‘Geen uitbraak corona op Bornse basisscholen’
BESMETTINGEN TE HERLEIDEN NAAR THUISSITUATIE

‘Geen uitbraak corona op Bornse basisscholen’

In de Twentsche Courant Tubantia verscheen gisteren een artikel over basisscholen in Borne die getroffen zouden zijn door corona. De vergelijking werd getrokken met een uitbraak van corona in Enter, die te herleiden was naar de school in die plaats. Anders dan in Enter is echter in Borne de school niet de bron van oplopende besmettingen. Dat rijmt ook niet met de besmettingscijfers in Borne. Zondag werden er weliswaar 15 positieve testresultaten gemeld voor Borne, gisteren waren dat er 9 en vandaag 5.
 

Scholen niet bron

“Er is zeker geen sprake van een ‘uitbraak’”, vindt Ralf Dwars, bestuurder van de Stichting Brigantijn, waaronder bijna alle basisscholen in de gemeente vallen. “Volgens protocol gaat bij één besmetting de hele groep in quarantaine. Op dit moment is dat het geval bij 10 groepen, verdeeld over basisscholen De Vonder, De Wheele, Jan Ligthart, Iemnschelf en de Oldhof. Dat is tien procent van het totaal aantal groepen.” Er is nauw contact met de GGD en volgens Dwars is dit een percentage waar landelijk rekening mee is gehouden toen besloten werd de scholen weer te openen. “Alle gemelde besmettingen zijn te herleiden tot de thuissituatie. Vooralsnog is het niet zo dat leerlingen elkaar besmetten en scholen de bron zijn of dat er een duidelijk cluster van besmettingen is.”
 

Richtlijnen

Ondertussen komen er veel vragen binnen van ouders. “We proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren.” De scholen houden zich aan de richtlijnen die door de GGD zijn gegeven. “Tot nu toe is er nog geen sprake van dat kinderen elkaar besmetten.” Het betekent overigens niet dat Dwars de situatie als ‘niet zorgelijk’ wil bestempelen. “Nee, dat wil ik niet zeggen. We kunnen allemaal niet in de toekomst kijken. We hebben ermee te maken. De overheid heeft besloten om de scholen weer te openen, dan loop je een risico en daar hebben we maar mee te dealen.” Dat wil niet zeggen dat Dwars tegen het besluit was om scholen weer te openen. “Gesloten blijven heeft ook een nadelig effect op kinderen.” (AJ)

 

Foto © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Nico — 16 mrt 2021
Het wordt tijd dat de journalisten van Tubantia weer eens worden bijgeschoold over journalistiek. Het is mij al zo vaak opgevallen dat er totaal verkeerde verslaglegging is dat ik me echt afvraag wat daar voor figuren zitten. Beschamend

Slagerij Jacobs klaar voor de toekomst

ADVERTORIAL • ‘Twents Vakmanschap sinds 1931’, zo luidt het onderschrift bij de...
24-09-2023

Lonneke Oosting opent haar praktijk PodoTwente

ADVERTORIAL • Er wordt al druk verbouwd in de ruimte aan de Europastraat. Nog even, en dan...
23-09-2023

Peter Korf haalt was weer binnen in Borne

“Eind dit jaar hopen we weer terug te keren”, zei Peter Korf in april vorig jaar...
06-09-2023

‘Voor de liefde heb ik altijd tijd’

ADVERTORIAL • “Als je het mij vraagt heb ik het allermooiste beroep dat er...
03-09-2023

Brons voor Danny Kristen op WK Aardrijkskunde

In het Indonesische Bandung streden 177 deelnemers uit 45 landen op de Internationale Geografie...
14-08-2023

Laatste werkzaamheden aan Kindcentrum De Horsten

De leerlingen van basisschool De Vonder genieten nog volop van hun vakantie, maar als die...
07-08-2023