Bornse student betrokken bij ontdekking gigantisch sterrenstelsel
AIVIN GAST MAG NAAM BEDENKEN VOOR ENORME GALAXTISCHE STRUCTUUR

Bornse student betrokken bij ontdekking gigantisch sterrenstelsel

Belangwekkend nieuws in de wereld van de astronomie. Recent werd, min of meer bij toeval, een enorm radiostelsel (een type sterrenstesel) ontdekt. Gigantisch van omvang, zo’n 100 keer de grootte van het Melkwegstelsel waar de aarde onderdeel van uitmaakt.

 

De nieuw ontdekte galactische structuur is inmiddels gedoopt tot Alcyoneus, een naam die de Bornse student Aivin Gast (22 jaar) mocht bedenken.
 

‘Een avontuur’

Aivin is student Klassieke Archeologie en Oude Geschiedenis aan de universiteit van Oxford. Heel iets anders dan astronomie. Hij raakte betrokken bij het onderzoek naar het onbekende sterrenstelsel door doctoraal student astronomie Martijn Oei, die hij kende uit zijn tijd in Oxford.

 

“Hij vertelde wat hij op de beelden had gezien en legde uit dat er nog nooit zoiets groots was gezien. Een radiostelsel met een supergroot zwart gat in het midden. Dat trekt materie aan en slingert het deels weer in de ruimte. Daarbij komt zoveel energie vrij, dat je de straling ervan kunt opvangen op aarde met geavanceerde telescopen. Waar Martijn op was gestuit was van een ongekende omvang. 16,3 miljoen lichtjaren doorsnede! Bizar. Ik was helemaal niet met astronomie bezig, maar Martijn maakte me enthousiast en hij vroeg me om hem te helpen de beelden te onderzoeken. Het was een avontuur en het voelde heel speciaal om als een van de eersten deze gigantische structuren onder ogen te krijgen”

 

Gigant Alcyoneus

De beide studenten togen aan het werk en begonnen aan hun wetenschappelijke artikel, de allereerste voor Aivin. En nog wel een heel belangwekkende ook, dat direct wereldnieuws werd. “En het moest ook nog allemaal geheim blijven, totdat het artikel zou zijn gepubliceerd.”

 

Ondertussen hadden de studenten bedacht dat de structuur wel een naam moest hebben. En daar kwam de opleiding van Aivin uitstekend bij van pas. “Het zou een Griekse naam zijn, dat past in de traditie en het moest een naam zijn die iets zei over wat we hadden gevonden. Zo kwam ik op Alcyoneus, een figuur uit de Griekse mythologie. Een van de Giganten die vocht tegen Heracles om de macht over het universum. Alcyoneus was de grootste der Giganten.”
 

Aivin gaat nog even verder met zijn uitstapje in een totaal andere wetenschappelijke discipline. “Er zijn nog veel meer ontdekkingen gedaan en daar komen ook nog artikelen over.” Maar daarna is het toch echt weer terug naar de archeologie en de klassieke oudheid. “Astronomie gaat mij misschien toch wel een beetje boven m’n pet”, klinkt het bescheiden. (AJ)

 

(Foto’s in de tekst: boven Aivin Gast en onder Martijn Oei)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Dusseldorp houdt zaterdag open huis

Komende zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur opent Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek, samen...
13-06-2022

Bouw nieuwe school kan doorgang vinden

Eerder al informeerde wethouder Michel Kotteman de gemeenteraad over de gestegen kosten van de...
09-06-2022

‘Sóms zie ik borden, dan denk ik tjonge jonge…’

“Het gebeurt écht!”, aldus Edger Nijhuis. De 50-jarige ondernemer uit...
02-06-2022

Bucon nu officieel aan Industriestraat

Bijna anderhalve jaar geleden al verhuisde Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel-...
25-05-2022

Voor ‘zondagskind’ Gerard Welberg zit het erop

“Het was een prachttijd.” Vier woorden die met enige regelmaat terugkeren in het...
20-05-2022

Rian Jannink: ‘Ik ben supertrots op jullie’

Emotioneel en met een door verkoudheid ietwat gebroken stem nam Rian Jannink-Schabbink...
09-05-2022