Veel interesse voor lokale politiek
CURSUS POLITIEK ACTIEF VAN START MET RUIM 20 NIEUWKOMERS

Veel interesse voor lokale politiek

Een kleine twee weken geleden deed burgemeester Jan Pierik, onder andere via deze website, een oproep aan Bornenaren om politiek actief te worden. Volgend jaar maart zijn er immers nieuwe gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent bijna automatisch dat er ook weer nieuwe mensen aan boord zullen moeten komen. Ruim twintig mannen en vrouwen reageerden. Donderdagavond stapten ze, de meesten voor de allereerste keer, de raadszaal van het gemeentehuis in om hun voelhorens uit te steken en de eerste van de drie cursusavonden te volgen die hen door de gemeente wordt aangeboden.

 

Huiskamer van de lokale democratie

In een opgetogen welkomstwoord erkende Pierik zijn geluk bijna niet op te kunnen. ”Ik ben werkelijk heel blij met zó’n grote opkomst”, zei hij. “Het is een goed teken dat zoveel mensen denken: zou dit wellicht iets voor mij zijn? In deze huiskamer van de lokale democratie neemt en draagt u straks misschien als volksvertegenwoordiger een grote verantwoordelijkheid. Weet in elk geval dat u dan mooie en ingewikkelde dingen krijgt voorgeschoteld. Soms zult u er misschien zelfs van wakker liggen, maar u bent dan wel een van de mensen die kunt meebeslissen.”

 

Bonte mix aan Bornenaren

Daarna was het de beurt aan Dirk Velten, onder andere oud-wethouder van de gemeente Almelo en nu begeleider bij ProDemos, de organisatie die de cursus verzorgt. En zoals het hoort stelde hij de aanwezigen eerst in staat zich in enkele woorden aan elkaar voor te stellen. Het bleek om een bonte mix aan Bornenaren te gaan: jong en gepensioneerd, man en vrouw en vaak nog politiek onbekend of in sommige gevallen daarmee al wel enigszins vertrouwd. Ze kwamen uit de (gehandicapten)zorg, het onderwijs, het vrijwilligerswerk, de uniformdiensten, waren moeder of studente en wonen sinds kort of al vele jaren in onze gemeente.

 

Wat ze allemaal wel gemeen hadden, was hun nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van een gemeenteraad, hoe het politieke ‘spel’ wordt gespeeld én hun nu nog ondefinieerbare drive om er op de een of andere manier een bijdrage aan te gaan leveren. Of het uiteindelijk allemaal zo ver zal komen moet later nog blijken. Op 30 september en 6 oktober staan de volgende cursusavonden op het programma. Dan kan er ook kennis worden gemaakt met enkele huidige gemeenteraadsleden. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024