben vooraf veel vergelijkbare wooninitiatieven bezocht, ook om ervan te leren wat je beter niet kunt doen en om te horen wat ze nu zouden veranderen als ze nog moesten beginnen. Op basis daarvan wordt het bij ons mogelijk om in de centrale ruimte de groep in tweeën te splitsen zodat je om maar iets te noemen de snelle en langzame eters uit elkaar kunt halen of groepen op verschillende tijdstippen kunt laten eten.
Door de flexibele wanden kunnen we er even gemakkelijk weer één geheel van maken. We zitten er ook aan te denken om daar andere vormen van dagbesteding in onder te brengen, zoals voor ouderen. We hebben er de beschikking over een redelijk grote keuken, dus is het bijvoorbeeld mogelijk dat groepen er samen koken.”

Toen de plannen al redelijk gevorderd waren en de werkgroep zowel een investeerder als architect aan zich had verbonden, moest de gemeente nog wel eerst toetsen of ze pasten binnen het huisvestingsplan van de scholen. “Nadat de manier waarop de verkoop van De Zonnebloem verliep met diverse plannen vanuit de wijk zo goed was gevallen, heeft de gemeente zichzelf opgelegd die aanpak voor al haar gebouwen te kiezen. Maar gelukkig is ons project daar met erg veel jubel ontvangen en is ook de wijkraad van de Stroom-Esch erg enthousiast. Voor ons was het ook een voorwaarde dat we eerst de omwonenden wilden informeren, maar de gemeente vond dat haar taak en heeft dat heel voortvarend gedaan.”

Het beleidsplan gaat binnenkort richting het College van B & W met het verzoek ermee in te stemmen. “Het voldoet aan alle regels die zijn gesteld aan dit soort initiatieven”, weet Martin Demmer. “Het is een initiatief vanuit de burgers, de buurt moet het dragen. Mooi is ook dat de investeerder uit Borne komt en het als een sociaal-maatschappelijke investering ziet.”

Als bij elkaar passend gezin
Omdat er al negentien kandidaten zijn voor de huisvesting in De Hooiberg, moeten er acht daarvan worden teleurgesteld. “Er is veel meer belangstelling dan dat er plekken zijn”, bevestigt Demmer. Hij kan verder melden dat al een zorgprofessional is benaderd, die op basis van kennis en kunde de uiteindelijke groep samenstelt. “Daar willen we zelf als ouders ook geen bemoeienis mee hebben. Dat moet gebeuren op basis van een aantal criteria, waardoor een zo homogeen mogelijke groep ontstaat, als een bij elkaar passend gezin. Als onze zoon straks op de fiets stapt, moet hij als hij zegt dat hij naar huis gaat De Hooiberg bedoelen. Dat is het beeld dat wij voor ogen hebben.”

Voordat het, volgens schema in het najaar van 2018, zover is wacht eerst nog een grondige verbouwing van de voormalige school. “We willen het gebouw weer up to date maken met zoveel mogelijk het behoud van het bestaande casco”, belooft Basiel Ankersmit van BLM Architecten. “Er komen transparante zichtlijnen, de centrale ruimte wordt heel functioneel en er komen wat lokalen bij, terwijl we die op andere plekken weghalen. En er komt een mooie patiotuin tussen De Hooiberg en de sporthal. We hebben bij alles erg gekeken naar de originele tekeningen van De Hooiberg.” (WP)

Lees ook ons eerdere artikel Plannen begeleid wonen in De Hooiberg

Artist impressions © BLM Architecten​

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 03 jun 2017
Zelfstandig wonen zou een interessante optie zijn, als dat onder de bestemming Maatschappelijke Dienstverlening kan door daarnaast een minimum 24 uurszorg te garanderen. Succes!
Andre — 03 jun 2017
Mooi initiatief dit moeten we omarmen als Borne

De bijen zijn weer thuis

De bij is onlosmakelijk verbonden met Borne. Het nijvere diertje maakt immers deel uit van het...
07-05-2021

Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne

ADVERTORIAL • “De televisie staat bij mij alleen maar aan om naar te...
07-05-2021

Gratis coronatest bij de grens

Ook inwoners uit Borne die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten,...
06-05-2021

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de...
01-05-2021

NEO neemt afscheid van Peter Annink

Op maandag 26 april overleed, na een kort ziekbed, onverwacht Peter Annink op 55-jarige...
30-04-2021

Heuse kraamkamer bij De Bonte Koe

Het lijkt deze weken wel een kraamkamer, de plek van dierenparkje De Bonte Koe bij Het Dijkhuis....
28-04-2021