Ons democratisch recht: verkiezingen
VOORBEREIDING STEMBUREAUS VOOR STEMBUREAULEDEN VAN START

Ons democratisch recht: verkiezingen

Terwijl elders in Europa, Oekraïne, wordt gevochten om de democratie te behouden, maken wij ons op voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Ons democratisch proces. Juist nu voelen we des te meer hoeveel dát waard is. Wij leven in een vrij land. Alhoewel sommigen tijdens de coronamaatregelen een andere mening waren toegedaan. Die vrijheid, die volgens sommigen ontbrak, staat in schril contrast tot de vrijheid die dictatoriale regimes een bevolking afneemt of wil afnemen. Het inrichten van eerlijke verkiezingen is een groot goed. Op 14,15 en 16 maart kunnen wij in Borne onze eigen volksvertegenwoordigers kiezen, volgens het democratisch grondrecht. De voorbereidingen zijn in volle gang. De stembureauleden krijgen hun instructies.

 

Diversiteit op stembureaus

“Honderdtien inwoners van Borne zijn begin februari benoemd om zitting te nemen op de stembureaus”, vertelt Ellis Grootjans. Zij is ambtenaar bij de afdeling dienstverlening van de gemeente Borne en belast met de organisatie. Om het proces volgens de regels, eerlijk, gecontroleerd, veilig, betrouwbaar en verantwoord te laten verlopen volgen de aangestelde stembureauleden instructiebijeenkomsten. Er zijn voor deze verkiezingen ook reserveleden benoemd. Dit is nodig om mogelijke uitval ten gevolge van Covid19 op te vangen. Dit keer heeft de organisatie bij de benoeming rekening gehouden met diversiteit, jong-oud-man-vrouw.

 

Keuze uit zeven partijen

Inmiddels zijn de stemkaarten en de kandidatenlijsten in Borne verspreid. Er zijn zeven partijen die deelnemen aan de verkiezingen. De inwoners in Nederland hebben het voorrecht om in vrijheid hun volksvertegenwoordigers te kiezen. Het is aan de inwoners van Borne om gebruik te maken van het stemrecht en de democratie te koesteren. Laat juist nu zien wat het je waard is. Een hoge opkomst is een signaal naar de buitenwereld om te benadrukken dat onze democratie ons hoogste goed is. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Titus Brandsma zondag heilig

In november 2020 sprak Ton van der Gulik, Karmeliet en pastor van de RK-kerk in Zenderen, al...
13-05-2022

Jaarvergadering Helpt Elkander uitgesteld

ADVERTORIAL • Op zaterdag 14 mei zou in het Uitvaartcentrum Helpt Elkander aan de...
09-05-2022

Verdwenen in ‘Nacht und Nebel’

Voor de bestraffing van verzetsmensen liet Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog een speciale...
04-05-2022

Helpt Elkander vergadert. Komt u ook?

ADVERTORIAL • Op zaterdag 14 mei is het weer zover. Vanaf 14.30 uur vindt dan in het...
29-04-2022

In de categorie foutje…

Toegegeven, het wil nog wel eens voorkomen. Een foutje is immers snel gemaakt en als dan ook nog...
23-04-2022

Training Mindfulness voor ouders

ADVERTORIAL • Ervaar je stress tijdens het opvoeden? Heb je vaak een vol hoofd? Voel je je...
19-04-2022