Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde
GENIETEN VAN SFEERVOLLE VIOOLMUZIEK TUSSEN OVERWELDIGEND GROEN EN TWENTSE VOGELTJES

Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde

Saskia Frijns (viool) en Bart Folkers (altviool), professionele musici, brengen op een zonnige zomerdag natuur en muziek bij elkaar. Op een idyllische plek in de sortimentstuin in Zenderen luisteren 40 liefhebbers op de maandagochtend naar de klanken van hun Bachrepertoire. De twee gratis concerten waren al snel uitverkocht, vandaar dat het muzikale stel een derde optreden aanbood dat ook binnen een mum van tijd was volgeboekt.

 

Bachmobile

Het zijn voorlopig de laatste optredens van een serie met hun Bachmobile, een bakfiets, in Twente. Het viool-altvioolensemble Duo Stellina, neemt het publiek mee in korte concerten waar ze de Tweestemmige Inventies van Bach ten gehore brengen. Ze brengen letterlijk de muziek van Bach de natuur in.

 

Folkers legt uit: “Het idee werd tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis geboren. Onze repetities en concerten werden afgelast. In de vrijgekomen tijd fietsten we langs veel mooie plekken. We begonnen te fantaseren over concerten langs fiets- en wandelroutes. In Twente zijn veel prachtige plekken in de natuur verstopt.” Het stel leverde in april 2021 het idee aan bij het Fonds voor Podiumkunsten. Dit voorstel werd door het Fonds gehonoreerd. “Hiermee kon de tour met de Bachmobile door Twente worden gerealiseerd”, vertelt Frijns met trots. “Veel gebeurt in het westen van het land. Wij vinden het belangrijk dat `het` ook in het oosten gebeurt”, vult de Almelose Bart aan.

 

Saskia Frijns is afgestudeerd aan het conservatorium van Maastricht en Utrecht. Zij heeft onder andere gespeeld in het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Bart Folkers is eveneens aan het conservatorium in Utrecht afgestudeerd. Hij speelde in diverse live televisieoptredens zoals De Wereld Draait Door. Beiden hebben met onder andere Janine Jansen samen gespeeld.

 

De linkerhand weet wat de rechter doet

Het concert bestaat uit tien inventieve stukjes. Gecomponeerd door Bach. Het zijn allemaal componeertrucjes, waarbij de twee stemmen om elkaar heen draaien als een danspaar. “Het is eigenlijk voor piano gecomponeerd”, legt Bart het aan het publiek uit. Ferdinand David heeft het voor viool bewerkt. Toch word je meegenomen in het pianowerk. Saskia vertolkt op de viool de rechterhand en Bart op altviool de linkerhand. Het publiek geniet van een magnifiek samenspel.

 

Cultuur leeft

Terwijl de vogels af en toe een deuntje mee fluiten zweven de klanken op de wind door het overweldigende groen van de Kloostergaarden. De liefhebbers van klassieke muziek hopen dat deze musici het komend seizoen weer aan de slag kunnen. De drie concerten op deze dag, en de zeven van de afgelopen dagen in Mander, Delden en de Mosbeek bevestigen dat cultuur leeft. Velen hebben lang gewacht op het moment om weer even cultuur op te snuiven. Deze jonge musici zijn in ieder geval weer te boeken voor het komend seizoen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024