Brandweer Borne rukt 107 keer uit in 2021
05-01-2022
KAZERNECOÖRDINATOR HILDE SLAGERS IS TROTS OP HAAR BORNSE MANSCHAPPEN

Brandweer Borne rukt 107 keer uit in 2021

Uit de jaarcijfers die Brandweer Twente woensdag publiceerde, blijkt dat het Bornse korps vorig jaar 107 keer werd opgeroepen om bijstand te verlenen. Het aantal keren is vergelijkbaar met dat in 2020; toen kwamen de manschappen 112 keer in actie. Toch zijn er verschillen waarneembaar. Zo daalde het aantal brandmeldingen van 36 naar 17, terwijl de bijstand bij ongevallen (onder andere verkeer en gaslekkage) meer dan verdubbelde en steeg van 12 naar 28.

 

‘Allround hulpverlener’

Een tendens die overigens in geheel Twente waarneembaar is. Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente daarover: “We zien dat we als brandweer steeds meer worden ingezet als allround hulpverlener. Het aantal branden daalt, maar we krijgen vaker te maken met andere type incidenten waarvoor onze expertise en inzet noodzakelijk is. Denk dan aan de gevolgen van extreem weer, maar ook de coronapandemie, waarbij patiënten met behulp van een redvoertuig uit woningen gehaald moeten worden.”

 

Incidenten in Borne

Ook de Bornse kazernecoördinator Hilde Slagers laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. Terugblikkend op 2021 zegt ze: “Uiteraard heeft de brand in Delden, waarbij twee mensen om het leven kwamen, wel indruk achtergelaten. Het was de ploeg van Borne die het slachtoffer gevonden heeft en naar beneden heeft gebracht. Fysiek en mentaal een pittige inzet, waarbij nazorg echt wel belangrijk is. Een paar dagen later stonden onze mensen alweer bij een volgend incident. Een ongeval met beknelling aan de Bornerbroeksestraat.”

 

Ze vervolgt met: “Verder kwam er op eerste pinksterdag een melding dat er een jongentje vast zou zitten tussen twee muren. Waarbij je je tijdens het aanrijden echt afvraagt ‘Hoe dan?’ en ‘Wat gaan we aantreffen?’ Ja, een hele bijzondere inzet met een goede afloop, want het jochie is veilig tussen de muren weggehaald.” En net zoals Stephan Wevers al aanhaalde, is ook de Brandweer Borne meerdere malen gealarmeerd om de ambulance te ondersteunen. Vaak voor tilassistentie. “Tijdens een van deze inzetten kwam het personeel van de ambulance met de brancard zelfs vast te zitten in de lift, terwijl de patiënt nog boven lag. Dat was dus met recht een inzet in een inzet”, klinkt het.

 

Trots

Zo zijn er veel memorabele momenten die bij haar de revue passeren. “Nog niet zo lang geleden was er een ongeval met letsel op de rondweg, waarbij twee slachtoffers vast zaten in hun auto. Een van onze manschappen zag daarbij tanden liggen op de voorstoel. Dat zijn beelden die je opslaat en die zo’n incident impact geeft. Maar dat maakt je ook trots. Trots op een club van dertig mensen met een en dezelfde passie: daadkrachtig, deskundig en behulpzaam”, aldus Hilde Slagers. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ook politie legt tegel tegen pesten

Op 1 november 2012 maakte Tim Ribberink uit Tilligte op 20-jarige leeftijd een eind aan zijn...
28-06-2022

Vertraging voor ‘nieuw’ knooppunt Azelo

Nog maar drie jaar geleden was iedereen het erover eens: het knooppunt Azelo, daar waar de A1 en...
24-06-2022

Boem is ho...

Op de sociale media komt dagelijks nogal wat voorbij. Zo ook een filmpje uit Borne, waarop is te...
21-06-2022

Helpt Elkander vergadert. Komt u ook?

ADVERTORIAL • Op zaterdag 2 juli is het zover. Vanaf 14.30 uur vindt dan in het...
15-06-2022

Wim Geul - Mister Borne - overleden

In de nacht van donderdag op vrijdag is Wim Geul overleden. De ondernemer pur sang, maar ook...
10-06-2022

Ruim 1.500 kg asperges vindt vandaag zijn weg

Zo’n drieënhalve maand geleden startte de Lions Club Borne met de verkoop van haar...
24-05-2022