Brigantijn heeft weinig vertrouwen in onderwijsdeel Wooldrik
BESTUURDER RALF DWARS WIL REGIE OVER BOUW NIEUWE SCHOOL

Brigantijn heeft weinig vertrouwen in onderwijsdeel Wooldrik

Bestuurder Ralf Dwars van Stichting Brigantijn heeft de gemeenteraad laten weten te twijfelen of deelname aan het project ’t Wooldrik, vanuit het onderwijs gezien, nog wel zo’n goede keuze is. “Op basis van de huidige gang van zaken krijgen wij steeds minder vertrouwen in een goede afloop voor het onderwijs in het gehele plan ‘t Wooldrik. Uiteindelijk willen wij het beste gebouw voor het beschikbare budget realiseren dat aansluit op onze onderwijsvisie."

 

"De risico’s nemen in onze visie echter toe en de kansen op een succesvol project worden steeds kleiner. Dat maakt dat wij u willen laten weten dat wij op dit moment niet met voldoende vertrouwen in het proces zitten om het eerder gegeven positieve advies - te kiezen voor scenario A - te handhaven. De komende periode zullen wij gebruiken om onze definitieve keuze te maken aangaande onze deelname in het project ’t Wooldrik”, schrijft Dwars.
 

Opknippen

Brigantijn wil het liefste dat het project wordt opgeknipt in een sportgedeelte en een onderwijsgedeelte en het aan de scholen zelf over te laten hoe en waar er binnen het bestaande budget van 5,1 miljoen het beste gebouwd kan worden. Daarbij is nieuwbouw op de huidige Jan Ligthart ook een optie. “Tot nu toe lijkt het er niet op dat wij een schoolgebouw krijgen dat we moeten hebben. Met dat budget kan ik zelf een topgebouw neerzetten en voor minder wil ik niet gaan. Ik heb een verantwoordelijkheid naar de leerlingen, de ouders, het personeel, maar ook naar de burgers. Het gaat wel om gemeenschapsgeld tenslotte.”
 

'Onvoldoende met onderwijs gesproken'

“In het hele traject is er onvoldoende met ons gesproken. Er is meer óver het onderwijs gepraat, dan mét het onderwijs.” Dwars realiseert zich dat zijn recente schrijven niet overal goed zal vallen, maar het komt ook niet uit de lucht vallen. “In de tien jaar dat ik bestuurder ben, heb ik nog nooit zo’n brief geschreven. Het is mij ernst! Ik ga met liefde naar ’t Wooldrik, maar als ik daar niet kan realiseren wat goed is voor het onderwijs, geef mij dan maar het budget en dan bouwen we zelf een school.”
 

De reden om nu met zijn mening naar buiten te komen heeft alles te maken met het besluitvormingstraject van de gemeenteraad. Eind juni moet er definitief een klap op het miljoenenproject ’t Wooldrik gegeven worden. “Als het uiteindelijk niet lukt om een school te bouwen bij het sportpark, dat past bij onze onderwijsvisie, dan zijn we vervolgens weer helemaal terug bij af en dan moet ik wéér het hele traject door. De Jan Ligthart wacht al 12 jaar op een nieuw gebouw en ’t Oldhof al 8 jaar! Uitstel heeft ook consequenties voor het leerlingenaantal. Bovendien kunnen we niet aan de slag met een fusie van beide scholen als er geen perspectief is. We willen snel een besluit en snel een goede school!”
 

Reactie BLOS

Opknippen van het project en de regie over de school bij het onderwijs leggen, inclusief locatiekeuze, is zijn advies aan de gemeenteraad. Dinsdag 22 juni spreekt de politiek erover tijdens het Politiek Beraad.
 

Vanuit de sport wil Jan Gielians, voorzitter van de BLOS eigenlijk liever op dit moment geen reactie geven. “Wat ik jammer vind is dat deze informatie nu naar buiten komt. Ik ga er nog steeds vanuit dat we, samen met het onderwijs, de school bij ’t Wooldrik goed kunnen invullen. Naar tevredenheid van de Brigantijn.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
ongemakkelijke vriend — 16 jun 2021
Heel van hitte-eiland om oorzaak auto te parkeren op het plaatje. Waar past de fiets? Moet die zich door manouvrerende stinkende staalmassa's manouvreren?
Ron Hartman — 16 jun 2021
De bouwkosten stijgen en de Beng/Zen-normen zijn sinds 1 januari jl eigenlijk (minimaal) ook van toepassing voor de gemeente die energiebesparing (van riothermie t/m ventilatie-warmtepompen e.v.) hoog in het vaandel heeft staan. Het budget gaat eerder van 30 miljoen (waarvan al een deeel is gesoupeerd), naar 40 miljoen daardoor. Dat de school vreest dat de sport het onderste uit de kan wil en de school de sluitpost wordt is helder. Oons kent oons is wat beter vertegenwoordigd in 1 van de 2 richtingen?

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023