Bornse student betrokken bij ontdekking gigantisch sterrenstelsel
AIVIN GAST MAG NAAM BEDENKEN VOOR ENORME GALAXTISCHE STRUCTUUR

Bornse student betrokken bij ontdekking gigantisch sterrenstelsel

Belangwekkend nieuws in de wereld van de astronomie. Recent werd, min of meer bij toeval, een enorm radiostelsel (een type sterrenstesel) ontdekt. Gigantisch van omvang, zo’n 100 keer de grootte van het Melkwegstelsel waar de aarde onderdeel van uitmaakt.

 

De nieuw ontdekte galactische structuur is inmiddels gedoopt tot Alcyoneus, een naam die de Bornse student Aivin Gast (22 jaar) mocht bedenken.
 

‘Een avontuur’

Aivin is student Klassieke Archeologie en Oude Geschiedenis aan de universiteit van Oxford. Heel iets anders dan astronomie. Hij raakte betrokken bij het onderzoek naar het onbekende sterrenstelsel door doctoraal student astronomie Martijn Oei, die hij kende uit zijn tijd in Oxford.

 

“Hij vertelde wat hij op de beelden had gezien en legde uit dat er nog nooit zoiets groots was gezien. Een radiostelsel met een supergroot zwart gat in het midden. Dat trekt materie aan en slingert het deels weer in de ruimte. Daarbij komt zoveel energie vrij, dat je de straling ervan kunt opvangen op aarde met geavanceerde telescopen. Waar Martijn op was gestuit was van een ongekende omvang. 16,3 miljoen lichtjaren doorsnede! Bizar. Ik was helemaal niet met astronomie bezig, maar Martijn maakte me enthousiast en hij vroeg me om hem te helpen de beelden te onderzoeken. Het was een avontuur en het voelde heel speciaal om als een van de eersten deze gigantische structuren onder ogen te krijgen”

 

Gigant Alcyoneus

De beide studenten togen aan het werk en begonnen aan hun wetenschappelijke artikel, de allereerste voor Aivin. En nog wel een heel belangwekkende ook, dat direct wereldnieuws werd. “En het moest ook nog allemaal geheim blijven, totdat het artikel zou zijn gepubliceerd.”

 

Ondertussen hadden de studenten bedacht dat de structuur wel een naam moest hebben. En daar kwam de opleiding van Aivin uitstekend bij van pas. “Het zou een Griekse naam zijn, dat past in de traditie en het moest een naam zijn die iets zei over wat we hadden gevonden. Zo kwam ik op Alcyoneus, een figuur uit de Griekse mythologie. Een van de Giganten die vocht tegen Heracles om de macht over het universum. Alcyoneus was de grootste der Giganten.”
 

Aivin gaat nog even verder met zijn uitstapje in een totaal andere wetenschappelijke discipline. “Er zijn nog veel meer ontdekkingen gedaan en daar komen ook nog artikelen over.” Maar daarna is het toch echt weer terug naar de archeologie en de klassieke oudheid. “Astronomie gaat mij misschien toch wel een beetje boven m’n pet”, klinkt het bescheiden. (AJ)

 

(Foto’s in de tekst: boven Aivin Gast en onder Martijn Oei)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023