Klimaatpelgrims leggen aan in Borne
WANDELEND 2.800 KILOMETER ONDERWEG NAAR DE KLIMAATTOP IN GLASGOW

Klimaatpelgrims leggen aan in Borne

Van 1 tot en met 12 november vindt in Glasgow de COP26, oftewel de internationale VN Klimaattop plaats. De top is bedoeld om landen de kans te geven nieuwe, ambitieuzere klimaatplannen in te dienen en ervoor te zorgen dat de afspraken, die in 2015 door bijna tweehonderd landen werden vastgelegd in het Parijsakkoord, in zicht blijven. Om die reden is een groep van 31 pelgrims vorige maand in Polen van start gegaan voor een tocht van zo’n 2.800 km naar Glasgow. Volgende week donderdag, 30 september, leggen ze aan in Borne om vandaaruit de volgende morgen hun wandeltocht weer voort te zetten.

 

Borne bleek een ideale plek

“De plaatselijke Raad van Kerken Borne-Hertme-Zenderen werd in juni gepolst of zij eventueel voor ‘bed, bad en brood’ zou kunnen zorgen”, vertelt dominee Johan Meijer. “Borne bleek namelijk een ideale plek op de routekaart, waarop vele etappes van zo’n 20 km waren uitgetekend. En eigenlijk waren we van meet af aan enthousiast. Het zou een mooi oecumenisch samenzijn kunnen worden, waarin een groot maatschappelijk thema de leidraad is. En dus zeiden we ja en gingen we er als werkgroep mee aan de slag.”

 

Volgens Meijer ging het daarbij vooral om twee hoofdelementen. ”Ten eerste natuurlijk de opvang van de pelgrims en de faciliteiten om hen van het noodzakelijke te voorzien, maar bovendien zagen we er een hele mooie aanleiding in om ook op plaatselijk niveau nog eens extra aandacht voor het klimaat te vragen.” En aldus geschiedde. Meijer: “Voor wat betreft de overnachting waren we er heel snel uit. De Potkaamp naast de Oude Kerk zou er prima geschikt voor kunnen zijn, zelfs met inachtneming van de geldende coronaregels.”

 

Geschenk uit de hemel

Voor wat betreft de maaltijd op donderdagavond verliep het plan echter wat stroever. De meest voor de hand liggende locatie, de Stefans-Hof, bleek om agenda-technische redenen niet haalbaar, waarop Meijer de stoute schoenen aantrok en het gemeentehuis benaderde. “Daar werd ons verzoek welwillend omarmd. We kunnen er van de burgerzaal gebruik maken. Achteraf een geschenk uit de hemel”, aldus de dominee, “want hiermee wordt ook nog eens het maatschappelijk belang benadrukt.” Bovendien bleek wethouder Michel Kotteman, met onder meer duurzaamheid in zijn portefeuille, bereid daarbij ook aanwezig te zijn.

 

Collega-wethouder, tevens loco-burgemeester Arno Spekschoor is vervolgens vrijdagmorgen present bij de start van de volgende etappe, richting Delden-Goor. Dit vertrek vindt plaats bij de Oude Kerk in Oud Borne en zal om 08.45 uur worden voorafgegaan door een zegenmoment voor de pelgrims. “Om 09.00 uur zet de groep zich dan in beweging”, aldus Meijer. Hij hoopt dat veel inwoners en misschien ook groepen 7 en 8 van de basisscholen bij het uitzwaaimoment aanwezig zijn. “We hebben de scholen in elk geval een lesbrief toegestuurd, met daarin meer tekst en uitleg over het doel van de pelgrimstocht en de klimaattop."

 

Steun

Meijer is ervan overtuigd dat de komst van de pelgrims naar Borne leeft in de gemeenschap. “Van alle kanten hebben we inmiddels veel steun ondervonden om van het verblijf van de pelgrims in onze gemeente een bijzondere gebeurtenis te maken. Zo hebben ook diverse plaatselijke ondernemers een bijdrage geleverd om de lopers een goede maaltijd en rijkelijk gevulde lunchpakketten te bereiden.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024