Gedichten met knipoog naar textiel en Borne
01-11-2021
‘KLEIN LANDSCHAP’ NIEUWSTE GEDICHTENBUNDEL VAN STEVINE GROENEN

Gedichten met knipoog naar textiel en Borne

Zondagmiddag presenteerde Stevine Groenen haar dichtbundel ‘Klein landschap’. Gecombineerd met een klein concert. Een verzameling waarin kunstwerken, textiel en Borne, middels herinneringen met elkaar verbonden worden. De dichteres: “Mijn poëzie omvat dichterlijke schetsen en herinneringen uit een vrouwenleven. Die verbonden zijn met landschappen uit heden en verleden.” Het sluit aan bij de aandacht die Borne en haar textiel krijgt in het project de Rode Draad in het kader van het Textiel Festival Twente.

 

Kunst als inspiratiebron

De bundel omvat 39 gedichten. “Aangespoord door mijn man heb ik het uiteindelijk laten bundelen. De uitgeverij Palmslag bood mij het platform.” Er zijn twee gedichten die opvallen. `Portret van een jong meisje` en `Moeder bij de linnenkast`, gebaseerd op kunstwerken van Fré Cohen en Theo Molkenboer. Fré Cohen was een grafische kunstenares. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook zij, van Joodse afkomst, onder bij de familie Zomer waarvan de boerderij in het buitengebied aan de Deldenerdwarsweg stond. Cohen tekende in 1943 de veertienjarige dochter Mini. Zij zat te borduren in de huiselijke omgeving. Het was haar laatste tekening. Dit verstilde beeld zette Groenen aan het dichten.

 

Het belang van de linnenhandel voor Borne bracht de dichteres naar het schilderij van kunstschilder Theo Molkenboer `Moeder bij de linnenkast` uit 1894. Ook bracht haar dit dicht bij de herinneringen aan haar overgrootmoeder. Ze verwerkte het in poëzie met de gelijknamige titel van het kunstwerk. Het schilderij hangt momenteel in het Drents Museum. Op de omslag van haar boekje prijkt een tekening gemaakt door Francis Kilian. De sensitiviteit van Stevine voor kunstvormen blijkt ook tijdens de voordrachten. Telkens verschijnt op de achtergrond een bijpassend schilderij, pastel, tekening die de luisteraar meeneemt in de poëtische dromen en mijmeringen.

 

Borne en omgeving

De lezer zal in de bundel bekende plekken en histories ontdekken, zoals Het Weeleveld, Zenderen, Twickel en Izak, met een link naar de Bornse Synagoge. Zondagmiddag kwamen drie kunstvormen bij elkaar: dichtkunst, muziek, teken- en schilderkunst. Groenen neemt het publiek mee. Haar innerlijke landschap is verbonden met de natuur. Het is een wandeling door haar landschap. Met hier en daar een blik naar het Twentse coulissen landschap.

 

De bundel van gedichten werd gepresenteerd in de Bornse Synagoge. Toepasselijk omdat één van de gedichten `Izak` hierbij aansluit. Tussen de voordrachten door verzorgenden Han Schokker (piano) en Marinka Wijnands (dwarsfluit) een klein concert. Van klassieke melodieën tot het bekende `Adios Nonino` van Piazzolla. Passend bij de voordracht en de getoonde tekening.

 

Verdienstelijk dichteres

Groenen dicht al van jongs af aan. Ooit met versjes, voorgedragen door haar oom en tante, kwam ze in aanraking met deze kunstvorm. De eerste dichtbundel werd dan ook uitgereikt aan haar familieleden. Die het zaadje plantten. Stevine won voor haar poëzie een aantal prijzen in landelijke wedstrijden en haar werk staat in tal van verzamelbundels. Onlangs werd haar gedicht `Het gewicht van sneeuw` uitgekozen voor de nieuwe verzamel gedichtenbundel voor kinderen en volwassenen: ‘Een wonderprachtig dier’. Haar gedichtenbundel ‘Klein landschap’ is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis in Hengelo en Bruna in Borne. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hoe ervaren wij de natuur?

De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het...
04-06-2024

Twee eeuwen Bornse Vermaning

In oud Borne staan verschillende gemeentelijke en rijksmonumenten. Voor twee rijksmonumenten is...
02-06-2024

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
20-05-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024