BSO+ kers op de taart voor KDV in Hertme
INITIATIEF GEMEENTE PAST IN ONTWIKKELING VAN ‘DE DRIE BIGGETJES’

BSO+ kers op de taart voor KDV in Hertme

“De Drie Biggetjes is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, vertelt eigenaresse Gea Wissink vrijdagmiddag lachend en vol trots als wethouder Martin Velten een kijkje komt nemen bij de nieuwste loot van het kinderdagverblijf: de BSO+. Deze buitenschoolse opvang aan de Wetering in Hertme is specifiek bestemd voor kinderen uit onze gemeente die een extra zorgvraag hebben. De gemeente was de initiatiefnemer van de extra faciliteit. “Voorheen werden deze kinderen vooral naar jeugdhulpverleners, zoals zorgboerderijen, verwezen. De kosten waren hoger, maar bovendien komt het de kinderen én hun ouders op deze wijze meer ten goede. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten”, aldus de wethouder.
 

Kleinschalig en gemoedelijk

De nieuwe BSO+ in Hertme is daarmee een van de voorlopers in onze regio. “Het past ook helemaal in de ontwikkeling van ons kinderdagverblijf, waar dagelijks ruim 130 kinderen gebruik van maken,” aldus de eigenaresse. “Met de ruime opzet van onze locatie, waarin dus inmiddels verschillende disciplines zijn ondergebracht, blijft de kleinschaligheid en daarmee de gemoedelijkheid gewaarborgd. Daarnaast werken we sterk persoonsgericht.” Een van de begeleiders, op dat moment met een kind in de zandbak, vult aan met: “De kinderen voelen zich hier op hun gemak, de rustige omgeving werkt daaraan mee.”
 

Kleine groepen met een eigen pedagogisch medewerker

Een reguliere BSO ontfermt zich over kinderen van 4 tot en met 12 jaar na de basisschooltijden. Veel werkende ouders maken er gebruik van. Via de belastingdienst kunnen ze een bijdrage vragen in de kosten. Er zijn echter ook kinderen met een extra zorgvraag, bijvoorbeeld omdat ze te veel prikkels ervaren. Een reguliere BSO kan hier onvoldoende op anticiperen. “En daarvoor is dan de BSO+ geschikt”, aldus Wissink. “Hier wordt uitgegaan van kleinere groepen met 6 à 7 kinderen, elk met een eigen ervaren pedagogisch medewerker die bovendien een sterke affiniteit heeft met zorgkinderen en aan zekere competenties moet voldoen.”
 

Ergo, met de toevoeging van een BSO+ kunnen meer kinderen aan reguliere voorzieningen meedoen. “En vergeet ook niet dat het tussentijds wisselen tussen een ‘gewone’ BSO en een BSO+ nu veel gemakkelijker wordt, zonder dat het veel impact op de kinderen heeft. Spelenderwijs komt het de ontwikkeling van het kind alleen maar ten goede”, vertelt ze. “En dan zorgt de gemeente nog eens voor een vergoeding voor de extra begeleiding”, voegt de wethouder toe. “Ja, ik ben erg blij met deze ontwikkeling”, zo besluit hij. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Zo’n eerste schooldag blijft spannend...

Geen schoolbel op maandagmorgen in Zenderen. Om iets voor half negen stapt juf Petra van de St....
23-08-2021

Marijke Adams stopt als wijkcoördinator

Vandaag zwaait Marijke Adams af als wijkcoördinator van de gemeente Borne. Geen uitbundige...
19-08-2021

Buurman Urenco: wereldspeler op rustige Twentse...

Het is alweer meer dan vijftig jaar geleden dat het zogenoemde Verdrag van Almelo werd...
18-08-2021

Aegidius Hertme ondergaat metamorfose

Als komende maandag voor het eerst de schoolbel weer gaat luiden in Hertme, stappen de 70...
18-08-2021

Architect Henk te Kiefte geniet van zijn vak

Ruim dertig jaar geleden zette een jonge Henk te Kiefte zijn eerste stappen in de...
15-07-2021

Feestelijk uitje voor dreumesen Duimelot

Woensdag was er het jaarlijkse peuteruitje met alle dreumesen van Duimelot. Helaas kon het vorig...
07-07-2021