Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde
GENIETEN VAN SFEERVOLLE VIOOLMUZIEK TUSSEN OVERWELDIGEND GROEN EN TWENTSE VOGELTJES

Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde

Saskia Frijns (viool) en Bart Folkers (altviool), professionele musici, brengen op een zonnige zomerdag natuur en muziek bij elkaar. Op een idyllische plek in de sortimentstuin in Zenderen luisteren 40 liefhebbers op de maandagochtend naar de klanken van hun Bachrepertoire. De twee gratis concerten waren al snel uitverkocht, vandaar dat het muzikale stel een derde optreden aanbood dat ook binnen een mum van tijd was volgeboekt.

 

Bachmobile

Het zijn voorlopig de laatste optredens van een serie met hun Bachmobile, een bakfiets, in Twente. Het viool-altvioolensemble Duo Stellina, neemt het publiek mee in korte concerten waar ze de Tweestemmige Inventies van Bach ten gehore brengen. Ze brengen letterlijk de muziek van Bach de natuur in.

 

Folkers legt uit: “Het idee werd tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis geboren. Onze repetities en concerten werden afgelast. In de vrijgekomen tijd fietsten we langs veel mooie plekken. We begonnen te fantaseren over concerten langs fiets- en wandelroutes. In Twente zijn veel prachtige plekken in de natuur verstopt.” Het stel leverde in april 2021 het idee aan bij het Fonds voor Podiumkunsten. Dit voorstel werd door het Fonds gehonoreerd. “Hiermee kon de tour met de Bachmobile door Twente worden gerealiseerd”, vertelt Frijns met trots. “Veel gebeurt in het westen van het land. Wij vinden het belangrijk dat `het` ook in het oosten gebeurt”, vult de Almelose Bart aan.

 

Saskia Frijns is afgestudeerd aan het conservatorium van Maastricht en Utrecht. Zij heeft onder andere gespeeld in het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Bart Folkers is eveneens aan het conservatorium in Utrecht afgestudeerd. Hij speelde in diverse live televisieoptredens zoals De Wereld Draait Door. Beiden hebben met onder andere Janine Jansen samen gespeeld.

 

De linkerhand weet wat de rechter doet

Het concert bestaat uit tien inventieve stukjes. Gecomponeerd door Bach. Het zijn allemaal componeertrucjes, waarbij de twee stemmen om elkaar heen draaien als een danspaar. “Het is eigenlijk voor piano gecomponeerd”, legt Bart het aan het publiek uit. Ferdinand David heeft het voor viool bewerkt. Toch word je meegenomen in het pianowerk. Saskia vertolkt op de viool de rechterhand en Bart op altviool de linkerhand. Het publiek geniet van een magnifiek samenspel.

 

Cultuur leeft

Terwijl de vogels af en toe een deuntje mee fluiten zweven de klanken op de wind door het overweldigende groen van de Kloostergaarden. De liefhebbers van klassieke muziek hopen dat deze musici het komend seizoen weer aan de slag kunnen. De drie concerten op deze dag, en de zeven van de afgelopen dagen in Mander, Delden en de Mosbeek bevestigen dat cultuur leeft. Velen hebben lang gewacht op het moment om weer even cultuur op te snuiven. Deze jonge musici zijn in ieder geval weer te boeken voor het komend seizoen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Stedelijk Orkest raakt gevoelige snaar

In een goed gevulde recreatiezaal van het Maria Mediatrix in Azelo bracht het Stedelijk Orkest...
27-06-2022

Blřf viert 30-jarig jubileum met schitterend...

Vrijdagavond trad Bløf op in het Openluchttheater in Hertme in het kader van Metropool...
24-06-2022

Belevingstheater maakt opnieuw indruk

Dinsdagavond was de tweede van de drie avonden waarop het Belevingstheater dat op zaterdag 2...
22-06-2022

Gregorius jubileert met memorabel concert

Ruim 400 bezoekers kwamen zaterdagavond naar het Openluchttheater in Hertme om het...
18-06-2022

Hits van Suzan & Freek in Hertme

Jaarlijks programmeert Poppodium Metropool vier concerten in het Openluchttheater Hertme, als er...
31-05-2022

De stoom is voor even terug op het spoor

Waren het een week geleden nog veertien postkoetsen die Borne doorkruisten, vandaag was het de...
28-05-2022