Moment voor vrede bij Mariakapel
INDRUKWEKKENDE BIJEENKOMST, WAARIN KAARSEN WORDEN GEBRAND VOOR OEKRAÏNE

Moment voor vrede bij Mariakapel

“Sinds afgelopen donderdag is de wereld voorgoed veranderd”, zo begon Gustaaf Boerjan namens de Raad van Kerken en pastores van Borne, Hertme en Zenderen zijn korte toespraak zondagmiddag bij de Mariakapel. Zijn woorden vormden de aftrap van de vredesbijeenkomst die nog geen 48 uur geleden spontaan tot stand kwam naar aanleiding van de oorlogssituatie in Oekraïne. Ruim 75 belangstellenden gaven gehoor aan de uitnodiging om de bijeenkomst, met daarin enkele gebedsmomenten en de mogelijkheid om een kaars op te steken, bij te wonen.

 

Geschokt

De woorden van Boerjan, waarin hij aangaf dat de organisatoren van de bijeenkomst ‘simpelweg niet aan de kant konden blijven staan, overspoeld door de berichtgeving’ én zei geschokt te zijn door een werkelijkheid die hij nooit had verwacht, werden gevolgd door enkele korte gebeden. De voorgangers hierbij waren Carla Borgers, Rob Hoogerhuis, Ria Doornbusch en Johan Meijer. Even later staken de aanwezigen een kaars op in de Mariakapel. De ‘doorlopende’ bijeenkomst werd om 18.00 uur met enkele korte gebeden afgesloten.

 

De organisatoren hopen dat inwoners van Borne ook de komende week de weg naar de Mariakapel nog weten te vinden. “Onze roep om vrede houdt immers vanavond niet op”, aldus Carla Borgers. “Laten we het licht blijven ontsteken uit solidariteit met hen die nu in oorlogsgebied zijn.” Om dezelfde reden roepen de organisatoren ook op om bij zoveel mogelijk particuliere woningen en openbare gebouwen de vredesvlag uit te steken. (RH/AJ/BM)

 

reageren op deze pagina
Rein Timpers — 01 mrt 2022
Ik steun het idee van Paul!
Binnenkort zijn er verkiezingen. Laten we onze stem gebruiken om onze verontwaardiging uit te drukken en stemmen op een partij die voorstander is voor het weer in gebruik nemen van het AZC Azelo!
Gerard Vos — 01 mrt 2022
Ook ik wil de gedachte van Paul van harte ondersteunen. Ik begrijp ook de beladenheid rond het AZC. Het zou zeker mooi zijn als we allemaal over onze schaduw heen konden stappen om te helpen. Maar zelfs als dat niet haalbaar blijkt, dan zijn er nog andere oplossingen voor opvang en hulp te overwegen. Er zijn meer leegstaande gebouwen of locaties die tijdelijk hiervoor kunnen worden ingezet. In Zenderen staat bijvoorbeeld het voormalige Carmelitessenklooster al geruime tijd leeg. Waar een wil is, daar kan altijd een weg worden gevonden.
Joke — 28 feb 2022
De woorden van Paul Blacquière zijn mij uit het hart gegrepen
Paul Cohn — 28 feb 2022
Ik hoop dat het voorvoegsel “(groot)” bij Azelo slaat op hun hart. Ik behoor tot de laatsten van mijn familie die 40-45 overleefden in Twente dankzij enkelen die gastvrijheid boden.
Paul Blacquière — 28 feb 2022
Ukraine… Tja, Ukraine. Wat kunnen wij hier in Borne doen voor die mensen daar? Nou, best wel wat. Bijvoorbeeld eens nuchter kijken naar het leegstaande, voormalige AZC in Azelo. Natuurlijk ben ik als Bornenaar bekend met al het gedoe over die locatie. Maar is het met het oog op de situatie in de Ukraine niet de tijd dat alle betrokkenen over hun eigen schaduw heen stappen? En het AZC weer aanbieden als opvangplek voor Ukrainse vluchtelingen. Let wel: het gaat om vrouwen en kinderen, de mannen vechten voor hun vaderland. En zullen we dit keer niet wegkijken als onze eigen regering een beroep op ons doet om noodopvang beschikbaar te stellen? Nee, gewoon dat leegstaande gebouw uit eigener beweging aanbieden. Gemeenteraad van Borne: neem uw verantwoordelijkheid!
Paul Blacquière, Borne

 

 

Vredesbijeenkomst Mariakapel

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Politie zoekt getuigen mishandeling

Op zondag 22 januari tussen 17.45 en 18.00 uur vond er een mishandeling plaats in de stoptrein...
31-01-2023

‘Klepperman van elleven’

‘Klepperman van elleven waar ga je zo laat naar toe?’. Zo begint een oud...
29-01-2023

Keolis staat donderdag tot 10.00 uur stil

De vakbonden CNV, FNV en VVMC hebben stakingsacties aangekondigd bij Keolis Blauwnet. Een en...
18-01-2023

Station Borne en Halte 9 in Zenderen

Qua infrastructuur was er in Twente in de 19e eeuw aanvankelijk alleen vervoer per kar, paard en...
05-01-2023

Brandweer Borne rukt 130 keer uit in 2022

Uit de jaarcijfers die Brandweer Twente woensdag publiceerde, blijkt dat het Bornse korps vorig...
04-01-2023

Veteraan Fred Nachbaur overleden

Op 2 januari is Fred Nachbaur, de Canadese oorlogsveteraan die als eerste bevrijder in 1945 de...
03-01-2023