Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde
GENIETEN VAN SFEERVOLLE VIOOLMUZIEK TUSSEN OVERWELDIGEND GROEN EN TWENTSE VOGELTJES

Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde

Saskia Frijns (viool) en Bart Folkers (altviool), professionele musici, brengen op een zonnige zomerdag natuur en muziek bij elkaar. Op een idyllische plek in de sortimentstuin in Zenderen luisteren 40 liefhebbers op de maandagochtend naar de klanken van hun Bachrepertoire. De twee gratis concerten waren al snel uitverkocht, vandaar dat het muzikale stel een derde optreden aanbood dat ook binnen een mum van tijd was volgeboekt.

 

Bachmobile

Het zijn voorlopig de laatste optredens van een serie met hun Bachmobile, een bakfiets, in Twente. Het viool-altvioolensemble Duo Stellina, neemt het publiek mee in korte concerten waar ze de Tweestemmige Inventies van Bach ten gehore brengen. Ze brengen letterlijk de muziek van Bach de natuur in.

 

Folkers legt uit: “Het idee werd tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis geboren. Onze repetities en concerten werden afgelast. In de vrijgekomen tijd fietsten we langs veel mooie plekken. We begonnen te fantaseren over concerten langs fiets- en wandelroutes. In Twente zijn veel prachtige plekken in de natuur verstopt.” Het stel leverde in april 2021 het idee aan bij het Fonds voor Podiumkunsten. Dit voorstel werd door het Fonds gehonoreerd. “Hiermee kon de tour met de Bachmobile door Twente worden gerealiseerd”, vertelt Frijns met trots. “Veel gebeurt in het westen van het land. Wij vinden het belangrijk dat `het` ook in het oosten gebeurt”, vult de Almelose Bart aan.

 

Saskia Frijns is afgestudeerd aan het conservatorium van Maastricht en Utrecht. Zij heeft onder andere gespeeld in het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Bart Folkers is eveneens aan het conservatorium in Utrecht afgestudeerd. Hij speelde in diverse live televisieoptredens zoals De Wereld Draait Door. Beiden hebben met onder andere Janine Jansen samen gespeeld.

 

De linkerhand weet wat de rechter doet

Het concert bestaat uit tien inventieve stukjes. Gecomponeerd door Bach. Het zijn allemaal componeertrucjes, waarbij de twee stemmen om elkaar heen draaien als een danspaar. “Het is eigenlijk voor piano gecomponeerd”, legt Bart het aan het publiek uit. Ferdinand David heeft het voor viool bewerkt. Toch word je meegenomen in het pianowerk. Saskia vertolkt op de viool de rechterhand en Bart op altviool de linkerhand. Het publiek geniet van een magnifiek samenspel.

 

Cultuur leeft

Terwijl de vogels af en toe een deuntje mee fluiten zweven de klanken op de wind door het overweldigende groen van de Kloostergaarden. De liefhebbers van klassieke muziek hopen dat deze musici het komend seizoen weer aan de slag kunnen. De drie concerten op deze dag, en de zeven van de afgelopen dagen in Mander, Delden en de Mosbeek bevestigen dat cultuur leeft. Velen hebben lang gewacht op het moment om weer even cultuur op te snuiven. Deze jonge musici zijn in ieder geval weer te boeken voor het komend seizoen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021

Boris op transport voor reparatie

Donderdagmorgen is mammoet Boris van zijn sokkel in het park Scholtenshof gehesen en op...
16-09-2021

Versoepelingen kosten Kulturhus hoofdbrekens

Als demissionair premier Mark Rutte vanavond aankondigt dat de anderhalve meter tot het verleden...
14-09-2021

Helligen Hendrik trekt van leer in Hertme

"Anderhalve meter is prima, mer dan hoef ie hier nich op anderhalve kilometer te goan...
12-09-2021

Diversiteit troef tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendag 2021 in Borne is met een nieuwe activiteit gestart. Het is nu namelijk ook...
11-09-2021

Exposities met galeriefunctie

Twintig jaar geleden telde Borne nog zo’n acht galerieën. De kunstliefhebber hopte...
06-09-2021