Veel interesse voor lokale politiek
CURSUS POLITIEK ACTIEF VAN START MET RUIM 20 NIEUWKOMERS

Veel interesse voor lokale politiek

Een kleine twee weken geleden deed burgemeester Jan Pierik, onder andere via deze website, een oproep aan Bornenaren om politiek actief te worden. Volgend jaar maart zijn er immers nieuwe gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent bijna automatisch dat er ook weer nieuwe mensen aan boord zullen moeten komen. Ruim twintig mannen en vrouwen reageerden. Donderdagavond stapten ze, de meesten voor de allereerste keer, de raadszaal van het gemeentehuis in om hun voelhorens uit te steken en de eerste van de drie cursusavonden te volgen die hen door de gemeente wordt aangeboden.

 

Huiskamer van de lokale democratie

In een opgetogen welkomstwoord erkende Pierik zijn geluk bijna niet op te kunnen. ”Ik ben werkelijk heel blij met zó’n grote opkomst”, zei hij. “Het is een goed teken dat zoveel mensen denken: zou dit wellicht iets voor mij zijn? In deze huiskamer van de lokale democratie neemt en draagt u straks misschien als volksvertegenwoordiger een grote verantwoordelijkheid. Weet in elk geval dat u dan mooie en ingewikkelde dingen krijgt voorgeschoteld. Soms zult u er misschien zelfs van wakker liggen, maar u bent dan wel een van de mensen die kunt meebeslissen.”

 

Bonte mix aan Bornenaren

Daarna was het de beurt aan Dirk Velten, onder andere oud-wethouder van de gemeente Almelo en nu begeleider bij ProDemos, de organisatie die de cursus verzorgt. En zoals het hoort stelde hij de aanwezigen eerst in staat zich in enkele woorden aan elkaar voor te stellen. Het bleek om een bonte mix aan Bornenaren te gaan: jong en gepensioneerd, man en vrouw en vaak nog politiek onbekend of in sommige gevallen daarmee al wel enigszins vertrouwd. Ze kwamen uit de (gehandicapten)zorg, het onderwijs, het vrijwilligerswerk, de uniformdiensten, waren moeder of studente en wonen sinds kort of al vele jaren in onze gemeente.

 

Wat ze allemaal wel gemeen hadden, was hun nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van een gemeenteraad, hoe het politieke ‘spel’ wordt gespeeld én hun nu nog ondefinieerbare drive om er op de een of andere manier een bijdrage aan te gaan leveren. Of het uiteindelijk allemaal zo ver zal komen moet later nog blijken. Op 30 september en 6 oktober staan de volgende cursusavonden op het programma. Dan kan er ook kennis worden gemaakt met enkele huidige gemeenteraadsleden. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

10-minuten gesprek met GB90 en VVD

In het derde en laatste gesprek met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Borne is...
15-10-2021

10-minuten gesprek met CDA en GrLi/PvdA

Bert Oude Lansink (CDA) en Jan de Vries (GrLi/PvdA) zijn in het tweede 10-minutengesprek iets...
13-10-2021

Maandag start nieuwe fase Europastraat

Vandaag, op zondag, wordt de laatste hand gelegd aan fase 1 van het herinrichten van de...
10-10-2021

Klimaatpelgrims leggen aan in Borne

Van 1 tot en met 12 november vindt in Glasgow de COP26, oftewel de internationale VN Klimaattop...
24-09-2021

Huize Lidwina: rusthuis, verzetsnest en ruďne

Een geslaagde bevrijdingsactie van verzetsgroepen, die aanvankelijk nauwelijks van elkaars...
23-09-2021

Bijtje voor oud-bestuursleden Borne-Rheine

Tijdens de afsluiting van de jaarlijkse Partnerdag van de gemeenten Borne en Rheine werden -...
18-09-2021