Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’
NIEUWE STICHTING MOET REDDING WORDEN VOOR NOODLIJDENDE ONDERNEMERS

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke tijden heen te helpen. Toch zijn er ondernemers - het kan ook bijna niet anders - die tussen wal en schip raken. Die nét niet aan de gestelde voorwaarden voldoen. Simpelweg doordat ze te jong zijn, hun partner nog inkomsten heeft, of niet kunnen aantonen een fors omzetverlies te dragen. Vaak zijn het schrijnende situaties, die tot sluiting dan wel faillissement kunnen leiden. Ook in onze gemeente komen ze voor. Voor een aantal Bornse ondernemers aanleiding de alarmklok te luiden. Vrijdag richtten ze daarom de Stichting Borns Noaberschap op, bedoeld om de noodlijdende collega’s de helpende hand toe te steken.

 

‘We moesten gewoon iets doen’

Het initiatief daartoe ontstond enkele weken geleden in de corona-app van de ondernemers, waarin steeds meer geluiden van wanhoop doorsijpelden. “Dit kán niet zo zijn”, aldus een van hen. “De regeltjes en het zwart-wit denken brengt onze collega-ondernemers nodeloos in gevaar. We werken er allemaal keihard voor om Borne een levendig centrum te laten zijn en door allerlei kromme situaties dreigen zij nu de dupe van de pandemie te worden. We moesten gewoon iets doen”.

 

De voorzichtige oproep vond weerklank. Een aantal ondernemers verklaarde zich bereid hun collegiale schouders eronder te zetten. Een enkeling doneerde zelfs al om de eerste nood te kunnen lenigen. Uiteindelijk resulteerde het dus enkele dagen geleden in de oprichting van de nieuwe stichting. “Want áls we het doen, willen we het ook goed doen”, aldus Herman Ellenbroek, een van de nieuwe stichtingsbestuurders. “Dan willen we het ook serieus aanpakken, het gaat om echt leed en vaak om groot geld.”

 

Reddingsboei

Om die reden worden aanvragen die bij de kersverse stichting binnenkomen ook nauwkeurig beoordeeld. Daarbij dienen ze een ter zake deskundig bureau, dat zich voor deze specifieke situatie geheel belangeloos wil inzetten, financiële opening van zaken te geven. “We willen namelijk geen sponsorgelden doorsluizen naar ondernemers die óf toch al niet meer te redden zijn óf om andere redenen een extra financiële buffer zoeken. Nee, het geld moet echt bij díe ondernemers terecht komen, die onze reddingsboei ook daadwerkelijk behoeven.”

 

Inmiddels heeft de kersverse stichting al meer dan tien voorlopige en heel diverse aanvragen voor bijstand ontvangen. “Al spreken we liever niet van bijstand, maar van pure noaberhulp. We zijn er immers voor elkaar en met elkaar moeten we deze moeilijke tijd zien door te komen. Daarom zijn we ook zo blij met de ondernemers die wél een goed jaar hebben gedraaid en spontaan een deel van hun opbrengst aan de stichting doneren. Het is tekenend voor de onderlinge verbondenheid die we kennen in Borne”, zo besluit Ellenbroek. “Met elkaar blijven we knokken om ons fantastische centrum intact te houden.” (AJ/BM)

 

Meer informatie over de Stichting Borns Noaberschap is te verkrijgen via noodkreet@bornsnoaberschap.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023